Dírky ve skořápkách ořešáku



Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?)
10.10.2014 8:14

Ano, to budou ptáci. Normálně bych ty ořechy po doschnutí vylouskal a jádro vytřídil na bezvadné 3/4 a pro tepelné zpracování zbývající 1/4.  

I pokud budete používat jádro těsně sousedící s místem poškození (jen povrchově očištěné) například jako strouhané do ořechového piškotu (bábovka, roláda) nebo do ořechových nádivek (buchty, koláče), tak žádné zdravotní riziko nehrozí. U myší bych byl (jsem) opatrnější a ořechy poškozené myší dávám stranou pro zimní přikrmování ptáků..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 146.219 (?), 10.10.2014 7:34

a další


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 146.219 (?), 10.10.2014 7:36

a ještě jednu.

Co myslíte, mám je vyhodit nebo jsou použitelná. Jádra jsou zdravá, jen vždycky kousek chybí.

A fakt to vypadá na ptáky? Nemůžou to bý třeba nějací červi?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 146.219 (?), 10.10.2014 7:42

Jo a více co je divný, letos nám ořechy padají (z 95%) bez těch šlupek, co tak špiní ruce. Normálka jiný roky musím šlupky oddělávat, letos vůbec. Nemůže to nějak souviset? Myslím jako, že kdyby to byli ti ptáci, tak je ty šlupky na stromech mohly odradit, ale to je asi blbost, né?smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 10.10.2014 8:21

Divný to není, správně zralý ořech má padat bez rubiny, nebo s rubinou natolik odloučenou, že se skořápka pádem na zem od rubiny očistí. Zřejmě máte druh dosti pozdní v okrajové poloze a první přímrazky (šedivina) přicházely dříve než plná zralost vlašáků. Letos je vše díky jaru o 14 dní (dva týdny) ranější a tak i Váš vlašák může být vyzrálejší a dosud nebyla u Vás ranní šedivina. Při padání bez rubiny je pak sořápka dostupnější pro sýkorky, pěnkavy, ořešníky a jiné drobné zpěvné ptactvo, ale také pro myši.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 10.10.2014 8:14

Ano, to budou ptáci. Normálně bych ty ořechy po doschnutí vylouskal a jádro vytřídil na bezvadné 3/4 a pro tepelné zpracování zbývající 1/4.  

I pokud budete používat jádro těsně sousedící s místem poškození (jen povrchově očištěné) například jako strouhané do ořechového piškotu (bábovka, roláda) nebo do ořechových nádivek (buchty, koláče), tak žádné zdravotní riziko nehrozí. U myší bych byl (jsem) opatrnější a ořechy poškozené myší dávám stranou pro zimní přikrmování ptáků..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 10.10.2014 10:15

 Bakteriální skvrnitost ořešáku (Xanthomonas juglandis)

Na plodech ořešáku vznikají nejprve vodnaté skvrny, které se rychle zvětšují, propadají a černají. Postupně tak vznikají velké nepravidelné černé skvrny, ohraničené vodnatým lemem, které postupují do plodů. Tam postihují jádro, které následně zčerná a seschne.

Při pozdním napadení ořešáku bakteriální skvrnitostí není jádro zasaženo, ale pouze zelený obal. Napadené plody většinou opadávají. Bakteriální skvrnitost se vyskytuje také na listech (na nervatuře, listových řapících ale také na letorostech). Na listových čepelích vznikají nejprve drobné hranaté skvrny, které jsou vodnaté, později hnědé a nekrotické. Splývají do velkých ploch.

Vhodnou ochranou je ošetření ořešáku přípravkem Kuprikol 250 SC nebo Champion 50 WP, nejlépe před květem ořešáku. Postřik je možné ještě jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 10.10.2014 10:36

Nafocené plody jsou jednoznačně mechanicky poškozené!

Hnědá a černá skvrnitost dělá přesný opak toho ce se u tazatelky letos děje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 146.219 (?), 10.10.2014 12:34

Stando díky za rady, použiju.

Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.43 (?), 19.11.2014 18:56

Je to poškození od krup.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 185.138 (?), 9.11.2018 20:59

U mne jdou vždy švem skořápek, ty dírky na obrázku vypadají jinak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika