Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
141.216: Máte pravdu stejně jako 29.162, listí z ořešáku jako "nebezpečný" materiál je zažitý mýtus u mnoha lidí. Listí z ořešáku je organická hmota jako každá jiná, jen se pomalu rozkládá. Pokud jej kompostujete samostatně nebo smícháním jiných spadaných listů např. z dubu, máte výbornou náhražku rašeliny. Já si pamatuji, že můj děda (měl na zahradě čtyři mohutné ořešáky) z nich listí pokaždé pálil a likvidoval tak cennou hmotu. Ono ne jen listí z ořešáku, ale prakticky všechna hmota, krom trávy, která se používala ke krmení zvířat, šlo na oheň. Kompost, který vznikl mimo jiné i z ořešákového listí nijak negativně neovlivňuje růst rostlin na záhonech, ať užitkových nebo okrasných rostlin.
Poté co jsem kdysi svému dědovi poradil, aby místo spalování organickou hmotu kompostoval, mimo jiné právě i listy z ořešáků, nechtěl tomu zopčátku věřit a bral to jakousi "novotu". Ale poté co "uzrál" první kompost, přidali jsme ho na zeleninové záhony, o které se děda s oblibou staral. Sklizeň vždy byla vysoká a kvalitní. A to podíl ořešákového listí v kompostu byl cca 50%!! Doporučovaných je tuším asi 20 z celkového objemu. Zemina z toho materiálu byla kyprá, zlepšovala vlastnosti půdy a nikdy jsme nezaznamenali nějaké negativní účinky, které jsou ořešákům připisovány. Tím ale nechci říct že nějaké "škodlivé" látky neobsahují, ale myslím, že tohle mluví za vše a že se listí z ořešáků nemusíme bát přidat na kompost.

Hezký den.
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika