Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

S ohledem na skutečnost, že technologie roubování ořešáků byla objevena až po roce 1970, jsou vlastně všechny odrůdy "nové moderní". Bohužel prvotní výběr v ČSSR byl orientován na velikost plodu a nikoliv tak na další užitkové vlastnosti. Z tohoto "registrovaného" sortimentu je nejlépe hodnocen Mars, při požadavku "velké_chutné_plody+malý_vzrůst". Existují však různé neregistrované semenáče, které mají menší vzrůst než Mars, ale také zpravidla drobnější plody.

Já osobně preferuji střední velikost plodu s vysokou výtěžností jádra (tj. poměr váhy jádra ku váze skořápky) nad větší velikostí plodu s průměrnou výtěžností. Proto jsem si nechal namnožit ve školce u Vaňků ze Stakor jeden z náhodných semenáčů nalezený u silnice I/35. Při srovnání má malý růst asi jako Sychrov a výborné plody asi jako francouzská odrůda Franguette. Letošní jaro je takové divné, roubovance mají jen 10-15 cm výšky, tak jsem zvědavý, kolik jich přežije jarní probuzení. Nerad bych se dostal pod počet "přebytečných", které jsem již slíbil při poptávkovém řízení před zadáním roubování (potřebuji 3 a 15 mám zamluveno s odbytem...). Jsem zvědavý, jak velké budu mít napodzim "jednoleté špičáky", když přírůstek "v_roce_nula" byl nečekaně malý.

Jisté je, že málokdo bude mít srovnání vícero odrůd, protože pokud nemáte sad, máte většinou jen jeden strom J.regia.

SfK

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika