Rhynchostylis a Catasetum



Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 216.78 (?)
16.4.2009 8:01

Informace k mlhovači jsem opsala z popisu výrobku:

Tato dekorativní fontána je v podstatě bytový zvlhčovač vzduchu s vnitřním prosvícením mlhy. Uvnitř fontány je ultrazvukový ionizační generátor mlhy, který rozkládá vodu na mikroskopické mlžné kapénky. Vzniklá mlha víří a vyplňuje mísu a následně přepadává přes okraje do prostoru. To vše je kombinováno s jemným zvukem prýštící vody a barevným poosvětlením, takže vytváří klima pohody. Mlha je ionizována záporně, čímž na sebe váže prachové částice a pyly z ovzduší, což ocení alergici a astmatici, kterým se lépe dýchá, zejména při přidání eukalyptové esence do vody v míse. Zvýšená vlhkost je též velmi prospěšná pro pokojové květiny.

Doufám, že se moje orchidejky s mlhovačem dobře sžijí.

Za košíček se neomlouvejte, v některém ze starších příspěvků jste psal, že se rod Tolumnia pěstuje ve volném prostoru. Tedy zavěšené na kůže. Košíček jim tedy vadí? I když ji do něj jen vložím? No, pokud ano, může košíček zatím posloužit jako závěs na jinou květinu, to je jedno, omlouvat se nemusíte. A nebo je to důvod, proč si koupit ještě nějakou další orchidej, která by byla v košíčku spokojená.

Za Cambrii Vám děkuju, ne že by to něco změnilo, ale jsem ráda, když vím, jak se mé kytičky jmenují.

Se speciálními zářivkami počítám, tedy v případě, že bude přisvětlování potřeba. I do akvária se kupují speciální žárovky, takže tohle by neměl být problém.

S pozdravem Věra

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 73.71 (?), 13.4.2009 22:44

Tak... a teď ty Vandy a jejich pěstování. Vezmeme to kousek po kousku:

Umístění:
Kořeny Vand musí být na vzduchu a tím je dán i výběr možností. Pěstovat je můžeme ve sklenici, ideální jsou vysoké sklenice kónického tvaru z litého skla. Použít můžete vpodstatě jakoukoli, která Vás napadne, třeba i skleněnou kouli... ale, tady připojím několik mých praktických doporučení. Sklenice by měla být vysoká, aby kořeny měli prostor a měli kam růst. Ideální je rovněž kónický tvar. Myslete na to, že zálivkovou vodu je třeba důkladně vylévat, což třeba z koule, či jakéhokoli tvaru, který se směrem k hrdlu zužuje (třeba velké sklenice na víno nebo karafa) se voda špatně vylévá, často je pak třeba sklenici naklonit i vzhůru nohama... čímž polejeme i samotnou rostlinu i s květy, tomu je radno se vyhnout. Pokud budete sklenici vybírat v obchodě, zaměřte se také na to, aby sklo bylo čisté, bez bublinek apod. Lité sklo je sice dražší, ale tomuto požadavku dobře odpovídá. Pokud by totiž sklo obsahovalo bublinky a podobné kazy, pak se vystavujeme riziku, že nám slunce popálí kořeny, ona taková bublinka funguje jako lupa. Taktéž pozor i na okenní sklo, i to občas obsahuje podobné kazy, což může vést k popálení listů. Ideální je rovněž čiré sklo. Pokud byste chtěla barevné (třeba v barvě květu) volte jen ty slabě zabarvené. Intenzivně zbarvené sklo se na slunci příliš zahřívá, obvzláště to platí pro tmavé barvy. Toť ke sklenicím asi vše.
Kromě sklenic můžete samozřejmě použít i keramické nádoby, ať už porézní nebo glazurované. I zde však doporučuju zvolit nádobu světlé barvy, ideálně bílou, ty tmavé se na slunci příliš zahřívají.
Dále se nabízí košíčky, esteticky jsou ideální dřevěné košíčky určené pro orchideje. Ty se špatně shánějí, takže Vám dám typ na jejich koupi, nakoupit je můžete v internetovém obchodě Orchidej do domu (www.orchidejdodomu.cz - s touto zásilkovou službou jsem též spokojen i co se rostlin týče). Další možností je vyrobit si je svépomocí, není to nic složitého, dřevo je vhodné dubové, neimpregnujeme, nelakujeme. Ze startu bude stačit košíček o velikosti 12x12 cm.
Kromě dřevěného košíčku můžeme použít též třeba perforované květináče, které se používají pro bahenní rostliny do jezírek.
Kromě výše uvedeného můžeme Vandy pěstovat i zcela volně na něčem zavěšené nebo... možností je mnoho, určitě sama něco vymyslíte, bude-li třeba. Vaše fantazie má jen jedno omezení a tím je podmínka kořenů na vzduchu.

Teplota:
Vandy jsou teplomilné (vesměs) orchideje, teplota by neměla klesat pod 14°C. V žádném případě trvale. V létě je ideální mít je venku, třeba na balkoně. Vandy dobře snášejí kolísání teplot, které je navíc provokuje ke kvetení (i když zdaleka ne tak jako Cymbídia). Pokud se tedy při letnění objeví noc, při které klesne teplota i níže, nic se neděje. Jakmile rosničkáři na jaře začnou slibovat pravidelné noční teploty nad 16°C, vystrčíme Vandy ven, občasná chladnější noc jim neublíží. Nejlepší je mít minmax teploměr venku a zjišťovat si teploty sama, ať víte, jak moc předpověd odpovídá skutečnosti.
Na podzim, když se noční teploty ustálí tak na těch 14°C je zase schováme domů. Po letnění jsou otužilejší, takže si můžeme dovolit je schovat až při nižších teplotách. V zimě by teplota neměla klesat pod oněch 14°C, tady je to stejné jako u Phalaenopsis, ideal je teplota kolem 22°C. Samozřejmě to nemusí být úplně přesně. Každopádně čím teplejší zimování, tím i vyšší nároky na světlo a též zálivku.
Všeobecně platí, že modrokvěté hybridy jsou chladnomilnější než ty pestrokvěté. Ty modré mají v krvi nejčastěji druh Vanda coerulea, kdežto ty pestrokvěté mají v sobě krev docela variabilního druhu Vanda sanderiana (nesprávně též Eunanthe sanderiana), v tom je ona souvislost, proč tomu tak je.

Světlo:
Nároky jsou vysoké. Vandy jsou děti slunce a ze všech epifitních orchidejí jej snesou nejvíce. Čím více jim ho dopřejeme, tím bohatěji a i častěji kvetou. Celodenně je však na slunci mít nemůžeme, zejména v létě potřebují nějakou tu ochranu před poledním pražícím sluncem, ranní nebo večerní slunce milují. V pozdním létě a na podzim již snáší plné slunce od rána do večera, řekněme tak od září. Na jaře je třeba Vandy slunci opatrně po tmavé zimě přivykat.
Takže v bytě jsou použitelná okna od východu po západ. Severní směry jsou krajně nevhodné, ideální jsou ty jižní. U východních a západních oken je třeba mít Vandy co nejblíže sklu, neměli by být zastíněné ostatními rostlinami na parapetu, rovněž ani těmi v truhlících venku, též takto směrovaná okna by neměla být zastíněna stromy před nimi.
U jižních oken umístíme Vandy též co nejblíže k oknu a budeme je chránit nějakou slabší silonovou záclonou, pokud před oknem stojí strom a vrhá nám zejména v poledne do okna stín, nebude třeba Vandy chránin záclonou a dáme je před záclonu. Na podzim a v zimě pak i na jižním okně před záclonu, co nejblíže skla.
Obvzláště v naší zimě Vandy trpí nedostatkem světla. Myslím, že si ani nevšimnou, že nastal den. Je proto vhodné omezit zálivku (obden ve sklenici), snížit teploty (18-22°C není to směrodatné) a nehnojit.
V jejich domovině svítí slunce 365 dní v roce po dobu 12 hodin denně, tedy délka slunečního dne je 12 hodin. To u nás je to jiná, v zimě je délka slunečního dne jen 8 hodin a to je ještě často pod mrakem, v létě na nás slunce praží naopak až 16 hodin. Když na podzim dosáhne délka slunečního dne 12 hodin, je vhodné Vandy vystavit plnému slunci. Vandám se v létě velmi daří za laťkovými ploty, kde jsou mezi laťkami mezery, jak slunce pluje po obloze, po vandách plují pruhy stínu, tento pohybující stín mají Vandy velmi rády. Rovněž je můžeme zavěsit do korun řidkých stromů... opět se fantazii meze nekladou, naše omezení je: žádné delší pražící slunce, zejména v poledne ne.
Na přemíru světla Vandy reagují tím, že jim začnou listy červenat nebo zesvětlají (to záleží na konkrétním druhu či hybridu, některé červenají jiné zesvětlují). Pokud je tento projev slabý, je vše OK, pokud to přesáhne jistou hranici, dojde k popálení listů. Kdy přesně překročíte hranici... kam až si můžete dovolit zajít, to získáte jedině zkušenostmi. Popálený list není pro Vandu smrtelný.

Rosení:
Tak a tady se s většinou pěstitelů rozejdu. V literatuře člověk nabyde dojmu, že bez rosení Vandy ani nelze pěstovat... Já mám s rosením špatnou zkušenost, která v případě Vand platí dvojnásob. V domácích podmínkách prostě nemohu rosení s čistým svědomím doporučit. Myslím (no popravdě si to troufnu i tvrdit), že to má co dočinění s vlhkostí vzduchu, tam kde je vlhkost vzduchu nízká, tam radím se rosení zcela zřeknout. Orchideje rosení k životu nutně nepotřebují a Vandy nejsou vyjímkou. Pokud je vlhkost vzduchu vysoká, třeba venku je vyšší než v bytě, tam asi rosení přinese nějaký ten užitek (mnoho rosících pěstitelů je toho důkazem). Pokud se rozhodnete rosit, tak roste hlavně ráno, aby Vandy rychle oschly, roste jen jemně, snadno jim uhnívají listy stojí-li voda v jejich paždí. Já své rostliny rosím pouze jsou-li venku a je deštivo, to je mám schované pod stříškou. Rosím velice lehce, pouze jemný poprašek na rostlinách, žádné intenzívní rosení.
Přestože nerosím, tak určitě svoje rostliny nechávám vystavit dešti, zejména letní bouřka jim dělá dobře. Dešti nevystavuji pouze kvetoucí exempláře. Nenechám na ně pršet déle, než jeden den, pokud trvá déšť déle, schovávám rostliny pod stříšku. Vandám vyleju vodu ze sklenice a pod stříškou je nechám oschnout, což trvá tak jeden den. Pak je zpravidla porosím vodou s hnojivem na list a to v plné koncentraci, kterou uvádí výrobce... ale o hnojení až dál.

Zálivka:
Prvně tedy ve sklenici. Zde je to poměrně jednoduché, vodu nalévám pomocí konvičky po stěně sklenice až do výšky krčku Vandy. Vandu v tom nechám stát tak 30 - 60 minut, ne déle. Zalévám dle kořenů, jsou-li vlhké, tudíž zelené, pak nezalévám, jsou-li suché, tedy bílé, pak zalévám. Zalévám ráno nebo večer, nikdy ne přes den. V zimě je to tak obden a v létě to vychází jsou-li pařáky nad 30°C i dvakrát denně, ráno a večer. Pokud se přižene letní bouřka, nechávám rostliny zmoknout a to i déle než hodinu, bouřka stejně zpravidla netrvá dlouho, nashromažděnou vodu po bouřce ze sklenice vyleju co nejdřív to jde (jest když nejsem doma, tak ji vylévám hned jak přijdu). Při déletrvajících deštích obdobně, hned jak jsem doma, vodu vyleju a Vandy schovám pod stříšku.
Dříve jsem zkoušel nechávat Vandy ve vodě přes noc, ale to nebylo dobré, kořenovým špičkám se to nelíbilo a Vandám přestali růst kořeny. To je zdánlivě v rozporu s tím, co jsem napsal o dešti, kdy Vandy jsou ve vodě i déle než těch zmiňovaných 60 minut... neděje-li se tak pravidelně Vandám delší občasný pobyt ve vodě neublíží. Rovněž jsem zkoušel na dno sklenice nalít tak 2 cm vrstvy vody a počkat až ji Vanda vypije, pak znovu nalít vrstvu... ale i to bylo špatné, na kořenech se objevila nějaká plíseň (byla rychlejší než hniloba), tento způsob též nedoporučuji.
Zálivka v košíčku je časově náročnější. Kořeny je třeba rosit postřikovačem, čím důkladněji, tím lépe. Ale tento způsob zálivky není tak intenzivní, jako zaplavení kořenů vodou. Vycházelo to tak jednou denně v zimě, až třikrát, čtyřikrát v létě. Vynikající výpomocí bylo zavěšování ampulek s vodou na kořeny Vandy, tak jednu, dvě ampulky na co nejdelší kořeny (kořen vodu nasákne po celé délce, čím delší kořen, tím více vody Vanda získá). Ampulky jsem na kořenu nechával od večera do rána. Další večer jiný kořen... vůbec upřednostňuji u Vand zálivku večer, neboť jsem si všiml, že přes noc více nasávají než přes den (nejspíše asi kvůli metabolismu CAM, kterým disponují). Rovněž jsem si vypomáhal tím, že jsem kořeny namáčel v sudu s dešťovou vodou, to bylo též výborné, lepší než ampulky a rosení dohromady... pak přišla sklenice... celkem to v ní šlo lépe... dnes již Vandy pěstuji pouze ve sklenicích. Od namáčení v menším kbelíčku jsem ustoupil, protože Vandy mají za sucha křehké kořeny, které se snadno lámou a při tomto úkonu se mi podařilo vždy nějaký zlomit.

Hnojení:
Tak a jsme u dalšího bolavého kroku. O kvalitě vody a o tom, že by měla být co nejméně zasolená jsme si již psali. Jenže hnojivo není nic jiného než koncentrát těch správných solí a jeho přidáním do vody vodu zasolíme. Co s tím? V prvé řadě najít co nejméně zasolenou vodu, abychom přídavkem hnojiva měli ve výsledku slabě zasolenou vodu, kde většina obsažených solí je pro Vandu užitečná. Jak se zasolení na kořenech Vandy projeví? Jednoduše, zasolené kořeny zhnědnou a uhnijí.
Naštěstí Vandy nejsou velcí jedlíci a spokojí se z málem. Jako hnojivo používám plné hnojivo (obsahuje i mikroelementy) na orchideje v 5x nižší koncentraci, než jakou uvádí výrobce a to ještě do 1,5 litru vody namísto do 1 litru. To vysvětlím na příkladu: výrobce uvádí 2 ml hnojiva do 1 litru vody, pak já dávám 0,4 ml do 1,5 litru vody. Proč 1,5 litru? Protože to je objem mojí konvičky :-)
Hnojím systémem 1-1, tedy jedna zálivka bez hnojiva, druhá s hnojivem. Asi jednou za dva měsíce vemu Vandy do sprchy a běžnou vodovodkou jim propláchnu pořádně kořeny, při tomto úkonu Vandy ze sklenice nevytahuji, je to taková obdoba proplachování květináče...
Hnojím od jara do podzimu, v zimě nehnojím vůbec. Pokud mám Vandy venku pod stříškou a je deštivo, přilepšuju jim hnojením na list. V tomto případě používám plnou koncentraci hnojiva, kterou uvádí výrobce. Dělám to tak, že hnojivý roztok dám do postřikovače a jedním tahem Vandy přešplíchnu, víc ne.

Kvetení:
Vandy mohou kvést v průběhu celého roku, ale v zimě pro to nejsou vhodné podmínky. Kvetou nejčastěji od jara do podzimu, přičemž na podzim je kvetení nejintenzivnější, více větších květů i více květních stvolů. Vandy mohou kvést dvakrát do roka (Ascocendy i třikrát), květy na rostlině vydrží 6 až 8 týdnů, někdy i déle, to záleží na počasí. Velikost květu se pohybuje od 3 cm až po 16 cm, to záleží na konkrétním hybridu, nejčastěji je to kolem 10 cm. Květy zpravidla nevoní.
Po odkvětu nechávám květní stvol zaschnout a až pak jej ustřihnu.

Škůdci:
Jsou na Vandách vzácní, vyjímečně při letnění snad mšice si troufnou na mladé listy, nikdy se mi to však nestalo. Za to mlži a plži si na Vandách rádi pochutnají, proto je nestavějte přímo na zem.

Co s rostlinou po nákupu:
Řekněme, že jste si ji nechala poslat poštou. Možná bude trochu seschlá (krabatí se listy) a určitě ji bude třeba nastěhovat do sklenice. K tomu též několik rad. Sklenici utíkejte kupovat až Vám Vanda dojde, podle jejího kořenového balu získáte představu o potřebné velikosti sklenice. Pokud by jste ji koupila dřív, nemusela by se Vám tam Vanda vejít.
Před samotným stěhováním Vandám poroste kořeny, klidně i dvakrát. Za mokra se tolik nelámou, ale i tak počítejte s tím, že nějaký kořen zlomíte. Hlavně žádné násilí. Nechte ji tam zapadnout a pak ji zlehka přimáčkněte aby se držela alespoň zhruba svislé polohy. Pokud nějaký kořen zavazí je možno jej odstřihnout, ale k tomu přistupujte s citem, tak maximálně dva kořeny... více raději nestříhejte. Snažte se zachovat co nejvíce těch rozvětvených kořenů, ty tlusté nerozvětvené můžete šmiknout, jsou to většinou také ty, které zavazí. Ale ty tlusté Vanda potřebuje... snažte se řídit pravidlem, že raději ustřihnout jeden kořen úplně a mít Vandu při stěně sklenice, než ustřihnout tři kořeny částečně a mít tak Vandu uprostřed.
Pokud rostliny dorazily lehce dehydratované, můžete je na noc celé ponořit do kbelíku s vodou, totéž s nimi můžete udělat v průběhu celého roku, budou-li dehydratované. Třeba v důsledku nedostatečné zálivky nebo cesty na dovolenou... Vyjímečně jim to neuškodí, ba naopak, ale pravidelně to nedělejte.

Uff. A jsme na konci...
S pozdravem Jiří... Ascocendám zdar!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 71.106 (?), 14.4.2009 17:48

Jo, a ještě se vrátím k tomu Vašemu Phalaenopsisu. Teď budu za trubku

Když jsem viděl ty fotky s tím zajímavým květem, vůbec mi nedocvaklo, že já sám mám takový Phalaenopsis taky! Až včera, když jsem zaléval a vzal do ruky zrovna kvetoucí (ještě navíc) hybrid Toulose a podíval se na jeho květy, mi teprve v hlavě rozbřesklo, že je to to samé co na Vašich fotkách. Foto kultivaru přikládám...

Doufám, že jsem Vás tím nezklamal, ale ona tvarová zvláštnost není nijak extra vyjímečná (zjevně). Zkusíme tedy vyzvat čtenáře naší poněkud soukromé diskuze, zda také nemají takový Phalaenopsis a uvidíme v kolika českých domácnostech se tato morfologická stavba květu vyskytuje...

S pozdravem Jiří

Já jsem taky takový
Já jsem taky takový
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 158.178 (?), 6.7.2009 17:52

Zdravím vás všechny, chtěla bych se ozvat k tomu phaleńáčku se zvláštním květem. Osobně mám doma 3ks, ten co tady Věrka vyfotila, taky ten váš p.Vilím a žlutý. Jak jsem se dozvěděla je to pelorický květ. Teď když jdu do obchodu s orchidejema, tak se po nich vždy koukám. Mám také jednu Vandu od loňského roku a kvete mi už po druhé. Je pěstovaná ve váze a denně ji namáčím do vody.       zdraví Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 216.78 (?), 15.4.2009 20:22

Jůůů, to je snad nejdelší příspěvek v těchto diskusích vůbec

tak k jednotlivým kapitolám...

ad umístění: Vidíte, to co já jsem považovala snad za nejjednodušší - výběr sklenice - se ukazuje být hodně důležité. Takže už vím, že musím být obezřetná i při koupi vázy. Košíček na Tolumnii už jsem si objednala.

ad teplota: Myslím si, že tohle nebude problém. Rozhodně ne v bytě. Budu muset promyslet letnění na balkóně, protože je malý a směrovaný na jih. To garantuje plné přímé slunce, bohužel bez možnosti zastínění, byť částečného. Nicméně mě napadlo, pověsit Vandu k okraji zábradí. Zábradlí balkónu tvoří kovová konstrukce, která je vyplněna jakýmsi plexisklem, nebo co to je. Takže jím proniknou sluneční paprsky, ale plexisklo je přistíní, protože je lehce kouřové barvy (nevím, zda se vyjadřuju srozumitelně - pro Vaši představu to raději vyfotím).

ad světlo: to si myslím, že problém nebude, rozhodně ne v létě. Okna máme přes celé stěny, byt je světlý. Po Vandě toužím tolik, že jsem ochotná jí v zimě i přisvítit, pokud to bude potřeba. Pokud vím, prodávají se zářivky podporující růst rostlin, myslíte, že by se to dalo využít i u Vandy? Mám starší, vyřazené, ale funkční osvětlení akvária, při trošce šikovnosti by se to jistě dalo upravit tak, aby to budilo i estetický dojem. Je to na 90 cm dlouhou zářivku, to už by mělo být světla dost, nemyslíte?

ad rosení: netroufám si posoudit, jestli je rosení pro orchideje vhodné nebo ne, každopádně nemám důvod Vám nevěřit. Já osobně své orchideje také nerosím. Co se týká Vandy, vyprosila jsem si od manžela předčasný dárek k narozeninám. Objednal mi mlhovač (viz foto). Mám v plánu ho postavit mezi své orchideje, měl by zvýšit vlhkost vzduchu.

ad zálivka: Tady se zařídím přesně podle Vašich rad, kapitolu o kvalitě vody jsme již probrali, intenzitu zálivky snad dobře navnímám časem.

ad hnojení: systém hnojení máte úplně stejný jako já, takže se se nebudu muset soustředit na nic novéno.

ad kvetení: doufám, že dokážu zdárně Vandu dovést do květu, to ukáže čas. Květní stvol na vzdory radám stříhám i u phalaenopsisu a to až u báze rostliny. Mám vyzkoušeno, že pokud je phal ochotný kvést, vyroste záhy nový květní stvol a zpravidla s bohatším květenstvím.

ad škůdci: doufám, že tuto kapitolu nebudu nikdy potřebovat, i u phalů se miškůdci zatím vyhýbali

ad nákup: tady je mi vcelku všechno jasné, pojedu si Vandu koupit osobně, takže se budu snažit vybra kvalitní zdravou rostlinu. Už od Vás vím, že se musím soustředit na kvalitu a množství kořenů. Ještě něco mám ohlídat?

No a nakonec ad Váš phal: nebudete za tribku, nebojte. Budiž Vám útěchou, že já jsem zjistila, že mám takové dva!!! Uvědomila jsem si to náhodou, prohlížela jsem si fotky mým mazlíčků, a tam jsem zjistila, že ještě jeden, momentálně nekvetoucí, má stejnou stavbu květu jako tento. Foto přiloženo. Ten Váš fešák je moc krásný

S pozdravem Věra

Balkón
Balkón
Mlhovač
Mlhovač
Phal
Phal
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 216.78 (?), 16.4.2009 8:01

Informace k mlhovači jsem opsala z popisu výrobku:

Tato dekorativní fontána je v podstatě bytový zvlhčovač vzduchu s vnitřním prosvícením mlhy. Uvnitř fontány je ultrazvukový ionizační generátor mlhy, který rozkládá vodu na mikroskopické mlžné kapénky. Vzniklá mlha víří a vyplňuje mísu a následně přepadává přes okraje do prostoru. To vše je kombinováno s jemným zvukem prýštící vody a barevným poosvětlením, takže vytváří klima pohody. Mlha je ionizována záporně, čímž na sebe váže prachové částice a pyly z ovzduší, což ocení alergici a astmatici, kterým se lépe dýchá, zejména při přidání eukalyptové esence do vody v míse. Zvýšená vlhkost je též velmi prospěšná pro pokojové květiny.

Doufám, že se moje orchidejky s mlhovačem dobře sžijí.

Za košíček se neomlouvejte, v některém ze starších příspěvků jste psal, že se rod Tolumnia pěstuje ve volném prostoru. Tedy zavěšené na kůže. Košíček jim tedy vadí? I když ji do něj jen vložím? No, pokud ano, může košíček zatím posloužit jako závěs na jinou květinu, to je jedno, omlouvat se nemusíte. A nebo je to důvod, proč si koupit ještě nějakou další orchidej, která by byla v košíčku spokojená.

Za Cambrii Vám děkuju, ne že by to něco změnilo, ale jsem ráda, když vím, jak se mé kytičky jmenují.

Se speciálními zářivkami počítám, tedy v případě, že bude přisvětlování potřeba. I do akvária se kupují speciální žárovky, takže tohle by neměl být problém.

S pozdravem Věra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 226.173 (?), 17.4.2009 0:34

Tolumniím košíček nevadí, problém je v tom, že bývá na ně příliš velký... Tolumnie jsou skutečně velmi malé, tuhé trojúhelníkové listy jsou dlouhé kolem 5 cm. Jde říci, že Tolumnie je orchidej do dlaně. Květy mají průměr kolem 1 cm, ale bývá jich hodně. Je až z podivem, na co si ten prcek troufne. Postupem času se trsovitě rozrůstají, ale i tak jsou skutečně MINI. Však uvidíte sama, až na nějakou narazíte živě (bohužel nemám žádnou fotku).

Když tak nad tím zpětně přemýšlím, takto zas až tak dobrý nápad nebyl. Pokud si nějakou pořídíte (vřele doporučuju), budete ji nejspíše namáčet jako většina ostatních pěstitelů... na druhou stranu, alespoň budete mít nějakou tu orchidej "na klacku". To je také dobrá zkušenost.

S pozdravem Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 216.69 (?), 18.4.2009 21:40

Tak jsem včera vyrazila na obchůzku po supermarketech, jsem tak strašně natěšená na tu Vandu, že jsem se rozhodla nečekat do května na výstavu a koupit ji hned. Bohužel. Prošla jsem OBI, Baumax, Kaufland, Hypernovu a Globus a nic. Ani jedna Vandička.

Největší výběr měli v Baumaxu, krásné Cambrie a Miltonie, ale za nehorázné ceny. Tak jsem rozšířila svou sbírku o tři faleňáky, bylo mi líto odejít domů s prázdnou. Mimochodem, jeden z nich má opět sevřené petaly, takže přesně jak říkáte, taková rarita to nebude.

Pane Jiří, doporučíte mi tedy nějakou jinou orchidej do toho košíčku? Můj byt už vlastně znáte...

Mini
Mini
Detail
Detail
Harlekýn
Harlekýn
Detail
Detail
Krasavec
Krasavec
Detail - ve zkutečnosti je mnohem tmavší, špatně se tahle barva fotí
Detail - ve zkutečnosti je mnohem tmavší, špatně se tahle barva fotí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 35.171 (?), 19.4.2009 2:10

Pokud se na Vandu tak moc těšíte, tak si ji objednejte... vážně se toho nemusíte bát. Já Vandy vidím pouze v Baumaxu, jen jednou jedinkrát jsem je zahlédl též v Bauhausu, jinak nikde jinde - co se týče hypersuper. Jinak opět skvělý postřeh :-), ceny v Baumaxu jsou opravdu hyper, super už ne...
Jedna moje kamarádka, která pěstuje pouze Phalaenopsis (ach jo) mi potvrdila, že hybridy se sevřenými petaly jsou tu již několik let. Takže žádná vzácnost to skutečně není.
V košíčku můžete pěstovat jakoukoli epifytní orchidej, třeba i Phalaenopsis, dařit se mu tam určitě bude. Nicméně, čistě esteticky se v košíčku vyjímají zejména ty orchideje, kterým květenství visí směrem dolů, jako je Coelogyne, Gongora, Coryanthes nebo obvzláště Stanhopea (Stanhopeu jinak než v košíčku pěstovat nelze). Ty ovšem v hypersuper nehledejte, o tento typ orchidejí totiž holanďané nemají zájem, oni chtějí pouze ty, co kvetou směrem nahoru. Rozhodnutí je tedy pouze na Vás.
Tak jste si opět rozšířila sbírečku o další Phalaenopsis. Kolik jich už vlastně máte? Myslím tím faleňáků, Cymbidium a Degarmoaru nepočítám.
Ta barva se špatně fotí? Věřím. To je přesně to, co jsem myslel těmi slovy, že každá fotka lže...
Jen tak pro potěchu oka přikládám pár fotek velmi zajímavých orchidejí (ne, ne - tyto doma nevedu).
S pozdravem Jiří

první
první
druhá
druhá
třetí
třetí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 35.171 (?), 19.4.2009 2:21

ehm, vlastně jich máte 14...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 216.69 (?), 19.4.2009 9:39

Teda pane Jiří, Vy mi dáváte...

Ve volných chvílích surfuju po internetu a prohlížím si fotky orchidejí, vyrazila mi dech už spousta druhů, ale na tuhle "pavoučí" krasavici jsem ještě nenarazila. Copak je to za krásku?

Přiznám se, že jsem po druhu Stanhopea už pokukovala, ale všeho do času. Nejdříve Vanda, ta je prioritou. Pak Vás poprosím o informace o Stanhopee.

Vandu si objednávat nechci, ráda bych si ji vybrala osobně. Důvod je prostý. Vedla jsem před několika dny rozhovor s pánem, který si do Litoměřic na výstavu objednal katlejku. Protože je z daleka, přivezla mu ji známá, která tam jela. Pán je rozhořčený, katlejka prý má uhnilou většinu kořenů. Nákup od Lukscheitera. Proto dám raději přednost osobnímu odběru.

Počítat umíte velmi dobře, ano phalaenopsisů bych měla 14. Minulý týden jsem jednu věnovala mé snaše (měla jsem dvě se stejnou barvou a stavbou květu). Pořád mé orchidejky obdivuje, chtěla by to zkusit, tak uvidíme. Dostala rady do začátku, myslím, že když se jimi bude řídit a nebude faleňáčka přelévat, má úspěch zaručen. Mám vyzkoušeno, že phaly spíš trpí přílišnou péčí, je lepší si jich moc nevšímat

No a teď pár fotek ode mě, to co posadilo na zadek mně, ano? Ráda bych někdy vlastnila některou z těchto krasavic

Dracula
Dracula
Dracula ještě jednou
Dracula ještě jednou
Stannigroviolacea
Stannigroviolacea
Encyclia cochleata flower
Encyclia cochleata flower
Encyclia pentotis
Encyclia pentotis
Stanhopea tigrina
Stanhopea tigrina
Stanhopea
Stanhopea
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika