Rhynchostylis a Catasetum



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 54.244 (?) 
19.4.2009 18:31

Tak prvně k těm kráskám, ta pavoukovitá je Batholinea ethelia, ty druhé dvě jsou zástupkyně rodu Herschelianthe. Jinak co se týče pěstování Vašich vybraných orchidejí, tož Vás asi potěším. Ani Encyclia ani Stanhopea nemají nijaké specifické požadavky a jejich pěstování je snadné. To s Draculou je to horší, ta už si žádá to svoje, je to s ní mnohem těžší než s Vandou. Přiznám se tedy, že Vandu nepovažuji za nějak extra náročnou. Pokud bychom sestavovali nějakou tu stupnici náročnosti od jedné do deseti = od snadno pěstovatelných po těžko pěstovatelné náročné druhy, pak Phalaenopsis a Encyclia by vyfasovali jedničku, Stanhopea dvojku (a to jenom kvůli požadavku košíčku), Vandě přiřkneme čtyřku, Dracula by byla tak šestka, Herschelianthe tak devítka a Batholinea jasná deset plus.

Vrátím se ještě k těm nákupům... Podle toho co píšete, tak ta Cattleya (mezi orchidejáři se jí familiérně říká kačena, mimochodem Encyclia cochleata je mezi pěstiteli hodně rozšířená kytka, které se familiérně říká chobotnička), tak ta kačena pěkně cestovala. Já jsem zatím u Lukscheitera objednával pouze Vandy a Aerides a ty byly ve výborném stavu. V obchodě Orchidej do domu jsem objednával též Vandy, které došli též ve výborném stavu a taky dvě kačeny, přičemž jedna byla na tom obdobně, jak Vám popisoval onen rozhořčený pán. Překvapilo mě totiž to, že mi kačeny přišly zasazené v květináči. To není dobrý nápad, jak posílat kytky poštou. Navíc ty květináče byly obalené fólií, tak se i docela divím, že uhnilé kořeny měla jen jedna. Avšak pokud budete objednávat právě u Orchidej do domu, pak součástí objednávky je i vzkaz, kde můžete poprosit, aby Vám poslali kytky nezasazené, já toho využívám a kačeny chodí v pořádku. U Lukscheitera by se to dalo jistě též domluvit. Takže objednávku Vandy skrze tyto zásilkové služby vážně můžu doporučit.

Já osobně hodně objednávám v zahraničí, nejčastěji v Německu a pochválit musím zejména firmu Wlodarczyk (zagooglujte, jistě najdete), rostliny od nich jsou vážně velmi kvalitní a to i Masdevallie, u kterých jsem se bál, zda tu cestu přežijí. Byly jen lehce dehydratované, tedy nic, z čeho by se do 14 dnů nevzpamatovaly. Jinak jsem slyšel pět chválu též na firmy Kopf a Befort, s těmi nemám ale praktickou zkušenost. Tož asi tak...

S pozdravem Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 215.19 (?), 30.4.2009 1:28

Tak zase po nějaké době zdravím.

A jak je mým zvykem opět s otázkami, i když tentokrát nejde o Vandu.

Od naší poslední rozmluvy jsem rozšířila počet faleňáků na 16 kousků. Předevčírem jsem koupala orchideje, jako vždycky. Zjistila jsem , že jeden z mých starších phalaenopsisů má stočený list. Bojím se, jestli není nemocný, nikde jsem tento defekt nenašla popsaný.

Takže...phal má stočený do kornoutu jeden list. List je tuhý, bez viditelných známek nemoci. Nenašla jsem ani žádné viditelné škůdce, ani jejich příznaky, list je hladký, suchý, nelepí...Přikládám fotku (ty skvrny vlevo jsou suché kapky po rosení). Celá rostlina nenaznačuje nic neobvyklého. Má dva květní stvoly, květy jsou zdravé, na jednom dokonce znovu vyrážejí další poupata. Ostatní listy jsou tvarově normální, takhle pokroucený je jen jeden ze sedmi. Dokonce mu roste list nový. Zvláštní je, že tento postižený list se musel zkroutit během týdne, neboť při minulém koupání jsem žádnou anomálii nezaznamenala.

Pane Jiří poprosím Vás o názor, přiznám se, že se jedná o můj nejoblíbenější phalaenopsis, nerada bych o něj přišla, ale zároveň se obávám, pokud se jedná o nemoc, abych nenakazila i ostatní.

Děkuji a zdravím Věra

List
List
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 235.108 (?), 3.5.2009 23:05

Pro Věrku:
Nevím proč by měl Phalaenopsis kroutit list (kromě nedostatku vody)... Možná reakce na náhlou změnu prostředí? Možná nedostatek nějaké živiny (nejspíše nějaký stopový prvek, čím hnojíte?)? Spoustu možností jste již vyloučila. Pokud nejsou škůdci, tak si myslím, že o nic nejde.
Nepíšete co kořeny. Na ty bych se podíval jako první. Péče o orchideje se točí hlavně kolem jejich kořenů. A co substrát, po zálivce bych k němu přičichnul, není cítit tlení? Jestli se nic neděje s kořeny a se substrátem (mimochodem z čeho je? nejsou tam třeba piliny?) počkal bych na další list a řešil bych to, až bych viděl, že v tom hodlá pokračovat. Prostě kytka ukázala svoji "vlastní hlavu" a opět nás něčím překvapila. Pokud nekvete, přesadil bych ji, tím nic nezkazím.

Pro Táňu:
Z výše uvedených můžete na kůře pěstovat všechny, snad až na Cymbidium, nevím zda druh devonianum je epifyt či nikoli (zkuste zagooglovat). Pokud chcete pěstovat orchideje na kůře, vězte, že vysoká vlhkost vzduchu je velmi potřebná, bude-li nízká dařit se nebude. V domácích podmínkách se sušším vzduchem je květináč výhodnější. Substrát rozhodně nebude chtít Rhynchostylis, Papilionanthe a Neofinetia – na tyto tři úplně stejně jako na Vandu viz. Celá diskuse výše (jest sklenice nebo košík – Papilionanthe je ale vysoká kytka), pouze Neofinetia je kytka chladnomilná... tož prozatím asi tak. Kdepak jste nakupovala?

S pozdravem Jiří

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 215.19 (?), 4.5.2009 8:08

Dobrý den Jiří,

změnou prostředí ba to být nemělo, rostlinu mám od února stále na stejném stanovišti.

Nedostatek vody napadl i mě, ale je pravdou, že se nedomnívám, že by to byl ta pravá příčina. Jednak zalévám všech 16 phalaenopsisů úplně stejně a všichni stojí na stejném místě. Takže pokud křížením nevznikl jeden víc náročný na vodu, nemyslím, že by toto bylo důvodem zkrouceného listu, neboť všechny ostatní phaly jsou zdravé a svěží.

Zalévám máčením celého květináče do vody pokojové teploty, cca na 5 minut, poté okapu a postavém na místo. Proces opakuju dle potřeby, pokud nesvítí slunce, pak jednou za příbližně 7-8 dní, v létě malinko častěji.

Hnojím hnojivem pro orchideje od firmy Agro. Je to obyčejné hnojivo, které se dá běžně koupit v síti našich supermarketů. Pro lepší diagnostiku uvedu data z obalu:

kapalné hnojivo pro orchideje NPK 6-5-6

celkový dusík 6%, dusičnanový dusík 3,4%, amonný dusík 2,4%, fosforečnan rozpustný ve vodě 5%, draslík vodorozpustný 6%.

Uvedené dávkování 15 ml 4 l vody ještě zmenšuju na polovinu, takže dávkuju cca 7,5 ml / 4 l vody. Hnojím postřikem na list jednou za 14 dní po celý rok.

Očichat substrát mě již taky napadlo, necítím nic divného, ale je fakt, že přesazení by se asi hodilo, květináč je plný kořenů (foto přikládám). Nicméně, přiznám se, že se mi do toho nechce, neboť rostlina je ve vydatném květu, mám strach, abych jí neublížila.

Všimla jsem si ještě jedné věci, která mě zaráží. Pokusila jsem se Vám nafotit i květy. Kvalita fotek není nic moc, je pod mrakem, ale pro představu to myslím stačí. S letošním přibývajícím sluncem jsem si tohoto phalaenopsisu všimla jedné zajímavosti. Zatímco v chladných měsících bez slunce byla barva květů sytě žlutá, čím více svítí silné slunko, tím více květy tohoto phalu blednou. Na fotografii je čerstvě rozvinutý vrcholový květ a na druhé je květ starší. Je vidět výrazné změny v barvě. Já se přiznám, že jsem to přikládala vadnutí starých květů, ale faktem je, že mu ještě ani jeden neuvadl, takže toto nebude příčinou. Napadá mě, jestli to nemůže mít spojitost s pokrouceným listem. Moje phalaenopsisy sice stojí na jižním okně, nicméně jsou přistíněny záclonou, pokud je slunce příliš intenzivní, stahuju jim i žaluzie. Tak teď nevím, zda jsou květy bledší vlivem nedostatku vody, nějakého stopového prvku nebo "vyšisované" od sluníčka.

S pozdravem Věra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 215.19 (?), 4.5.2009 8:10

Sakra, zapomněla jsem se přihlásit... takže zde jsou zmiňované fotky, na snímcích je patrné orosení v květináči, takhle to vypadá, po týdnu od posledního koupání, nezdá se, že by rostlina trpěla nedostatkem vody.

Kořeny
Kořeny
Kořeny ještě jednou
Kořeny ještě jednou
Vrcholový vybarvený květ
Vrcholový vybarvený květ
Starší vybledlé květy
Starší vybledlé květy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 48.142 (?), 5.5.2009 21:28

Dobry den, díky za odpověď. Jsem na to zvědavá, jak to půjde, zatím jsem na kůru dala to Dendrobium lindleyi. Papilionanthe a Neofinetia jsem umistila do derovane skorapky od kokosoveho orechu do koroveho substratu. Tak nevim, jestli je to takhle mozne, je to obdoba pestovani v kosiku. Nebo ne?

Jinak kytky jsem koupila pres e-bay z Thajska, vyjde to podstatne levneji, i kdyz se kytky proleti letadlem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 48.142 (?), 5.5.2009 21:36

Aha, tak jsem si tu diskuzi procetla jeste jednou poradne a koukam, ze jsem udelala blbost s tim substratem pro Papilionanthe a Neofinetia. Rhynchostylis jsem nechala viset jen tak a poctive ho macim ve vode, tak to budu asi muset delat i s temahle dvema.

Tana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 112.99 (?), 18.5.2009 1:11

věrka2

Květy většinou blednou pokud se chystají odkvést, což u žlutokvětých hybridů trvá poněkud déle. Já jsem si na svých rostlinách nevšiml, že by slunce vedlo k jejich blednutí... ale možné to je.

Vámi uváděné hnojivo mikroelementy neobsahuje, osobně bych se poohlédl po nějakém které ano (třeba Kapka Florentina pro orchideje). Každopádně pokud je Phal v květníku již déle než rok, rozhodně bych jej po odkvětu přesadil. Jak to tedy pokračuje?

Když si koupím občas Phal v hypersuper, tak jej po odkvětu vždy hned přesadím. Hold vlastní substrát je vlastní substrát, od něj vím co čekat. Zdá se mi to, nebo jsou na kořenech hnědé fleky?

tana

jj, těm dvoum substrát raději ne. Každopádně kokosový ořech to je dobrý nápad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.171 (?), 9.11.2010 10:49

Dobrý den, všechny Vaše orchideje se hodí do květináčů. Jak a do čeho sázet si můžete přečíst na mých stránkách. Stačí zadat na googlu orchidea mandlik. Jinak Papilionanthe teres nebo jak se říkalo dříve Vanda teres není dobrá koupě. Není znám případ, kdy by v Evropě rozkvetla a to i při umělém osvětlení. Je velice náročná na teplo a světlo. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.216 (?), 10.11.2010 15:39

Zkrouceny List.. Verka napsala ze se ji zkroutil list u Phal. Aha, mne se jich zkroutilo v lete asi u deseti orchideji, sice ne Phals, ale Onc. and Paphs a Catts. Lamala sem si hlavu cim to muze byt a ptala se pestovatelu. Jeden podotkl, ze to muze byt horkem ale jinak urcita diagnoza nebyla. Pozdeji jsem zjistila, ze v te dobe nase vodarna zmenila vodu, a pH slo nahoru z pH7.5 na pH9! EC zustalo stejne.  Takze, je i mozne, ze nektere rostliny protestovaly na nahlou zmenu vody neb pH9 je jaksi dost vysoke. Voda je komplikovana zalezitost a proto mnoho pestovatelu pouziva R/O. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika