Pěstování orchideí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?) 
16.7.2012 21:55

Zásadně zelené stvoly neodstraňuji. Vyroste z nich nová rostlina nebo květy. Jak je vidět, stvoly jsou dlouhé téměř metr. Na rostlině je přes 60 květů.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 193.199 (?), 12.11.2010 10:21

Je pravda, že vrazí odnož na staré větvi ale květy nejsou tak krásně velké jako když vyrzí nový mladý stvol. Já to po odkětu stříhám nad druhým očkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 164.105 (?), 24.10.2010 17:32
prosím oradu kde ustřihnout uschlou větvičku a co udělat pro další květ.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 226.238 (?), 4.11.2010 13:11

Přečetl jsem si se zájmem probíhající diskusi a protože mám od jara taky 2 orchideje (phalenopsy), rozhodl jsem se taky svou troškou přispět do této diskuse. Jde o to, že jsem obě asi před 3 týdny (po odkvětu - kvetly cca březen-září) přesadil do nového substrátu (vlastní improvizace - není podstatné) a do nepoměrně větších kelímků (z průměru 8 na 14 cm) než původně.  Zároveň jsem odstřihl květní stvoly až úplně naspodu. V souladu s tvrzením odborníků jsem proto čekal, že orchideje tak možná 1/2-1 rok nepokvetou vůbec -šok z přesazení, příliš velké květináče, odstřižení stvolů...  Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že u obou dvou se v paždí listů začínají objevovat nová očka a z nich ani ne měsíc po přesazení už vyrážejí nové květní stvoly (u jedné rostlinky 2, u druhé zatím jeden).  Květiny jinak vypadají stále velmi zdravě, takže si nemyslím, že by v tomto případě šlo o ono povětstné "poslední kvetení před vlastní smrtí".  Takže mám buď nějaké zvláštní orchideje nebo mám brát rady odborníků příště trochu s rezervou?! Všechny zdraví Marty

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 230.216 (?), 4.11.2010 16:44

Marty,

'Takže mám buď nějaké zvláštní orchideje nebo mám brát rady odborníků příště trochu s rezervou?! '

Mozna oboji a ano, berte rady ‘odborniku’ s reservou neb kazdy pestuje kvetiny v jinem prostredi, i kdyz zakladni podminky vetsinou vzdycky plati. V mem pripade, cim dele pestuji orchidy tim mene toho vim. Vzdy je nejake prekvapeni.

..’že by v tomto případě šlo o ono povětstné "poslední kvetení před vlastní smrtí".

Napsala jsem: Vite, ono je nekolik zpusobu jak muzete donutit Phal aby zase rychle kvetl, pokud chcete aby se ukvetl k smrti. Takova roslina vice nez 3-4 roku asi nevydrzi.

Vy jste ho nenutil a udelal vse co bych udelala napriklad ja a pokud Vam Phal zase chce tak rychle kvest je jedno z tech prekvapeni! A pokud vydrzi vice nez 3 roky to bude fantasie a v tom pripade mate skvely hybrid a talent na pestovani orchidu. Nevite nahodou jeho jmeno? Mne se nikdy nepodarilo udrzet Phal v kvetu sedm mesicu a vyrazit nove kvetni stvoly jenom po mesici odpocinku (hormony nepouzivam). Ale, v mem prostredi vyrazeji kvetove stvoly az v prosinci/lednu a ja ted striham kvet po 4-5 mesicich kveteni neb se mi zda ze rostlina dyl vydrzi, ale nekdy taky ne. Nejdele mi vydrzel Phal Kaleidoscope (10 let). Doufam, ze ten prilis veliky kvetinac Vam nebude delat casem problemy; to je jedna vec s kterou ja osobne mam spatne zkusenosti.
přesadil do nového substrátu (vlastní improvizace - není podstatné)’ Nedate nam vedet Vas recept? Jsem zvedava Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.238 (?), 10.11.2010 18:53

Zdravím všechny orchidejové nadšence! 

Takže jméno mého hybridu – to skutečně netuším ani vzdáleně. Koupil jsem jej normálně v Baumaxu na MDŽ (tu druhou o něco později, aby jí nebylo smutno). To, že kvetly tak dlouho, je však spíš zásluhou předchozích pěstitelů, od kterých dostaly patřičný základ a určitě ne mojí. Pokud se týče složení daného substrátu, tak ani zde se asi nejedná o žádný tajemný a zcela zaručený recept. Nemajíce svých žádných předchozích zkušeností jsem prostě použil to, co jsem kde vyčetl, že lze do takového substrátu vložit a co jsem si byl schopen sám nasbírat v lese. Takže jsem použil cca 50% nahrubo nalámané modřínové kůry, cca 20% již poněkud odleželé habrové kůry, cca 10% čerstvého rašeliníku, cca 5-10% spadaného a natrhaného lipového listí, cca 5-10% nastříhaných větviček vinné révy a cca 5% dřevěného uhlí. Jako drenáž pak 1-2 cm opět dřevěné uhlí (toto se mi výborně osvědčilo, takže to používám jinak při přesazování všech pokojovek). Substrát je hrubozrnný, poměrně vzdušný ale také dosti vysychavý (tedy opět dle mínění odborníků složení spíše do vlhčího skleníku než do bytu). Proto se snažím phaly denně rosit nejen na listy, ale také vždy i po povrchu substrátu. Rostliny pak dále 1x týdně máčím ½-1 hod ve vodě z akvária. Tato voda je měkká (do akvária si nosím vodu z lesa z nedalekého pramene), při máčení rostlinek těsně po výměně v akváriu také příjemně teplá a svým způsobem i obohacená o přírodní živiny snad i v celkem použitelné koncentraci. Takže zatím jinak nehnojím. Snažil jsem se vložit alespoň 2 fotky, ale nějak mi to zatím nejde. 

P.S. Těším se na další diskusi. Marty

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.216 (?), 11.11.2010 0:58

Mily Marty,

jeden nadsenec se Vam hned ozyva. Vase smes je velmi zajimava, ale pro mne nedostupna a i neznama. To, ze vysycha povrch kvetinacu je vetsinou vzdy pravda, ale co se deje uprostred kvetinace je dulezitejsi. Zavidim vodu z akvaria, to je prima vec.  V tom urcite pokracujte. Jenom bych ja asi hodne proplachla kvetinace jednou za mesic nebo sest nedel uplne cistou vodou. Duvod je ruzne sole, ktere se v kvetinaci mohou nahromadit namacenim. Dalsi neradu bych si dovolila dat.. to roseni moc jaksi nepomaha.

Abych vysvetlila Phals- mimo korenu- berou vlhkost a vyzivu ze spodu listu, ne z vrchu. Proto je lepcejsi je dat nad vodu ktera se vyparuje, kdyz mate doma suchy vzduch. Treba tac s kaminkama nebo mrizkou nebo tak neco, jen aby kvetinac nesedel ve vode.

Moc rada bych videla fotku a jiste i dalsi nadsenci na teto diskuzi. Musite se registrovat, treba jako Marty. Potom napiste text a poslete ho na diskuzi (bez fotky). Pak se na nej podivejte a uvidite 'Prilozte fotku' no a pak ji prilozte. Je to trochu neobvykle ale jinak to nefunguje.
Co se tyce odborniku: Mam kamaradku, ktera ma dva obrovske skleniky: krizi (vetsinou Catts), pestuje co se ji dari a prodava orchidy asi 25 let. Take ma kurzy na pestovani.. moc prima pani. A hrde rika 'jsem zacatecnik'. A neni sama. Tak to je ve svete orchideji. Uspech je v tom poslouchat co Vam rika orchid. Ja myslim ze dva orchideje nestaci. Urcite si musite koupit treti. Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marty. - (2) - 226.238 (?), 11.11.2010 12:42

Milá Kozicko,
Velmi oceňuji a také děkuji za Váš ochotný přístup i poskytované rady, a to i ohledně již zmiňované registrace. S tím umístěním Phal nad „vodní hladinu“ asi máte pravdu, už jsem o tom také několikrát četl. Bohužel jsem se tam už nedozvěděl to podstatnější, že phaly berou vlhkost především ze spodu listů, takže jsem se mylně doposud domníval, že pravidelné časté rosení jim proto bude stačit. Tady je krásně vidět, jak užitečná tato diskuse může být. Relativní vlhkost v dané místnosti mám víceméně stabilně okolo 65% (Asi o něco malinko vyšší než normálně v podobných bytech, ale to je asi díky již zmiňovanému akváriu –člověk by ani nevěřil, kolik litrů se dokáže odpařit během jednoho jediného týdne).
Jinak zatím musím říct z mých velice krátkodobých zkušeností, že tyto poněkud již zdomácnělé orchideje jsou skutečně velmi atraktivní, působivé a pro mne zatím (doufám že se teď moc nerouhám) i bezproblémové pokojovky, hodící se téměř do každé domácnosti, ale bohužel, vždy bude pěstovaný počet limitován místem a podmínkami. Osobně na jednom parapetu mám nyní umístěny jako tyto orchideje, tak i nějaké kaktusy, které zde po léta již tradičně celkem bezproblémově přezimovávám. Takže jsem spíše zvědavý, jestli se mi podaří najít nějakou zlatou střední cestu pro nadcházející zimní období, kdy obě tyto skupiny vyžadují zcela jiný přístup a hlavní problém zde bude asi hrát teplota. Proto by mne zajímalo, kdo má jaké zkušenosti se zimním umístěním Phal i v poněkud chladnějším prostředí, než optimálně vyžadují. Vyčetl jsem, že cca 4 týdenní pokles nočních teplot k 15 stupňům je příznivě stimuluje ke kvetení. Jak by ale reagovaly při umístění 3-4 měsíce při celkově nižší teplotě tak cca 16 -18 stupňů? A vůbec jak nízkou teplotu jsou schopny ještě bez následků snést? (Tady bych velmi velmi rád ocenil především vlastní osobní zkušenosti, příslušné pasáže z literatury si vyhledám sám.). Zdravím všechny Marty

P.S. Zkusil jsem vložit nějaké fotky, je na nich vidět zastřižené ještě zelené původní květní stvoly i nové rašící výhonky a snad i trochu složení substrátu

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 230.216 (?), 11.11.2010 16:06

Dobry den Marty,

jestli myslite nocni teplotu 16-18 stupnu, ja myslim, ze to neni problem. Ted je otazka denni teploty? Neni vyssi nez 18C? Hmm.. Jak jde pod 16C profesionalni pestitele Phals zapinaj topeni. Ja mela Phals v nizsi teplote, ale ne dele nez 3-4 dny a vydrzely. Je mnoho chladnomilnych orchideji ktere by clovek mohl petovat s kaktusy, neb vyzaduji nejenom chladno ale i vetsi svetlo; Phal -Bohu zel -neni jeden z nich. Ale, je mozne, ze si zvykne na chladnejsi prostredi. Ja bych mrzla.   65% vlhkosti je idealni. Verim, ze Vam jeste nekdo napise jake ma zkusenosti.

Jak jiste vite, zalezi na harmonii: 1. svetla 2. vlhkosti 3. tepla. Kdyz nizsi teploty (nebo mene svetla, nebo oboji) tak mene casto zalevat a hnojit ale, orchid bude pomaleji rust, nebo prestane rust.

Divajice se na fotky: vetsi Phal se zda super i kdyz pochopitelne nevidim koreny v kvetinaci. Predpokladam, ze jsou zdrave. Ja bych zkusila prikryt koreny co koukaj ven treba mensimi kousky kury (predem namocene pres noc ve vode). Se mi zda ze mensi Phal ma trosilinku az moc svetle listy, ale je to mozna fotka. Nevykla se kdyz trochu zatrepete s kvetinacem?  Kozicka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marty. - (2) - 226.238 (?), 11.11.2010 18:37

Opět zdravím phaleofanatiky!
Díky za reakci a samozřejmě máte pravdu, že existují o něco málo sice náročnější, ale zato vhodnější druhy orchidejí pro chladnější přezimování v bytech (např.Cattleya …). Vycházím však ze své reality - mám 2 Phaly a ty potřebují přečkat zdárně zimu, nejlépe tam kde jsou. Mohu je sice přes zimní měsíce přemístit do teplejšího pokoje, popř. i zde zvýšit o něco teplotu, ale v současných podmínkách se jim myslím zatím daří – viz zmínka o harmonii, takže bych je nerad i na zimu někam stěhoval, ale spíše bych je do budoucna nejraději trochu naučil zvyknout si na chladnější zimování – což je také hlavní smysl mé otázky, zda s tím má kdo osobní zkušenost. Protože tady i po prostudování dostupných článků opravdu nevím, kam až můžu zajít. Tak je zatím tak trošku otužuji pravidelným denní m větráním pokud nejsou větší mrazy a snažím se dávat pozor na průvan. Takže vlastně už první rok řeším svůj skutečný problém - kdyby zastavily nebo zpomalily po přesazení růst a nešly okamžitě znovu na květ, snažil bych se je udržet v chladnějším prostředí v jakési hibernaci co nejdéle, tak zatím nevím, a proto žádám radu.
Ten menší Phal má skutečně listy o něco světlejší, již jsem ho tak ale zakoupil a zcela laicky jsem se domníval, že to může být i hybridem. Kořeny pokud mohu posoudit, jsou snad v pořádku, za ten měsíc po přesazení se rostliny v květináčích ani nehnou. Ty přečnívající kořeny jsou tam proto, že jsem nechtěl při přesazování (opět nemajíce zkušeností) nějak výrazněji zasahovat do kořenového systému, takže jsem pouze zkontroloval kořeny zda nehnijí, opatrně odstranil starý vyžilý substrát a rostliny jsem se snažil zasadit v té výši a tak, jak byly doposud. Tedy žádné zastřihávání suchých nebo jinak podezřelých kořenů, násilné zatlačování těch přečnívajících do substrátu apod. Domnívám se, že možná i to byl jeden z důvodů, proč na přesazení reagovaly prakticky nezastavením růstu. Zdraví Marty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika