Pěstování orchideí



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 230.216 (?) 
12.11.2010 1:49

Ja jsem vse asi spatne napsala, ah ta moje Cestina, a taky jsem nevedela, jake mate teploty v miste kde Phal roste. Dovolte, abych se jeste jednou pokusila vysvetlit. Tady skutecne nejde jenom o zkusenosti ale o to jak Phal a) roste a b) kvete. Jinymi slovy jsou dve faze, v kterych jsou podminky jaksi odlisne.

Ja verim, ze jste zkuseny pestovatel kvetin, proto reknu rychle. Jiste vite ze Phal v prirode roste v dost vysokych teplotach. Jak je pestuji ve skleniku? Vetsinou maji pestovatele dva skleniky. Kdyz chteji aby Phal rostl, teploty ve skleniku neklesnou pod 28C (u hybrids to muze byt o neco nizsi). Tim padem, Phal nepokvete. Kdyz ma urcite rozpeti listu daji ho pestovatele do nizsi teploty. Pak zacne tvorit kvetni stvol. Takzvane mini-Phal jsou donuceni aby kvetly driv nez by mely. To je, kdyz maji rozpeti listu asi tak 25 cm. Proto jejich kvetni stvol je kratky a ma malo kvetu v porovnani s Phals ktery jsou dospeli. Nic zajimaveho.

Na jednom Vasem Phal Vam roste novy list. Ten by mel vyrust aspon tak stejne veliky jako list pod nim a daleko lepsi by bylo kdyby vyrostl i vetsi. Pokud zakrni, vite ze neroste tak jak by mel. Take by mel poustet nove koreny (aspon ja myslim). Pokud jim bude ale velika zima, to hned poznate na listech, neb listy budou mit doliky ktere se mohou vytvorit behem nekolika hodin, ale pochybuji ze to se stane v 18C. Takze, tady skutecne nejde jenom o to jestli pousti kvetinovy stvol, ten pusti kdykoliv pri nizsich teplotach. A ted mi nebudete verit, ze i nemocny orchid chce kvest (nerikam, ze Vas je nemocny, naopak). Ja verim, ze Vam Phal rozkvete bez problemu, ale je otazka jestli v nizkych teplotach bude dobre rust, nebo jestli jeho stvol bude mit metr a udrzi hodne kvetu. Musite to holt zkusit a prosim napiste jak to dopadlo. Snad dalsi milovnik Phals napise?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 4.182 (?), 13.11.2010 17:52
Prosím o radu! Kamarádka chtěla vyhodit orchidej, protože jí kvetla jen jednou a nedařilo se jí ji pěstovat, tak jsem si jí vzala a udělala pokus. Orchidej se mi odměnila za půl roku dlouhým stonkem s velkými nádhernými květy. Jenže dlouho jsem se neradovala, protože jsem objevila na listech i květech pukcice. Vím, že je to pěkné svinstvo. Já jsem to doma nikdy neměla. Nejlepší je kytku s těmito potvorami vyhodit do popelnice ale neporadí mi někdo jak bych orchidejku zachránila? Rozinka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 46.234 (?), 15.11.2010 20:18

Na puklice je dobrý Agrion delta. Kamarádka měla zamořené celé okno. Je dobré postřik zopakovat po týdnu. Puklice zmizely, orchidejím se nic nestalo. Moc mi děkovala za radu, když ji zase krásně kvetly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 82.127 (?), 2.1.2012 17:12
prosím o radu jak hnojit orchidej zda lít vrchem nebo spodem díky Lenka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.250 (?), 3.1.2012 14:24

Podle toho jaký máte styl "zálivky". Jestli namáčíte (koupete), dejte ho do vody určené pro namáčení. Jestli rosíte substrát tak nejdříve poroste vodou bez hnojiva a potom vodou s hnojivem (předejdete spálení kořenů). Ale hlavně - používejte MINIMÁLNÍ DÁVKU HNOJIVA! Klidně i pouhou jednu třetinu doporučeného dávkování hnojiva pro orchideje. Hodně záleží na zálivkové vodě (zasolenosti), takže pokud jí nemáte změřenou, dávejte hnojiva vždy o dost méně než je doporučené dávkování. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ŽÁBA - (7) - 82.127 (?), 3.1.2012 15:19

Orchidej mám v samozavlažovacím květináči.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 178.250 (?), 11.1.2012 2:05

No nevím jestli je to vhodná nádoba na pěstování orchidejí :o/, lepší jsou umělohmotné průhledné květináče, dolů dát trochu nalámaného polystyrenu, když máte tak i kousky dřevěného uhlí, na to usadíte rostlinku poté co jste jí očistila od starého substrátu a odstříhala uhnilé kořeny a dosypete substrátem pro orchideje (např. od Floria-větší kusy piniové kůry). Kořeny orchidejí totiž MUSÍ mezi zálivkama oschnout a proto už z toho důvodu samozavlažovací květináč není vhodný. V neposlední řadě zrovna phalové mají rádi světlo na kořeny (proto průhledné plastové květináče a taky pro lepší kontrolu stavu kořenů co se týká zálivky a zsraví kořenů). Nahoře jste se ptala na kvetení - protože ho máte v samozavlažovacím květináči, zřejmě jste ho přesazovala, to se pak rostlinka "zastaví" a v průměru trvá jeden rok než zase kvete. Někteří phalové jsou odolnější vůči stresům a kvetou i dřív po přesazení. Spíš si myslím, že problém bude právě v květináči (nemožnost oschnutí kořenů mezi zálivkama) a možná i v substrátu ve kterém je zasazen. Co se týká světla, phalové mají rádi rozptýlené, vyhovuje jim východní a západní strana. Hlavně vám doporučuju ho ihned přesadit do vhodnější nádoby a substrátu, i když teď není moc vhodná doba (tou je jaro) - tohle si musíte rozvážit sama podle kondice rostlinky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ŽÁBA - (7) - 82.127 (?), 15.1.2012 19:16
Kamarádka má též v sam.zavlaž.květináči a už jí dvakrát kvetla tak uvidím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.142 (?), 25.6.2008 11:51

Dobrý den, prosím o radu ohledně orchideje. Když jsem jí dostala jako dárek, měla 6 květů a 6 poupat. Těšila jsem se až mi poupata rozkvetou ale ouha. Během 14ti dnů mi všechna poupata opadala. Dost mě to mrzelo. 1x týdně ji zalévám, je na normálním světle na konferenčím stolku v obýváku. Zalévám tak že ji ponořím na 20 min do odstáté vody a po vyjmutí ji ještě nechám odkapat na hadříku. Prosím poraďte kde dělám chybu. Děkuji moc a přeji hezký den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 111.1 (?), 8.7.2008 21:23
Dobrý den.Já si myslím, že z vaší strany k chybě nedošlo, na to je moc brzy, orchideje rostou velice pomalu a chyby se projeví až za několik měsíců.Opadávání poupat bývá zpusobeno radikální změnou teploty, nebo podmínek, světlo,vlhkost a další faktory.Pokud je rostlina v dobrém stavu, brzy nasadí další poupata.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika