Fiskars

host - 234.138 (?)
8.3.2007 15:22
Osobne neverim, ze by vyrobca Fiskars zistoval kvalitu kovacov (=kovaru) v ceskej alebo slovenslej rebublike, aby tomu prisposobil strukturalnu skladbu vyrobneho programu. Alebo ze by zistoval z toho isteho dovodu, ake sa na nase uzemie vozia asijske sekero-sunty. Ale vyvinul a vyrobil dobre sekery a snazi sa ich predavat takmer na celom svete. Verte mi, ak aj by som mal dobru sekeru od dobreho kovaca (a mam aj hodne stare sekery) na fiskarsku2400 si spomeniem uz v tomto zivote vzdy, az kym ma skleroza nepripravi o pamat. Nespochybnujem Vas nazor, ze dobry kovac urobi dobru sekeru, ale pochybujem, ze kovac v ruke vykove taky pevny, presny, strojovo vykovany zapustkovy vykovok, ako ma napr. Fiskars2400. Za mladi v kovacni (=kovarne) ma ucil stary uznavany kovacsky majster, snad som od neho nieco pochytil. Vykovok vykovany v zapustke na buchari silou mnohych ton vytvori inu strukturu v oceli, ako ruka sebesilnejsieho kovaca.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 71.245 (?), 13.7.2007 11:58
Drevenou nasadu neznackoveho kalace jsem zhruba po triceti hodinach prace prerazil (dopadlo to dobre, krev mi nikde neunikala). Slo o prvni ranu, kdy jsem se netrefil zelezem do spalku. Prestipla se podel, v delce zhruba 50cm (vznikly dve spicky). Reklamaci neuznali, protoze jsem ji mel u hlavy uz okovanou 2mm plechem tvaru U. Mel chranit nejexponovanejsi misto nasady. Prichycen byl dvema svorniky M4. Na lom to viditelne nemelo vliv. Kdyz jsem pak doma nasadu porcoval do kamen, podle pachu jsem jednoznacne poznal dubove drevo. Na nasady nevhodne! Obvykle se pouziva jasan nebo buk. Nepodarilo se mi zjistit, kdo tento kalac vyrobil. Obchodnik mi odmitl sdelit vyrobce s tim, ze kupuje ve velkoskladu a sam nevi kdo to je. Pouze mohu konstatovat, ze to nebyla Zbirovia. Ti se za svou znacku nestydi (coz o necem hovori). Resume: 1x kalac 550,- + 2x cesta k prodejci kvuli reklamaci + 1x nova nasada 105,- + prace s nasazenim nove nasady = zabava k nezaplaceni. Jouda 37, Vysocina

host - 157.108 (?), 16.2.2007 21:51
Dnes jsem se stal též šťastným majitelem F 1500Pro  a mohu jen a jen souhlasit... je skoro neskutečné že běžnou sekerou se musím silou rozmáchnout a touhle věcí (je to ještě vůbec skera? :-) ) do obdobného špalku spíš jen vlastní vahou sekery "ťuknu"... a špalek je vejpůl..! Nevím v čem je to kouzlo (konstrukce, tvar čepele?) ale vážně to funguje... Dlouho jsem váhal a nechtělo se mi dávat tolik peněz za "blbou sekerku"... ale teď si říkám že jsem ji měl pořídit dávno... Vřele doporučuji. J.Z.

host - 26.254 (?), 16.2.2007 22:25
Skvělá reklamní kampaň, má jen jednu vadu - jiní si za ní nechávají platit - a co vy?

host - 168.158 (?), 17.2.2007 0:18
Já mám 1250 a 1500pro,jen tak,na základě diskuze na Zahradě.Až je na jaře vyzkouším ,podám informaci.Horsta Fuchse neznám,není z odpolední směny?A když už jsem se odhodlal k psaní,chtěl bych ještě alespoň morálně podpořit pana J.S.Jeho příspěvky,ny rozdíl od žbleptů jeho "kritiků" mně osobně osvětlily spoustu věcí okolo motorových pil a podobně.Věřím,že se nenechá odradit,a bude své zkušenosti i nadále na tomto fóru zveřejňovat.

host - 157.108 (?), 18.2.2007 23:35
pro host xxx.xxx.26.254 a xxx.xxx.71.8 : za reklamu mi sice ti kluci finský nezaplatili, ale i tak jsem se sekerou spokojen (celý víkend dostávala řádně za uši) a peněz za ni zatím rozhodně nelituju ... i když nepopírám, že ta cena je opravdu celkem mazec ale každá firma má svoji cenovou politiku a já jsem tentokrát na tu hru s relativně draze vykoupenou zárukou přistoupil...až si ji vyzkoušíte, možná změníte názor... Jinak nebudu tady mlžit  a dělat chytrýho - ještě před týdnem jsem byl taky skeptik a z majitelů tohoto nářadí jsem si taky dělal legraci.

host - 104.169 (?), 28.2.2007 10:56
Nedělám reklamu, ale taky musím sekery Fiskars pochválit. Je to neskutečný nástroj, který dělá i z příležitostných "sekáčů" machry. Mimochodem - kamarád, který pracuje profi v lese, nevěřil té reklamě s traktorem, který přejíždí topůrko. Tak vzal kalač, opřel ho o kmen a přejel ho traktorem (je zaměstnanec, nebylo to z jeho peněz...). A ouha - ono to vydrželo a jako by nic se vrátilo do původní podoby a kdyby ho během dvou let nerozmlátili palicí při takřka každodenním štípání sukovitých špalků, fungoval by jistě dodnes. Věřím, že existují vymakanější sekery pro profesionály a umělce, kteří mají pro nástroj cit a umí s ním. Ale jistě neexistuje odolnější sekera, která bez újmy vydrží špatné seknutí do špalku, při kterém narazí topůrko vší silou do dřeva. A takové věci se amatérům stávají běžně.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.3.2007 14:42
Ono je to s těma fiskarskama asi tak. Výrobce zjistil, že se jednal dovážejí šílené sekyry z Asie a že vymizelo kovářské řemeslo. I kdysi dobré  sekyry jsou totiž opakovaným broušením tak zmrzačené, že i když se zdají na povrchu ostré, jejich profil je podobný krumpáči. Když by Vám ovšem kovář takovou sekyrku pěkně vykul a vytáhl ostří, na Fiskars si nevzpomente, věřte mi. Totéž platí třeba i o motykách. Otázka topora je něco jiného, to je fakt dobré a žádné dřevo se mu nevyrovná

host - 234.138 (?), 8.3.2007 15:22
Osobne neverim, ze by vyrobca Fiskars zistoval kvalitu kovacov (=kovaru) v ceskej alebo slovenslej rebublike, aby tomu prisposobil strukturalnu skladbu vyrobneho programu. Alebo ze by zistoval z toho isteho dovodu, ake sa na nase uzemie vozia asijske sekero-sunty. Ale vyvinul a vyrobil dobre sekery a snazi sa ich predavat takmer na celom svete. Verte mi, ak aj by som mal dobru sekeru od dobreho kovaca (a mam aj hodne stare sekery) na fiskarsku2400 si spomeniem uz v tomto zivote vzdy, az kym ma skleroza nepripravi o pamat. Nespochybnujem Vas nazor, ze dobry kovac urobi dobru sekeru, ale pochybujem, ze kovac v ruke vykove taky pevny, presny, strojovo vykovany zapustkovy vykovok, ako ma napr. Fiskars2400. Za mladi v kovacni (=kovarne) ma ucil stary uznavany kovacsky majster, snad som od neho nieco pochytil. Vykovok vykovany v zapustke na buchari silou mnohych ton vytvori inu strukturu v oceli, ako ruka sebesilnejsieho kovaca.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.3.2007 21:41

Neberte mě za slovo, můj příspěvek je spíš expresivní názor než přesné posouzení. Sekery Fiskars mám 2 a jsem s nimi velmi spokojen. Lehké, tvrdé, vyvážené. Když jsem však zkusil vykovanou sekeru, která se používala dosud jen na cihly a omítku, nestačil jsem se divit. Na jednu tesařskou sekyru vykutou a nabrušenou jen z jedné strany  nedám dopustit. Nejde ani tak o strukturu oceli jako o ruční práci schopnou přizpůsobit výrobek přesně danému účelu.
  Jinak věřte tomu, že marketingový průzkum trhu každé větší firmy je o poptávce, stavu dovozců a řemeslníků v ČR i SR informovám mnohem lépe, než my dva. Jednoho takového, co se tím zabývá (není sice od Fiskarsu ale v podobném oboru),  mám v rodině.
    Fiskars v evropských zemích patří spíš mezi levnější zboží. I v Česku považuji výrobky Fiskars - tedy kromě sekyr a rýčů, ty jsou bezva - buďto za předražené (lopatky, motyky, brousky)  nebo drahé a jen průměrně kvalitní (nůžky a roubovací nože)

host - 1.76 (?), 9.3.2007 22:22

Dobrý den,
zvědavost mi nedala, a protože jsem měl možnost, půjčil jsem si F 2400 na vyzkoušení. Štípání jsem se věnoval asi 4 hodiny - z velkých kuláčů až na polínka. A dojem z 2400: zázrak se nekonal. Pořád je to jen sekera :-)  Ale je výborná. Účinná jak cca 3kg kalač (ten jsem měl po ruce, ale nepoužil). Je je i možno použít na zaseknutí do dřeva a následné bušení štípaného špalku o pokladový špalek a rozštípnutí. Toto s ní jde o dost lépe než s kalačem, který na to není vhodný - je těžší a má širší profil čepele (při pohledu shora), a tak zaseknutí nedrží. Fiskarska je v prvních centimetrech u ostří tenká skoro jak normální sekera, teprve potom následuje klín se zvětšujícím se náběhovým úhlem (? jestli to správně nazývám), kalač je klasický, hodně rozevřený V-profil.

Dále používám F1100. A v kombinaci s velkou F2400 je to podle mě vhodná dvojka na "plnění komplexního spektra štípacích úkolů". 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz