Mulčovat záhony kamenem se mi také nezdá být dobrý nápad. Možná proto, že mám záhony i tak plné kamení, které musím pečlivě vybírat.
Letos jsem poprvé používal netkanku 50g/m2 na záhonech. Byly v ní okurky, částečně rajčata a cukety. Po okurkách jsem teď dával česnek, takže můžu říct, že množství plevelu bylo minimální, ale ta moje těžká jílovka byla hodně slehlá, takže při rytí tvořila děsné hroudy, které jsem horkotěžko rozbíjel. Vůbec si nedovedu představit, jak by vypadala, kdyby byla ještě zatížená kamením. Ale nejspíš je to jiné na písčitých půdách.
A mám i nedobrou zkušenost s amatérskými zavlažovacími prostředky, děrované hadice a podobně. Položil jsem je do záhonů, za týden se to všelijak ucpalo a za dva už jsem to vyndaval. Od té doby věřím jen na zalévání ruční, a to konví. Mám přesně přehled, kolik vody komu dám, jaké teploty, atd. A letos jsem se přesvědčil, že i ty kelímky nad kořenovým balem rajčat nebyly tak docela ideální: sváděly mne k přelévání. Měl jsem neobvykle velká rajčata, pravda, ale chuť byla mnohem slabší. Ono sice záleží na tom, jaký je rok, v horkém roce 2018 byla vynikající, ale i tak.
Milan HP