Mulčovací netkaná textilie přes zimu

host - 232.16 (?)
13.11.2021 8:14

Všichni šutraři po několika letech, pláčou, pokud to nejsou snobští parkojezírkáři. Je třeba si pořádně rozmyslet co chci. Ten šutr se tam velmi lehce navozí, ale co pak!! Uvědomte si, že půda je nenahraditelný dar, který se nekompetentním zásahem, velmi snadno zničí!! Pokud to nepřeháníte se zavlažováním, tak s plevelem nejsou problémy. Když se okopávka provede ve správnou dobu, neni až tak časově náročná. Nesmí se ovšem čekat až má plevel metr na výšku, to se pak jakýmkoliv způsobem, udělá víc škody, než užitku!!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 243.196 (?), 12.11.2021 23:45

Resim podobnou vec, v mem prvnim roce zahradniceni jsem nasbiral nejake zkusenosti a 2 nejvetsi problemy vidim plevel a zalevani, to by clovek nedelal cele leto nic jineho nez zaleval a plel a to jaksi neni mozne pro zamestnaneho cloveka s rodinou atd. Tu vodu budu resit nejakym rozvodem a prusakovymi hadicemi. Ten plevel textiliemi a mulcovanim. Chtel bych pouzit tkane i netkane textilie. Na nejake cesticky nebo ohraniceni ty tkane textilie a pod mladsi stromky nebo kere, nebo rajcata ty netkane. pricemz bych pouzil jako mulc kamen, ktereho mam k dispozici az moc(samozrejme asi ne na ty rajcata). Ale taky vaham, jestli to nema nejaka uskali a hlavne s tim kamenem to neni uplne bezny. Neni to kacirek, ale opuka tak 3-25cm, jestli to treba i neovlivni slozeni pudy, neuvolnuje vapnik?

host - 232.16 (?), 13.11.2021 8:14

Všichni šutraři po několika letech, pláčou, pokud to nejsou snobští parkojezírkáři. Je třeba si pořádně rozmyslet co chci. Ten šutr se tam velmi lehce navozí, ale co pak!! Uvědomte si, že půda je nenahraditelný dar, který se nekompetentním zásahem, velmi snadno zničí!! Pokud to nepřeháníte se zavlažováním, tak s plevelem nejsou problémy. Když se okopávka provede ve správnou dobu, neni až tak časově náročná. Nesmí se ovšem čekat až má plevel metr na výšku, to se pak jakýmkoliv způsobem, udělá víc škody, než užitku!!

host - 168.103 (?), 13.11.2021 9:08

tak to prostě na zahrádce chodí, plít a zalévat. Při použití kamene jako mulče nebudete moci půdu kypřit, což je základ úspěšného pěstování. A stejně vytrvalým plevelům nezabráníte prorůstání v zemině pod kameny. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 208.138 (?), 13.11.2021 9:57

Mulčovat záhony kamenem se mi také nezdá být dobrý nápad. Možná proto, že mám záhony i tak plné kamení, které musím pečlivě vybírat.

Letos jsem poprvé používal netkanku 50g/m2 na záhonech. Byly v ní okurky, částečně rajčata a cukety. Po okurkách jsem teď dával česnek, takže můžu říct, že množství plevelu bylo minimální, ale ta moje těžká jílovka byla hodně slehlá, takže při rytí tvořila děsné hroudy, které jsem horkotěžko rozbíjel. Vůbec si nedovedu představit, jak by vypadala, kdyby byla ještě zatížená kamením. Ale nejspíš je to jiné na písčitých půdách.

A mám i nedobrou zkušenost s amatérskými zavlažovacími prostředky, děrované hadice a podobně. Položil jsem je do záhonů, za týden se to všelijak ucpalo a za dva už jsem to vyndaval. Od té doby věřím jen na zalévání ruční, a to konví. Mám přesně přehled, kolik vody komu dám, jaké teploty, atd. A letos jsem se přesvědčil, že i ty kelímky nad kořenovým balem rajčat nebyly tak docela ideální: sváděly mne k přelévání. Měl jsem neobvykle velká rajčata, pravda, ale chuť byla mnohem slabší. Ono sice záleží na tom, jaký je rok, v horkém roce 2018 byla vynikající, ale i tak.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3381) - 63.179 (?), 13.11.2021 9:59

Všechny záhony na kterých mám zeleninu mulčuji černou tkanou textilií. Zalívám hadicí nataženou pod touto folií uprostřed záhonu. Výhodou černé tkané texilie je její trvanlivost, prodejce uvádí let, já ji již používám opakovaně šest let. Plevel řeším jen na cesičkách.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 208.138 (?), 13.11.2021 10:18

Vladimíre, necháváš ji tam přes zimu? Předpokládám, že ne, protože ryješ na podzim. Rozprostíráš ji až na jaře, nebo ne?

Milan

host - 63.179 (?), 13.11.2021 11:16

Snažím se dodržet sřídání plodin, takže na podzim všechny textilie stáhnu a strčím do přístřešku. Pro každou zeleninu jsou v ní vystřižené otvory, přičemž spon je různý. Na podzim zryji celou plochu určenou k pěstování, na jaře položím pruhy černé textilie a vedle ní prošlapu nové cestičky. Takže s výjimkou jahod se rozložení záhonů mění.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 208.138 (?), 13.11.2021 12:32

Jasně, to dává perfektní smysl. Já to mám trochu jinak - všechny záhony jsou pevného tvaru díky teráskám a kamenům okolo. Mám tam jen jednu větší plochu cca 4 x 4 m, ale to je všechno. Většinou buduju záhony nudlové kolem 1 m šířky. To ale nic nemění na použití netkanky. Dík.

Milan

host - 63.179 (?), 13.11.2021 13:29

Ta černá tkaná je široká 1,05 m, takže pro tebe akorát. Já širší záhony nedělám.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025