Výběr elektrické pily



luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 212.130 (?)
26.10.2007 9:41
Číslo hq, to Vám nepovím, je to stará dobrá pila, sice robusnější, ale nikdy mě nezklamala. Elektriku jsem chtěl do dílny ať nesmrdím benzínem, ale raději vždy vyvětrám.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 212.130 (?), 26.10.2007 9:41
Číslo hq, to Vám nepovím, je to stará dobrá pila, sice robusnější, ale nikdy mě nezklamala. Elektriku jsem chtěl do dílny ať nesmrdím benzínem, ale raději vždy vyvětrám.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 26.10.2007 11:16
Nevím, jak je myšlen příspěvek... vychvalovat značku jinou... při uvedení v příspěvku nějakého zkomoleného názvu něčeho, navíc nevyzkoušeného, to nechám na posouzení ostatních - mě to nic nepřináší. K dotazu - já osobně mám velmi důkladně vyzkoušené starší i nové typy Dolmar, ostatní nárazově a dle dostupnosti. Chtěli jsme se známým testovat a porovnat  Narex a Dolmar - současné nejsilnější typy, ale oba jsme onemocněli, tak jsme to museli odložit. Já stále po zkušenostech s motorem do strany upřednostňuji motor v ose, protože je to lepší a ergonomičtější řešení. Je třeba zkusit, jak se pila drží a rozhodně bych viděl plus Makita velmi odolný motor, zvenčí vyměnitelné uhlíky - Narex má vyšší výkon, ale motor do strany a hlučnost je subjektivně vyšší. Ovšem detaily budu vědět později.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 164.183 (?), 26.10.2007 22:23
2 J.S.: Mohu se zeptat, k čemu je dobrá elektrická řetězová pila, notabene, když máte tolikero benzínových? Chápu, když je člově ktesař, ale jaké jsou výhody či jiné využití oproti benzínovým pilám? Nerejpu, ptám se, protože mne to zajímá. Kdysi jsem musel něco řezat narexkou (typ si nepamatuji), a zvyklý na lepší benzínové pily jsem u toho dost trpěl. Díky za odpověď.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 26.10.2007 22:55
Já jsem reagoval na příspěvek p. L., protože si myslím, že současné typy el. pil jsou velmi vhodné řešení pro někoho, kdo nepotřebuje chodit do lesa. Dřevo si koupí a doveze, nebo nechá dovézt. Nepotřebuje vůbec řešit problém s benzínem, vyšší hlučností - což je u některých sousedů důvod, jak se mstít a pořád do toho vrtají a připomínají to. Další výhoda je např. proti cirkulárce rozhodně podstatně vyšší bezpečnost - většina cirkulárek má bezpečnostní zařízení křik pořezaného člověka - potom si toho chudáka někdo všimne. Netvrdím, že se nemůžete zranit el. řetězovou pilou, ale jenom pro porovnání - řetězová brzda, bezpečnostní pojistka vypínače, vypnutí přívodu el. proudu při aktivaci brzdy, doběhová brzda, nižší hluk - menší únava - menší nebezpečí ochablosti pozornosti, po každém řezu se zastaví motor - řetěz, obsluha drží v rukou pracovní nástroj - ne řezaný materiál. To je v porovnání s cirkulárkou několikanásobně větší bezpečnost. Další nesporná výhoda je velikost - manipulovatelnost el. pily. Když začne pršet, nebo chceme přerušit práci a pokračovat další den, tak stačí uklidit prodlužovačku a případně kozlík, nebo jej zakrýt. Cirkulárku musíme odtáhnout, pokud ji nemáme někde ve velké hospodářské budově - je to pro starší lidi náročnější - nejen při přemístění, ale také při řezání. U el. pily můžeme řezat např. na zemi větší kusy, které je nutné jinak zvedat do kolíbky, nebo což je nebezpečné na plát, ale taky jsem to tak řezal. Další nespornou výhodou je ostření řetězu - to dokáže téměř každý, ale ostřit kotouč do cirkule jen tak od ruky není nic moc, stejně je nutné strojní broušení. Teď jsem srovnal hlavně el. pilu a cirkulárku, ale u domu je používat v současné době benzínovou pilu již zbytečně komplikovaná záležitost. Je jasné, že výkon např. 3kW je výhoda u benzínové pily, ale hlučnost, benzín, benzínovou pilu nastartujete a řežete, vypnete ji až je třeba nutnost připravit dřevo, el. pilu zapnete pořežete a je klid. Nedávno jsem - letos poprvé teprve až tak pozdě - připravil do kotelny zásobu na zimu. Řezal jsem na kozlíku, něco na zemi, ale tak na 4 x jsem po chvilkách připravil cca 14 m dřeva. To není nic výjmečného, ale musíte vyzkoušet stav po řezání benzínovou pilou a el. pilou. Beru až současný model 2kW, protože ty dřívější slabší pily byly proti současným málo výkonné. Je to prostě celkově menší únava, protože u benzínové pily je celkové vypětí větší, aniž si to uvědomujeme.   
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 164.183 (?), 26.10.2007 23:54
Díky za informace, srovnání s cirkulárkou mě nenapadlo. El. pila je jistě bezpečnější, tišší a hlavně skladnější. Nicméně, k tomu házení dřeva do kolébky: u nás jsme vždy dělali dřevo motorovkou. Aby to trochu odsýpalo, muselo se vždy dřevo srovnat do nějakého tvaru, srovnat konce, odházet pořezané dřevo... ale šlo to vcelku dobře. Ptal jsem se svého ridiče, proč si nepořídíme cirkulárku, hrdě odpověděl, že dřevorubec ničím takovým řezat nebude, že to trvá dlouho. Letos jsem dělal dřevo na cirkulárce a byla to PARÁDA. Šlo to velmi rychle a nebyl jsem po tom tak vyřízený, jako když jsem se tahal s pilou (je jasné, že el. pila má v tomto velkou výhodu). Už jsem seřezal nějakých 35 m3 dřeva a kotouč je stále ostrý. Nicméně na chatu, nebo k citlivějším sousedům se opravdu hodí spíše ta el. pila.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 212.130 (?), 27.10.2007 8:42

pro pana J.S. Pokud vím a čtu, tazatel se ptal na elektrické pily a ne na cirkulárky. Za druhé že jsem si nevzpomněl na přesný název stilhky, za to se omlouvám. Napsal jsem jen vlastní zkušenosti z pilami, narex a hq a stihl. Nevím proč tu cpete cirkulárky, to opravdu nevím. To je snad úplně něco jiného. Já jen tvrdím, že je lepší řezat benzínovou než elektrickou - můj názor. Když máte přísun dřeva, tak se Vám to i vyplatí připlatit a koupit benzínovou. Nic o mě nevíte, tak netvrďte co mám a nemám vyzkoušeno. Řežte si čím chcete, třeba i obloukovkou, mě je to jedno, ale pokud odpovídáte tak k věci a nepleťte tu jabka a hrušky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 164.183 (?), 27.10.2007 11:13
2 luiss: J.S. odpovídal mně a já se ptal na využití elektrické pily vs. benzínové. Z odpovědi je zřejmé, že el. pila svým použítím nahrazuje spíše cirkulárku než benzínovou pilu. O kvalitách benzínové pily tu nikdo nepolemizuje, tak co vás na tom tak rozčiluje? Notabene, když v zápětí píšete, že je vám to jedno ;).

Ccitace J. S. (437), 26.10.2007 22:55:"Teď jsem srovnal hlavně el. pilu a cirkulárku, ale u domu používat v současné době benzínovou pilu je již zbytečně komplikovaná záležitost."
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 27.10.2007 11:15
P. luiss máte pravdu, že cirkulárka je trochu mimo dotaz, ale její použití je hodně spojováno - volba s el.řetězovou pilou a také jsem chtěl vysvětlit přednosti el. pily. Původní dotaz byl na el. pilu a Vy jste reagoval tak, že to možnému budoucímu majiteli rozmlouváte a vychvalujete benzínovou pilu - to je jasně mimo dotaz, který zní pro připomenutí... přemýšlíme jakou koupit el. pilu... takže ne jakou pilu máme koupit benzínovou, nebo elektrickou - toto si už tazatel ujasnil, dle vybraných typů, které uvádí... Navíc dáváte za příklad svoje zkušenosti se starými typy - srovnáváte - což je k ničemu. Mě opravdu asi těžko bude zajímat, jak řezala pila Narex v roce  např. 1998, když  kupuji v roce 2007. Jedině, že bych si myslel, že od té doby se nic nevylepšilo.Navíc, a to jsem nechal stranou je el. pila ekonomičtější - spotřeba el. proudu je proti spotřebě/ceně benzínu a oleje do něho rozdíl desítky korun proti stovkám korun. Když budu řezat 1 hod. s el. pilou výkonu 2kW, nebo 2,4kW, tak spotřebuji - cca kolem 2 kWh elektřiny. Každý skončený řez el. pila stojí, takže nejede naprázdno. Pro vytvoření  cca 2 kW výkonu u benzínové pily s hodně příznivou spotřebou je třeba 450 - 500gr/kWh, ale nejsou výjimkou spotřeby kolem 600gr/kWh - já tedy třeba vezmu lepší průměr 500gr/kWh = 1l paliva na cca 2kW výkonu. K tomu je třeba vzít efektivitu při řezání - benzínovou pilu vypínáme po delších časových úsecích ne po každém řezu, ale benzínová pila to má většinou rychleji uřezané, neboť má jiné otáčky a tím rychlost řetězu - u el. pily je to konstatní rychlost. Takže když pominu nějaké časové ztráty u el. pily, tak musím vyzdvihnout zase menší hlučnost a tu ekonomičnost provozu - výsledkem je při ceně cca 4,-Kč za kWh(to teď nevím přesně u dražšího proudu, ale dá se využít i levnějšího), tak 2kWh = cca 10,-Kč a benzín - 1l = cca 2kW = cca 30,-Kč, k tomu olej 3,-Kč + zajištění benzínu(čas+doprava) + zajištění oleje(čas+doprava) + nutnost spotřeby benzínu v určitém časovém období(starost+ ztráty ) + manipulace s benzínem(zdraví škodlivé,odměrky nádoby, hořlavá kapalina) + nákladnost  pořízení kvalitnější benzínové pily(cena )  proti kvalitní el. pile+ podstatně náročnější  údržba,a to i co se týká znalostí - filtrace, karburátor - seřizování, nastavení, žebra válce - čištění, svíčka, antivibrační systém, ventilátor - čištění, složitější konstrukce - větší pravděpodobnost závady - u el. pily je nutné měnit uhlíky, asi bych to srovnal se svíčkou u pily, čistit chladící otvory - celkově jednodušší konstrukce el. pily + podstatně složitější a namáhavější uvedení benzínové pily do provozu. Já si myslím, že pokud tedy nepotřebuji pilu do lesa a mimo dosah el. proudu, tak je benzínová pila pro takový účel zakoupená ztrátová záležitost.To jenom pro vysvětlení. 
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
luiss - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (73) - 212.130 (?), 27.10.2007 14:00

Dobrý den, odpovídám proto, že jsem se také kdysi rozhodoval nad elektrikou nebo benzínem, a koupil jsem si elektrickou. Jen jsem chtěl aby si dotyčný pán uvědomil a dobře rozvažoval, jestli nebude přece jen lepší si připlatit a koupit benzín. Nic víc. Vím jak to mě štvalo poté co jsem si ji koupil. Nechci z nikým polemizovat jestli je ekonomičtější řezat benzínem nebo proudem. To je mi jedno. Když jdu řezat, tak chci, aby mi to šlo od ruky a nemusel jsem myslet na to že tam někde je kábl a že pokud chci někde na zahradě něco dělat, musím mít dostatečně dlouhý přívod proudu. Je mi jedno jak kdo čistí pily, stejně tak nebo tak tu pilu po práci vyčistit musíte (alespoň kdo se o ni dobře stará). To jen pro vysvětlenou. Přece jen ať chcete nebo ne, ten kábl Vás omezuje a neříkejte že ne. Pokud jsem se někoho dotkl, nebylo to v úmyslu. A s těmi sousedy bych to také neviděl tak černě. Pilu nebudete používat každý den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 27.10.2007 15:06
To co vysvětlujete teď je, proč jste  elektrickou pilu nedoporučoval bylo to na základě dřívějších  zkušeností. Ale opět připomínám řešíme současnost. Dále pokud to berete z pohledu, aby to odsýpalo a netahal jste kabel a ekonomika provozu Vás nezajímá, tak dobře, ale potom to napište hned - co Vás k tomu vede, když už doporučujete benzínovku. Protože tazatel měl třeba právě tento důvod prioritní - málo hluku,zápachu a starostí, řezat na velké vzdálenosti třeba nepotřebuje - proto chtěl el. pilu. Proč toto tak rozpitvávám - mohlo by mi to být jedno, ale jeden podstatný důvod mám a není to jenom u této problematiky. Opravdu dost dotazů typu - mě jeden pán říkal, že to rozuměj - např. el. pila - vůbec neřeže a ať si koupím pořádnou benzínovou pilu a budu mít pokoj a podobné reakce. To stejné s motorovými kosami a pod.(Hodně lidí se nechalo ovlivnit, což je  stálo  zbytečné peníze, nebo to je nespokojenost s výběrem) Přitom takové názory jsou - zavádějící z pohledu jak kvalitní el. pila nyní řeže , - potřeby jednoho nemusí být shodné s nároky a požadavky druhého, - vyplývá z toho dojem, že je to dost špatný nástroj. Proto jsem na toto reagoval a chtěl jsem to uvést trochu do objektivní roviny.  
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika