Protipořezové oblečení



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?) 
4.1.2011 20:38

Zdravím Petře,

vždy mne potěší, najde-li se někdo, ne profi dřevař a přes to je pevně rozhodnut se chránit byť i při občasné práci s pilou. Po letech profi práce si troufám s klidným svědomím doporučit jako naprosto dostačující PP oblek od Profesionálu. PP blůzu vidím jako nadstandartní výbavu. Pokud skutečně kácíte, odvětvujete a manipulujete, tedy "nešermujete" s pilou jak smyslů zbavený, není předpoklad ohrožení těla od pasu výše. Co se týká PP vrstvy a její odolnosti, jsou uváděné hodnoty vždy na spodní, minimální hranici. Tedy ochranná třída 1 odpovídá i řezné rychlosti vyšší než 20m/s, ovšem nezaručeně. Co však bude platné drahé PP oblečení, pokud pila nebude mít funkční předepsané bezp. prvky si snadno domyslíte. Tedy především je třeba mít funkční a bezvadný zachycovač řetězu, brzdu řetězu, dlaňovou pojistku a v pořádku AV prvky. Perfektně nabroušený řetěz a správně seřízený motor. Toto vše dělá cca 50% zajištění vlastní bezpečnosti. Další nikoliv nevýznamnou částí je správný technologický postup při práci. To je dalších nejméně 30 %. Patřičný respekt, nikoliv strach, je určitě minimálně 10 %.  PP obuv, funkční dřevorubecká kompletně vybavená přilba, pohodlné PP kalhoty a pohodlné rukavice, tvoří zbytek %. Malá poznámka na závěr, z vlastní zkušenosti mohu říct, že méně často znamená více, značkové (drahé) kalhoty proříznuty až na kůži, Plzeňské v téměř totožné situaci nikoliv.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 191.214 (?), 4.1.2011 21:13
Buďte zdráv Radku. Rád Vás zase po dlouhé době čtu a doufám, že to není zdaleka a na delší dobu naposledy. Vaše neteoretické lekce zde dlouho chybí. Vašek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 4.1.2011 21:26

Taky zdravím Vašku, já také doufám. Vše záleží na tom čeho nemá nikdo z nás mnoho, rozšířil jsem tým, takže doufám v nějakou tu minutku navíc. Té rizikové neteorie máme nyní celkem dost a tak je psaní zde i příjemnou oddychovkou (aspoň zatím, než se zase budu dohadovat s nějakým "těžařem" co za rok pokácí a nařeže 28 kubíků dřeva :-)).

Ještě bych dodal jednu věc. Často tu zmiňujeme s J.S. organizaci KWF a jejich testy pil, křovinořezů. Oni ale dělají také testy oblečení, navijáků a vůbec lesnických prostředků a výbavy. Kdo má zájem, doporučuji si zapátrat a informovat se u nejpověřenějšího. Obnáší to ovšem alespoň základní znalost němčiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 89.191 (?), 4.1.2011 22:41

Radku, taky Vás zdravím a jsem rád, že opět na diskuzi zní slova odborníka!! a o to víc jsem raději, že jste reagoval v rámci této diskuze. Trošku mě mrzí, že když se tady lidi hádají o značce pil, přídavku do benzínu nebo kvalitě mountfieldu, tak je zde horda odborníků, ale když se někdo zeptá na tak důležitou věc jakou bezpochyby ochranné pomůcky jsou, tak to většina těchto odborníků mlčí.

Děkuji za vaše reference na značku profesionál a poučení o dalších bezpečnostních prvcích. Vše co jste uvedl tak se snažím dodržovat a nakonec jsem se rozhodl, že i když je to možná nadbytečné tak koupím kalhoty s ochranou stupeň 2, bundu s ochranou stupeň 1 a boty s ochranou stupeň 3. Doufám, že nikdy nebudu muset vyzkoušet do jaké míry tyto stupně ochrany fungují :-)

Všem diskutujícím za příspěvky děkuji!! Věřte, že každá troška do mlýna mě při rozhodování pomohla.

 

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 5.1.2011 6:48

Petře nedoufejte, ba naopak toto očekávejte a ono to nepříjde.

Je trochu problematické že nelze tyto prostředky nejprve prubnout v praxi a pak zakoupit. Že se k nim mnoho příspěvků nenajde není nic divného. Není mnoho profíků, tím spíš laiků, kteří uvažují jako Vy a pořídí si PP prostředky. Profíky při současných cenách za práci chápu, celkem chápu i ty laiky jimž je dřevo svépomocí jediným topným médiem které je jejich rodinný rozpočet ještě schopen unést. Nechápu ale ty, jenž si na dva dny v měsíci do lesa zakoupí SUV za 200 tisíc, na hmotu 0,09 m3 profi pilu za 27 tisíc a pak jdou dělat ve starých roztrhaných montérkách po otci, děravých keckách a i jen přilba jim připadá jako něco slabošského, protože to říkal Franta v hospodě a on to přeci musí vědět, nadělá dřeva dvakrát tolik než já. 

S pilou jste dělal, děláte a budete dělat, proto při nákupu požadujte možnost se obléci a udělat těch několik základních pohybů jenž jsou rozhodující pro práci. Hluboký předklon, sed na bobek, několik kroků, předpažení, překřížení rukou na prsou, otočení trupu v levo a v pravo, dosah a rozmístění kapes. Důkladně si ověřte systém odvětrání a především systém uzavření kapes, zejména té kde bude telefon a obvazový balíček! Není nic horšího než tahat balíček z kapsy plné pilin, to samé a často ještě více platí o telefonu. Kapsa by neměla být nikde v místě častého dotyku s jakýmkoliv nářadím či dřevem. Důležitý je i systém upevnění kšand!

A ještě pár drobností k zamyšlení. Proč asi PP blůzu běžně nenabízí i HQ, pouze Jonsered ???? Zavítáte li na stránky KWF a projdete testy PP obleků, výsledky Vás překvapí. Jen jediná značka výrobců pil má u jednoho jím u nás nabízeného kompletu téměř samé hodnocení ++. SOLO. Ostatní zde nabízejí průměr a špičku nikoliv, nebo k testům oblek ani nedají, případně jsou testy nedostupné. Zarážející a pochybné jsou výrobky i v této diskuzi zmiňované, které nenesou žádnou značku výrobce ! Papír a net snese všechno !

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.44 (?), 5.1.2011 9:07

Radku, jak jsem výše napsal vaše slova na téhle diskuzi zní, neboť jsou to slova znalého odborníka. S tou bundou od Husqvarna jste mě nepotěšil neboť jsem přepokládal, že bude kvalitní, takže jsem si objednal bundu Arbor 20, k ní pak kalhoty Sip protection 1SQN a holinky 3SC7.

Mohl bych Vás poprosit na odkaz na stránky KWF, kde bych našel hodnocení protiřezného oblečení. Já už mám sice už vybráno, ale třeba to může pomoci jiným při výběru.

PS. obvazový balíček jsem zatim nikdy připravený neměl, vždy jsem řezal njméně ve dvou, ale teď už si ho připravím.

Díky Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
RadekB - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1424) - 21.230 (?), 5.1.2011 15:38

Zdravím, začnu od zadu. Co si pamatuji, lékárny v autech se "obnovují" a v uvozovkách úmyslně, protože zcela záměrně pouze pro zisk výrobců, nejvíce poslední roky. Co však se "starou", sic funkční a možná ještě lépe než ta nově osazená? Každý se nějak do toho lesa dostává, takže použít ji v onom dopravním a pracovním prostředku jako pracovní, není takový problém. Vyjmout z ní jeden tlakový obvaz a dát si ho do kapsy obleku, není problém. Já mám ještě jedno místo a mám ho pro to, že stále ještě mám neotevřený, nepoužitý balíček tuším r.v. 1988. Má jednu velkou výhodu, obal je materiálu jako nafukovací matrace, takže nepromokavý. A kde? Jednoduše nad vnitřním rámem ochranné přilby! Můžete řezat třeba v pěti, věřte, dojde li k většímu úrazu, možná i ti čtyři se skácí a kdo pak dojde pro obvaz?

Odkaz na web KWF, přímo testy je zde.

Netvrdím že HQ, či jiné oděvy jsou špatné, jen mne zarazí pokud jedna část koncernu něco inzeruje a druhá nikoliv. Stejně tak netvrdím, že Váš výběr je ten jediný správný. Já bych například nechtěl kalhoty do pasu. Ony ty lacláče mi na tuhle práci sedí přeci jen lépe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 82.249 (?), 26.5.2013 8:22

Nemohu s vami souhlasit firma Stihl.de na svych strankach takove bundy ma

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zdendál - (1) - 119.3 (?), 2.12.2011 8:51

Zdravím pánové,

Máte někdo zkušenost s novým vzorem kalhot od firmy Profesional? Četljsem na jiném vlákně, že kalhoty jsou pohodlné a dobře větrájí. Nevím jak se rozhodnout zdali koupit letní vzor a v zimě nosit podvlékačky a nebo koupit ty teplejší a v létě to horko vydržet, protože v létě většinou špalkuji a v lese strávím tak maximálně 16 hod. za léto a tak by se ta teplota dala vydržet. Nepracuji v lese jako profesionál, ale chci se chránit. To co psal pán v posledním příspěvku je hrozný a proto chci ještě mimo téma upozornit na pilu Oleo-mac pomáhal jsem kamarádovi dělat dřevo má Oleo-mac 956, v katalogu zařazena jako profesionální pila. Pila je zánovní 2 roky stará málo používaná. Po pár řezech jsem zjistil, že je to vzhledem k ovládání nekomfortní a nebezpečná pila (opomíjím její váhu). Chvíli jsem se musel učit pilu držet v ruce, abych mohl bez problémů přidat plyn. Co ale považuji za problém je vypínač. Je konstruován tak, že pilu nevypnete pohybem palce shora dolů je tam cosi miniaturního s nejasnou polohou vypnuto zapnuto, což vidím za dost velký problém. Několikrát se mi stalo, že jsem pustil páku na přidávání plynu a pila dál běžela. Po zahřátí pily tj. asi po 20 minutách ne trvalého řezání se mi na volnoběh začal protáčet dosti rychle řetěz ikdyž volnoběžné otáčky nebyly příliš velké. Pracuji s motorovou pilou již 30 let a vlastnil jsem pily stihl 011 AV, Sachs Dolmar 119, Husqarna 51 a nyní vlasním pilu Husqarna 351. Můj kamarád si koupil Čínskou pilu asi za 4000,- Kč, nepamatuji si název výrobce, má ji také 2 roky, ale tyto závady nevykazuje. Sám jsem řezal při výpomoci kamarádům s více pilami různých značek, které si již nepamatuji a s tím co se mi stalo u Oleo-macu jsem se nikdy nesetkal. Při řezání několika kubíků ročně je celkem jedno co si koupíte, ale pila nesmí být nebezpečná obsluze. Ještě mi bylo na můj článek odpovězeno obdivovatelem Oleo-macu, že je to kvalitní pila a že s ní nařezal 80m3 dřeva bez problémů a nějak to vyznělo, že to u mně bylo asi rukama. On si nikdo neuvědomuje, že tak situace s vypínačem může přijít jednou za život a už to nelze vrátit zpět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 179.249 (?), 2.12.2011 9:11
Osobně bych šel do těch zimních. Měl jsem možnost vidět oba typy a jsou v podstatě stejné. Jen ty modré jsou vzadu odlehčené. V létě vám v nich bude o něco menší vedro ale ne o moc a v zimě zase větší zima. Proto bych pral ty zimní. Ale jinak kvalitní jsou určitě oba typy, takže chybu neuděláte ani u jednoho. Já jsem bral ty zimní, protože přes léto moc neřežu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika