Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Mošty > Mošt chytá plíseň - kde je chyba?

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Standa_HK_ (1043) - xxx.xxx.143.200 (?)
8.11.2018 22:57

Pasterační teplota je od 75°C do 90°C a vždy je podle způsobu lahvování potřeba počítat s určitou rezervou na "předání tepla chladnějším nádobám"..

Takž já například ohřívám se svým teploměrem na 80°C a neřeším, jestli má v toleranci +2°C náhodou znaménko + nebo -... Po láhvování a uzavření ukládám do stojánku dnem šikmo vzhůru nebo naležato tak aby bublina vzduch byla ve styku s částí lahve, kde již bylo nějakou dobu dosaženo pasterační teploty. Vzduchovou bublinu je potřeba ponechat co nejmenší. Plísně jsou potvory aerobní a pokud jim dojde kyslík, tak zastaví růst. Proto je také tak účiné prosté dosycení pomocí CO2 (suchým ledem) i u moštů, které v chladu chceme uchovat bez pasterizce (čerstvé RAW). proto také neplesniví to, co kvasí (viz babiččíny perlivé limonády, nebo cider).

SfK.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Jantar (2) - xxx.xxx.96.123 (?)
8.11.2018 14:44, počet návštěv: 1487
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Vymyté a horkou vodou vypařené skleněné lahve od minerálky.

Mošt ohřátý v hrnci na cca 75st min po dobu 25 minut.

Pomocí naběračky a trychtýře nalit do lahví, zavíčkováno novými pivními víčky které byly nejříve sterilizovavány vařící vodou (jen zality, nevařeny).

Ihned zavíčkováno, nijak dále nemanipulováno tj. zůstal nastojato.

Žádný kus se "neodfoukl" tj. že by začal kvasit. Přesto za dva měsíce postupně nacházím lahve s plovoucí tuším zelenou plísní, už jich bylo nejmíň 20.

Kde může být problém? Díky moc za radu.

Stávající lahve chci zavíčkované znovu uvařit na dejme tomu 80st, třeba to pomůže...

Připojit reakci   
   

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


PP. (5370) - xxx.xxx.9.135 (?)
8.11.2018 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dělám podobně, s rozdílem, že sterilujem už naplněné lahve, dokud vystupuje šum. Zátkujem stejně. Flíček plísně se někdy objeví na jedné - dvou lahvích asi z 80 celkem. Uložené v chladné a tmavé spíži na chalupě.

Připojit reakci
   

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


jariel231 (136) - xxx.xxx.146.203 (?)
8.11.2018 18:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Problém je v tom, že jste neměl sterilní láhve. Já jsem používal OMNIA sklenice. Je to rychlé a stoprocentní.

Připojit reakci
   

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Marek-TT (175) - xxx.xxx.235.1 (?)
8.11.2018 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pri takomto postupe sa Vám to môže kontaminovať prakticky hocikde. Z naberačky, z lievika, počas nalievania do fliaš... Bezpečnejšie je to robiť ako písal PP. Koľko máte v hrnci muštu?

Připojit reakci
      

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.58.231 (?)
8.11.2018 19:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi vás to neutěší. Mošt jsme dali do lahví omnia, zavařili a půlka je plesnivá. Nikdy se nám to nestalo a vše ostatní zavařené je v pořádku.

Připojit reakci
         

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.243.114 (?)
8.11.2018 19:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi nízká teplota a krátký čas sterilace. Ohřev by měl trvat 15 minut, sterilace 20 minut, to vše při teplotě 85ºC

Připojit reakci
            

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.58.231 (?)
8.11.2018 19:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

20 minut při 80 stupních a stejně plesnivý

Připojit reakci
               

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Marek-TT (175) - xxx.xxx.235.1 (?)
8.11.2018 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teplotou to pravdepodobne nebude. Ja fľaše vyťahujem z hrnca pri teplote 72°C, uzavriem a následne ich na pár minút položím na bok, aby sa horúci mušt dostal do kontaktu s viečkom. Nakoniec fľaše schladím v studničnej vode. Ak použijem nové fľaše a nové viečka, úspešnosť sa blíži k 100% (sem-tam sa nejaká zle uzavretá fľaša nájde, ktorá splesnivie).

Připojit reakci
      

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.55.32 (?)
8.11.2018 19:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem už tady propagoval Brutary apod. pro rychlé, levné a efektivní pasterizace většího množství moštů. Díky tomu kohoutu a pak, že šum, pěna se drží nahoře...
Zpočátku jsem předehříval pivní, minerálkové láhve, korunkové uzávěry, ale časem jsem zjistil, že je to celkem zbytečné.
Přece jen jsem v jádru líný a pohodlný...
Prasklých láhví tepelným šokem pak bylo celkem zanedbatelné množství a o sterilizaci všeho se postaral horký mošt.
Nicméně v obou případech se mi taky stalo to výše popisované - na hladině v některých láhvích plaval nějaký zárodek plísně.
Ale dodnes nevím co bylo, jak to mohlo vzniknout a tak.
Co přesně vím, že se to nijak časem nerozšiřovalo, nekontaminovalo to obsah láhve a byla to jen optická vada která po jejím odstranění nijak kvalitu moštu nenarušila.
Ale i když jsem to kdysi neřešil a mošt už ve větším množství nevyrábím, by mě zajímalo co to je za druh plísně.
Jaká její rasa, proč už proč v takovém prostředí vyklíčí a proč se pak nemůže dále množit by mě zajímalo...

Rafael.

Obrázky:
Jednoduchá pasterizace
Jednoduchá pasterizace
Připojit reakci
         

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Marek-TT (175) - xxx.xxx.235.1 (?)
8.11.2018 19:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Toto je tiež jedna z možností, nalievať horúci mušt z hrnca s ventilom priamo do fľaše. Hlavné je vystavovať mušt po pasterizácii čo najmenej okoliu. Vzduch je plný rôznych mikroorganizmov alebo ich spór, aj keď my ich nevidíme.

Připojit reakci
   

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Standa_HK_ (1043) - xxx.xxx.143.200 (?)
8.11.2018 22:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pasterační teplota je od 75°C do 90°C a vždy je podle způsobu lahvování potřeba počítat s určitou rezervou na "předání tepla chladnějším nádobám"..

Takž já například ohřívám se svým teploměrem na 80°C a neřeším, jestli má v toleranci +2°C náhodou znaménko + nebo -... Po láhvování a uzavření ukládám do stojánku dnem šikmo vzhůru nebo naležato tak aby bublina vzduch byla ve styku s částí lahve, kde již bylo nějakou dobu dosaženo pasterační teploty. Vzduchovou bublinu je potřeba ponechat co nejmenší. Plísně jsou potvory aerobní a pokud jim dojde kyslík, tak zastaví růst. Proto je také tak účiné prosté dosycení pomocí CO2 (suchým ledem) i u moštů, které v chladu chceme uchovat bez pasterizce (čerstvé RAW). proto také neplesniví to, co kvasí (viz babiččíny perlivé limonády, nebo cider).

SfK.

Připojit reakci
      

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Marek-TT (175) - xxx.xxx.182.44 (?)
9.11.2018 7:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To dosycovanie so suchým ľadom je zaujímavé. Skúšali Ste to? Naozaj ma to dosť zaujalo.

Připojit reakci
         

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Standa_HK_ (1043) - xxx.xxx.143.200 (?)
9.11.2018 7:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nezkoušel, ale je to technologie, kterou údajně používá Poděbradka a.s. na výrobu zpětně dosycovaných minerálek slazených cukrem. Nesmíte to přehnat s dávkováním. V době dokud neměli vychytanou technologii a občas se jim stalo, že do 0,5 l lahve dali dávku pro 1,5 l, tak zejména dětem po otevření lahve skoro celý obsah "vyběhl" ven.

Jinak jak jste uvedl výše, při láhvování je důležité, aby pasterovaný mošt nebyl infikován z okolního (zpravidla chladnějšího) vzduchu. K tomu je třeba připomenout, že množství patogenů ve vzduchu závisí na čistotě okolí. V čisté kuchyni dojde k infekci obtížněji než při provizorním "garážovém" stáčení atd. K desifekci "operačního sálu" můžete před prací použít i germicidní lampy s UV C světlem a přivádění vzduchu přes HEPA filtr.

SfK.

Připojit reakci
            

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Marek-TT (175) - xxx.xxx.182.44 (?)
9.11.2018 7:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tuším skúsim zase trocha experimentovať laugh Neviete aspoň nejakú nástrelovú dávku suchého ľadu na liter? Určite čistota prostredia je jednou zo základných predpokladov úspešnej pasterizácie a fľašovania. Mikroorganizmy totiž samy o sebe nevedia lietať, sú naviazané na prachové častice vo vzduchu. Čiže čím vyššia prašnosť prostredia, tým vyššie riziko kontaminácie. S myšlienkou zaobstarať si germicidnú lampu som sa už párkrát pohrával.

Připojit reakci
               

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.55.32 (?)
9.11.2018 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten nedostatek vzduchu, kyslíku, v láhvi vypadá celkem rozumně. Plísně apod. asi nemají šanci se v takovém prostředí množit a dál škodit a znehodnocovat výrobek.

Takže to občas se objevicí se kolečko, zárodek nějaké plísně by snad nemělo být nijak nebezpečné, ne?
Zvlášť když se jedná o celkem ojedinělý a vzácný jev. A ten zárodek, to kolečko, je vlastně zakonzervováno... a dál se nešíří.
*
V tom kontextu mi přijdou nápady se suchým ledem, nějakými lampami apod., s prominutím poněkud úchylné a pro domácí podmínky spíše k smíchu než k praktickému použití.

Rafael.

Připojit reakci
               

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.185.138 (?)
9.11.2018 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud je obsah oxidu uhličitého pod 2 g/l, jedná se o nesycenou limonádu. Ale bude se vám při změně skupenství tlakovat láhev - tedy nevhodné pro podtlaková víčka.

Připojit reakci
                  

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.55.32 (?)
9.11.2018 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obsah CO2, nějaké tlakování apod., mi přijde pro domácí moštování, sterilizaci, zavařování jako úplná blbost...

Rafael.

Připojit reakci
                     

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Marek-TT (175) - xxx.xxx.235.1 (?)
9.11.2018 22:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale bude se vám při změně skupenství tlakovat láhev - tedy nevhodné pro podtlaková víčka.

Tam by bola tým pádom vhodnejšia asi korunka.

Obsah CO2, nějaké tlakování apod., mi přijde pro domácí moštování, sterilizaci, zavařování jako úplná blbost...

Väčšina hobíkov tomu pravdepodobne nebude venovať zvlášť pozornosť, no mňa takéto netradičné postupy celkom zaujímajú. Je to pre mňa výzva vyskúšať si v domácich podmienkach niečo, čo sa bežne nevyužíva.

Připojit reakci
                        

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.153.50 (?)
12.11.2018 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak mošt s kolečkem plísně bych rozhodně nepil, stávalo se mě to často, pokud jsme skleněné lahve uzavíral celofánem s gumičkou a plnili jsme moštem jen ohřátým na 80 stupňů. Letos jsem poprvé plnil horký mošt do PET lahví a jsem zvědavý, jak to nakonec dopadne, nerad bych to vyléval, celkem je za tím dost práce. Pokud to někomu pomůže omniovky a skleněné lahve od dob rodičů vymýváme roztokem sody kryštálové a okraj sklenice pod víčko utírám. Slyšel jsem, že v konzervárnách používají něco jako peroxyd vodíku nebo perstril.

Připojit reakci
                           

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


host - xxx.xxx.55.32 (?)
12.11.2018 20:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak mošt s kolečkem plísně bych rozhodně nepil, stávalo...

*

To bych chtěl upřesnit:

Byl to jev ojedinělý a v láhvích s úzkými hrdly.(Do jiných jsem mošt nedával). Zárodek té plísně byl v hrdle a velikosti zápalkového dřívka nebo její hlavičky. A časem se nijak nerozšiřoval, ani po létech, tak jsem neviděl žádný důvod proč tak "nakažené" láhve vylévat nebo zpracovat jinak.

Rafael.

Připojit reakci
                           

Mošt chytá plíseň - kde je chyba?


Marek-TT (175) - xxx.xxx.235.1 (?)
12.11.2018 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zaujímavé ale je, že prítomnosť plesne vo zvyšku fľaše nie je cítiť. Ak by som mal dve vzorky a jedna by bola z čistej fľaše a druhá z fľaše napadnutej plesňou, v chuti by som zrejme rozdiel nespoznal. Otázka však je, že či to čo plesne stihnú za ten čas vyprodukovať, nie je zdraviu škodlivé, hoci to necítime.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Mošt chytá plíseň - kde je chyba?2112.11.20181488
Uchování jablečného moštu bez sterilace16331.10.2018294092
Lis na ovoce2927.10.201812610
Využití vylisované jablečné drti2817.9.201822472
Druhy moštů417.9.20181159
Vyroba calvadosu329.8.2018825
Yden TG100 nebo Kuvings EVO820DR_M117.7.2018419
První burčák - kde se stala chyba?720.10.20171958
Jakou odstředivku a drtič na mošt? Zkušenosti?429.5.20176458
Výroba moštu 423.9.201634297
Smysly nás šálí?35.11.20152208
Uchování a konzumace moštu828.12.20147924
Moštoměr versus Cukroměr156.7.201433599
Kal v moštu530.11.20135847
Lze moštovat jablka napadená strupovitostí?626.11.20117005
Drtič ovoce ze staré ždímačky?416.9.201023213
Jak stanovit obsah C vitamínu v moštu?4029.12.200840557
Jablečný mošt23.10.20077528
Další diskuze na téma Mošty najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Udírny Thermowind20.11.2018
Re: Kysane zeli20.11.2018
Nakládání a vakuování masa na uzení20.11.2018
Uzení Zadní Hovězí20.11.2018
Výroba domácího sýra19.11.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů