Rád bych se podělil s novou zkušeností. Při hledání lisu na mošt s vodním vakem jsem narazil na německého výrobce, který nabízí i systém na uchování moštu bez sterilizace. Spočívá v nerezovém sudu a výčepním zařízení. Lije se do sudu čerstvý mošt, ten mírně zkvasí, v soudku se zvýší tlak (CO2 - vzniklé kvašením) a kvašení se přibrzdí. Vzniklý tlak se použije na čepování. Tolik teorie.
Koupil jsem 4 ks 50 litrových sudů, naražeč a pípu. Sudy jsem naplnil čerstvým moštem, našrouboval jehly zpět a sudy umístil do garaže. Po 4 týdnech jsem narazil první sud a od té doby se jen olizuji. Dnes jsem první sud dorazil a narazil druhý, opět se olizuji. K čepování není potřeba žádný hnací plyn, o vše se stará příroda. Vše je čerstvé bez sterilizace, bez zbytečné práce a nádob, efektivní a chutné.