Naprostý začátečník - poradíte?

Miláčci - (5) - 85.81 (?) 
21.2.2015 15:51, zobrazeno: 15394x

Ahojky, s přítelem bydlíme v baráčku a napodzim jsme se rozhodli, že zkusíme zahradničit. Ani jeden s tím nemáme zkušenost. Zahrádku kde byli cca 5 let jahody jsme vybrali mladé rostlinky jahod, ty dali do květináčků a zbytek vytrhali a zryli. Teď soustavným čtením netu jsem zjistila, že jsme ho měli i pohnojit. Jenže... Co teď? Poradíte? Čím pohnojit? Koňský hnůj? Není pozdě?

K tomu jsme koupili hafo semínek a teď řeším jak nejlépe naplánovat co kam zasýt a hlavně kdy. Chcem použít ty mladé jahůdky. Pak ta semínka - bylinky, cuketu, ledový salát, rukolu, meloun, špenát, tykev plazivá, hrách, lilek a papriku beraní roh. Nikde jsem bohužel nenašla co je nejlepší s čím sázet. 

Hromádka pytlíčků se semínky a k tomu můj zoufalý výraz laugh

Díky za pomoc

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.135 (?), 21.2.2015 17:45

Ad hnojení, záleží jaké máte zdroje. Pokud byste chtěli hnojit kupovaným granulovaným hnojem, nedoplatíte se. Ideální je kompost, už na něm měly být ty vytrhané jahody. Jak se pěstuje která zelenina - pro rychlou informaci máte obrázky na pytliku. Kdy co vysít závisí značně na místních podmínkách. Zeptejte se sousedů, kupte si knížku.

host - 157.239 (?), 21.2.2015 21:45

Miláčci, dovedu si živě představit váž. kolegu z této disk., kterak na něj Váš bezelstný dotaz zapůsobil jako rudý hadr na bejkawink. Argumentace, že dnes se v této škatulce něco nedá dohledat je mimo Davis cup! Proto základní rada zní-hledej Šmudlo, hledejcool. Poté, co jste rozdýchali předchozí humorné řádky, trochu seriozně-rozloha, poloha, rosný bod... Vaší polnosti půjdou naproti cílené odpovědienlightened. S.P.,Ch.

host - 7.181 (?), 21.2.2015 22:39

Zaciatocnik sa musi vsetko naucit. Ak zacnete s vela vecami, nezvladnete to s pocitom spokojnosti a asi ani s dobrymi vysledkami. Skuste si na prvy rok vybrat nejake priority. Napriklad vysadite jahody, zasadite nejaky stromcek, urobite skalku... vysadite nejaku zeleninu 3 druhy. Dolezite je nepokusat sa hned pestovat 20 druhov zeleniny, 20 druhov ovocia vratane 10 druhov ovocnych stromov, postavit jazierko, sklaku, zahradny domcek, 2 skleniky...  Urobte si radsej realny plan na 1. rok a snazte sa vela nastudovat k tomu planu. Napriklad jahody. Ako pestovat a starat sa o rok, ake su choroby skodcovia priznaky, ako hnojit. Zbierajte skusenosti. Chapem, ze netrpezlivost moze byt velka, ale menej je niekedy viac.

ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 21.2.2015 23:12

Úplně souhlasím. Jen bych dodal, že téměř jakákoliv kniha bude lepším zdrojem ucelených a souvislých základních informací, než nějaké fórum, které je vhodné naopak na řešení jednoho konkrétního problému. Zkuste si zajít do knihovny. Obvykle se tam můžete dostat k tolika odborným knihám, že kdybyste si je měla kupovat, tak se nedoplatíte, viz např. moje městská knihovna

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 22.2.2015 7:05

vysadite nejaku zeleninu 3 druhy. Dolezite je nepokusat sa hned pestovat 20 druhov zeleniny,...to se mi zdá dost nedobrá rada. Co je špatného na tom vysadit 20 druhů, když už máte připravené záhony a nakoupené semínka. To ty záhony necháte zarůst lebedou nebo vysadíte na půl zahrádky mrkev a zbytek semínek vyhodíte? Stejně při pěstování mrkve se nic nedovíte o pěstování česneku.

Ono to zahrádkaření není žádná veliká věda. Většinou to roste samo. Prostě vysaďte vše co máte. Základní rady jsou na pytlíku se semínkama. A jestli se něco nepovede, no chybama se člověk učí. Ono to stejně roste často až do podzimu, takže na nějaké získávání nějakých rad času dost. A navíc jak říká přísloví: Nejhloupější sedlák mívá největší brambory.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 9.135 (?), 22.2.2015 8:09

FMzG. má recht. Prostě to miláškové zkusí a uvidí co to udělá. Pokud to myslí vážně, budou si možná muset pořídit i nějakou výbavu, jako je například motyčka, rýč, hrábě a podobné záhadné přístroje, které nejspíš doposud viděli jen v televizi v nedělních pohádkách. A ten průzkum bojem, jak říkáme my záložáci, je v tomto případě velmi přínosný. Pro S.pCh:, nevím proč by měl takový dotaz někoho dráždit. Začátečnických dotazů je tu hafo, Zejména zjara všichni chtějí něco řezat, nejlépe cokoliv. Já osobně už jsem si zvykl a přecházím to.

Miláčci - (5) - 85.81 (?), 22.2.2015 14:47

Náhodou výbava byla první co jsme si pořizovali wink Po prvním zrytí záhonu X let neudržovaného jsem myslela, že vypustím duši laugh

StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 22.2.2015 21:45

Já sháním po večerech info na netu, když jsem na zahradě, mám na obráceném kýblu Šrota (Radoslav Šrot, 1000 dobrých rad zahrádkářům) a když začínám vypouštět duši, sednu na kýbl a listuju. Je to báječná kniha!

host - 85.81 (?), 22.2.2015 12:32

Já neočekávám velkou úrodu. Pokud něco nevzejde, nebudu se věšet. Spíš mi šlo o radu typu: tohle se sází s tím, protože. Např. mrkev se dává k ředkvičkám protože ředkvičky se sklízej první a tím vznikne místo pro mrkev. Jenže tohle je jediná pomůcka kterou si pamatuju. Mě stačej jen tyhle obecné pomůcky. 

K dispozici máme koňský hnůj a já nevím jestli není pozdě ho použít. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz