Kolik hnoje a hlíny do nového skleníku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 10.246 (?), 9.5.2025 13:44, zobrazeno: 506x
Dobrý den, potřeboval bych poradit jakou zvolit správnou vrstvu hnoje a hlíny případně kompostu do nového skleníku. Mám vyvýšené záhony a k dispozici mám vrstvu 65cm. Jak správně rozdělit jednotlivé vrstvy hnoje a hlíny? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 10.5.2025 11:54
Miloši, to se mi zdá moc. Rajčata by byla přehnojená dusíkem. Velká, ale s horší chutí. Záleží sice na tom, zda je hnůj čerstvý nebo uleželý, ale i kdyby byl 3 roky starý, 50% je moc. Můj návrh by byl 25% hnoje, 25% kompostu a zbytek slušná půda.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 10.5.2025 22:15
No, já mám na to zase historku. Kámoš, který ode mne dostává sazenice, má volný přístup k hnoji. Libovolné množství, tak toho do záhonu 5 x 4 m vrhnul celou motorovou kárku (dost čerstvého). A pak jsme srovnávali výpěstky. On 60g, já s bídou 35. Totožná odrůda. Rostliny měl s obrovskými listy a o dost vyšší a silnější než moje (ten rok docela pršelo). Ta chuť byla ale někde úplně jinde. 2 až 3 stupně u něj dolů. Sám to uznal. A kupodivu, ani plodnost neměl vyšší.
Samozřejmě, skleník není jen na rajčata. Ale když vezmeš třeba salát, při poměru půl na půl bude nabitej dusičnanama, stejně jako ostatní listová zelenina. Ale i papriky se mi povedlo trochu popálit přehnojením rozleželým hnojem. A to venku, tam se to spíš ztratí.
Ne, čím víc, tím líp, v našem oboru neplatí. Ostatně ani v jiných. Přiměřenost je to, co funguje nejlíp. Jasně, ale trefte to!
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3145) - 208.138 (?), 10.5.2025 22:32
Ne, vrstvy bych neradil. Vidím jako lepší promíchat. Vespod ale může být biohmota včetně dřeva, třeba štěpka s trávou.To důležité je tak 30 - 40 cm na povrchu. Když jsem plnil VVZ, tedy ten vrch, směs jsem zamíchal v kolečku a pak lopatou naházel ma místo. Ale možná fungují i vrstvy - nezkoušel jsem to. Třeba se ozvou jiní.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 11.5.2025 8:27
Co člověk, to názor. Jak čtu, tak jsou lidi, kteří zeminu ve skleníku částečně mění. Sice to nechápu, ale když je to baví. Na otázku co dat do skleniku, abych udelal dva úrodné záhonky s chodníkem uprostřed? Není to lehká otázka. Jak je sklenik veliký, chcete chodit do skleníku po schodech, pak stačí vykopat chodniček a nemusíte dělat nic. Když chcete chodit do skleníku po rovině a nechcete se mo ohýbat, záhony by se měly zvednout. Můj názor je, ze bych nevolil žádné větve, trávu a podobně, ani hnůj. S tím nepracují. Četl jsem to, jako když se něčeho nemůžete zbavit, založte vyvýšený záhon. Dole hotel pro faunu.Pracuju jenom z kompostem. Ano souhlasím, to důležité je nahoře. Takže dolu bych dal zeminu a nahoru kompost. Ve skleníku neprší, všechnu vodu tam musíte nanosit. Ani jílovité zeminy bych se nebál.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1765) - 165.146 (?), 11.5.2025 11:37
Dělám to tak.Co je natom k nepochopení když vyvezu asi čtvrtinu plochy skleníku do hloubky asi 15 ÷ 20 cm vysílené půdy a nahradím ji vlastním kompostem.Rotuju po skleníku, čili produkční vrstva půdy je vyměměněna jednou 4 roky.Vyvezenou zeminu opět obohatím kompostováním.Když někomu smrdí práce může si koupit substráty pochybného původu a kvality.Každého volba.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 11.5.2025 12:31
I tak jsem to nepochopil. Když někomu smrdí práce tak nemusí být hned... všechno vymysleli líní lidé. Vzpoměl jsem si na jednoho pána který vozil hnůj vlakem v ruksaku. Tomu práce taky nesmrděla. Já si vysilenou zeminu obohatim ve skleníku taky svým kompostem, ale ze skleníku nic vyvážet nebudu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 11.5.2025 13:50
Co v tom skleníku pěstujete, že 15 ÷ 20 cm půdy je vysíleno? Venkovní záhony máte také vysílené?
To je podle mne nesmysl.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|