Kolik hnoje a hlíny do nového skleníku

Santar - (16) - 142.2 (?) 
11.5.2025 15:37

Výměna půdy se doporučuje ve skleníku zejména z důvody namnožení půdních chorob a škůdců. U okurek jsou to např. houby rodu Fusarium způsobující tzv. fusariové vadnutí. S tím mám osobní zkušenost, ketrou řeším roubováním okurek na podnože tykví, které jsou k fusariu rezistentní. U rajčat jsou to potom zejména háďátka druhu Heterodera rostochiensis (Háďátko bramborové), která také poškozují kořeny. Opět lze řešit roubováním na ponože odolné háďátkům. Jiným způsobem řešení je pravidelná dezinfekce půdy dusíkatým vápnem. Kdo má s chorobami potíže a nechce se mu rubovat ani dezinfikovat, tomu zbývá už jen pracná výměna půdy. Je na každém, jaký způsob si zvolí.

Jen drobná zajímavost na konec. Jednou jsem dal do skleníku souvislou 15cm vrstvu kravského hnoje (dospod na hloubku rýče) a dva roky jsem měl skleník plný žampionů. Rajčatům to moc neštymovalo (podhoubí bylo prorostlé všude) a mě taky ne, houby nejím.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 214.246 (?), 15.5.2025 7:19

https://youtu.be/2zfDdjMELvg?si=RLOkD0RVxZF9nWUm

Tady jsem se zasmál, jak jsme se dohadovali, jestli je nutné vyvážet ze skleníku zem. Stačí si pustit starý receptář s panem Podlahou a Meislem  . Je to na konci videa. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 208.138 (?), 11.5.2025 23:42

Jejda, otevřel jste docela komplexní problém. Já měl hlavně na mysli nebezpečí přehojení svrchní vrstvy. A pohodlí uživatele jsem vůbec nebral v potaz.

Mám vyvýšený záhon, ale venku. Hodně vyvýšený: 80 cm od úrovně půdy, 70 cm náplně. Celkem asi 3 kubíky. Zemina vespod pro mne nepřipadala v úvahu, protože jsem ji neměl. Takže ano, dospod šlo, co jsem měl, štěpka, tráva, listí, prostě dostupná biohmota (pálit ji už ji zakázané). Tam je nevýhodou to, že biohmota ztrácí objem, takže musíte každý rok dost podstatně přidávat svrchní vrstvu. Je tepelně odizolován od půdy (14 cm polystyrénu) a zajištěn pletivem proti fauně. To je důležitá věc. Jiné řešení pak je postavit VVZ na konstrukci, takže nemá spojení s půdou vůbec. Tepelná ani protihlodavcová izolace nejsou pak nutné. Jílovitá půda vespod je ve skleníku výhodou, protože dlouho drží vodu. U venkovních VVZ tohle není zvlášť důležité, ale letos se zdá, že by to i tam mohla být výhoda. Mám za to, že takhle sucho v květnu už dlouho nebylo a výhled vláhu neslibuje

Kompost je ideální. Jenže je to zase otázka dostupnosti. Nemám ho ani po letech dost. Do svrchní vrstvy jsem potřeboval cca 1,2 kubíku. S kupovaným jsem skoncoval: pravděpodobnost kontaminace je prostě příliš vysoká. Takže jsem to řešil směsí koupeného substrátu, vlastního kompostu a zeminy. S tím substrátem jsem měl kliku: žádný problém. A roste to hezky.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4514:30
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025