Vychovny rez dvojrocneho stromceka

host - 148.36 (?)
9.4.2010 10:38
Fuha, nenapadlo by ma ze bude potrebny az tak radikalny rez. Pockam si este na nejake odobrenie a ked to bude ok, tak to spravim. Ale mohli by ste mi este niekto napisat, kedy je najvhodnejsie obdobie pre ten rez? Inak dik tym co poradili aj tym co poradia...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 9.4.2010 8:46

Nu, jsou tu extrémní názory - "nedělejte nic, vše je v pořádku,  roste a přirůstá", na druhé straně - "je úplně špatný, napravit ho nejde".
   Je to zvláštní, oba mají pravdu. Stromek poroste, zaplodí, jistě bude dělat radost. Pokud je tedy oblast pro meruňky vhodná.   Krásně tvarovaný ovocný strom s pravidelnými rameny v širokém úhlu z něj v tuto chvíli půjde vytvarovat obtížně. OItázkou je, nakolik je to nutné. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6662) - 70.100 (?), 9.4.2010 8:50

Máte recht.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.4.2010 9:39

Souhlasím s Ronym, že když se stromek meruňky ponechá volně svému osudu, vyroste z něho ukázkové koště. Pokud by byl v mé moci a rostl na mé zahradě, pokusil bych se nyní na jaře zapěstovat lepší korunku následujícím způsobem. Výchozí situace - viz. přiložené foto "základní větvení": stromek má nyní jeden terminál, označený fialově a dva nesymetricky postavené postranní výhony (ozn. zeleně), půdorysně vůči sobě postavené v úhlu cca 90°. Radikálním řezem provedeným v období přelomu dubna / května bych se pokusil přinutit stromek k tvorbě chybějícíh bočních výhonů. Tento řez jsem naznačil v obrázcích "rez 1" a "rez 2". (Těžko se do obou fotografií umis´tuje shodné značka řezu na stejné místo, proto to berte s rezervou prosím). V každém případě je nutné střihnout boční větvičky tak, aby koncový pupen směřoval ven z koruny. Další opravný řez toho, co naroste během jara a léta, bych provedel koncem srpna. Pokud by najaký nový výhon rostl úplně nevhodně, klidně bych jej redukoval kdykoli v průběhu vegetace (= podpora správných výhonů). Řezné rány ošetřit. Ještě jedna důležitá věc : všiml jsem si malé nenápadné větvičky směřující k tomu nízkému domku (viz. obr. "rez2". Ta je vcelku výhodně postavena oproti oběma soušasným silným bočním výhonům. Proto je velmi cenná a je nutné ji zachvat a všemožně podpořit v růstu. Tolik v nejnutnější stručnosti. Tak a teď milí přátelé kritizujte a trhejte! Dal jsem svou kůži na trh, jsem připraven a rád se poučím. 

základní větvení
základní větvení
rez 1
rez 1
rez 2
rez 2

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6662) - 70.100 (?), 9.4.2010 10:00

Námitky k užitnosti rady, ne ke správnosti.

A) Pokud uděláte zpětný řez, stromek bujně vyrazí a bude náročné tvarování. Protože tazatel už teď neví co s tím, bude mít ještě větší problém. Budete schopen a ochoten poskytovat rady na dálku po celou dobu? Co když fórum zanikne?

B) Není jisté, zda po řezu vyraší právě ta očka, která očekáváte, resp. zda se budou správně vyvíjet. Opět pro tazatele neřešitelná situace.

C) Oddálení plodnosti o dva roky.

Na neupraveném stromku třeba už něco pokvete a plodnost omezí růst.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 9.4.2010 11:12

Mám ještě jednu připomínku, spíš intuitivní, než exaktně správnou.
 Předpokládám, že poloha pěstitele není pro meruňky ideální. Zadavatel píše, že bývá ve výšce 400m a kolem nikdo ze známých marhule nemá. Pěstuji-li nějakou ovocnou dřevinu v poloze či půdě, která jí příliš nesedí, snažím se do jejího života a růstu zasahovat spíš méně. Stačí ty šoky, co jim způsobuje lokalita a podnebí. Proto raději oželím nějaké ty nedostatky ve tvaru, nasazení větví, pravidelnost obrostu. O přísné tvarování se nepokouším vůbec.  Orientuji se proto víc na výživu, provzdušnění, plevele. Pro brosvoně a révu to ale neplatí.
   Možná to nemá racionální podklad, ale cítím to tak.

host - 148.36 (?), 9.4.2010 10:38
Fuha, nenapadlo by ma ze bude potrebny az tak radikalny rez. Pockam si este na nejake odobrenie a ked to bude ok, tak to spravim. Ale mohli by ste mi este niekto napisat, kedy je najvhodnejsie obdobie pre ten rez? Inak dik tym co poradili aj tym co poradia...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.4.2010 11:12

Ano, počkejte ještě na další reakce na uvedený radikální způsob řezu. Určitě bude lepší počkat, až sem přidá názor více diskutujících a z nich si pak vyberete sám nejvhodnější řešení. Netvrdím, že můj názor je jediný správný. Já jsem takový člověk, který nemá rád, když stromek vypadá jako křoví. Pokud byste se však přiklonil k mému návrhu, doporučil bych provést tento prvý zpětný řez zhruba počátkem května ve druhé fázi kvetení (při odkvétání).

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 9.4.2010 11:52

U těch rad s katastrofickými scénáři bych dodal, že nebyly vyjmenovány všechny, ješte tornáda, meteority a kroupy ale prosím berte to s nadhledem. S přispěvatelem "Wimpi" souhlasím s jednou drobností, že pozdější (květen) řez nedokáže včas probudit a přinutit k růstu pupeny níže nebo pupeny adventivní. A dokonce ten "chabý výhon" opradu jde podpořit v růstu, třeba ho vyvázat dočasně kolmo vzhůru. Stromy obvykle tohoto tvaru i nadále budou vytvářet 2 šphající se nahoru - konkurující si polokoruny, ta jedna větev "odpadne" a zastaví se v růstu.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6662) - 70.100 (?), 9.4.2010 12:14

Nevím proč volíte tak konfrontační tón, připadne mi, že hledáte hůl na psa. Mě zas vadí, že ty rady, vyjma pana Vysloužila jsou vedené v duchu "kdyby to bylo na mé zahrádce, tak bych...". Není to na Vaší zahrádce, a tazatel tomu evidentně ne moc rozumí. Kdyby tomu rozuměl, nepsal by sem. To se snažím pochopit a radím podle toho. To, že jste perfekcionista a takovýto stromek by u Vás nevznikl, nebo byste jej rovnou vykopal, víme jen fóra. Skutečnost může být jiná.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 9.4.2010 14:22

Připouštím, že má "rada" je opatrná, a právě proto jsem volil opatrný způsob "kdyby to bylo namé zahradě, tak bych...". Netroufám si tvrdit, že mnou navržený způsob je TOP. Také jsem to ve svém příspěvku myslím dostatečně zdůraznil.  Ale svůj přispěvek jsem předložil právě proto, aby se nad jeho případnou nedokonalostí rozpoutala zasvěcená diskuse, z níž by vykrystalizovaly co nejsprávnější rady pro všechny zájemce. M.j. uvedennou metodu hlubokého řezu souběžně zkouším na jiné podstatně hůře tvarované meruňce podobného stáří a musím kostatovat, že se zatím vše daří. Máte samozřejmě pravdu v tom, že po hlubokém řezu je nutné držet stromek jistý čas pod pečlivou kontrolou a dále průběžně umravňovat jeho bujný a nespoutaný růst.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz