Výchovný rez



host - 134.38 (?) 
5.3.2012 10:10, zobrazeno: 3715x

Zdravím. Minulý rok na jar som zasadil marhuľu. Kostrové konáre som zakrátil na 2-3 puky, terminál nechal dlhší. Počas roka vyrástli z očiek na kostrových konároch iba pomerne tenké a krátke výhonky - niečo cez 10 cm. Mám ich tento rok klasicky zakrátiť o polovicu? Alebo ich nechať tak, kvôli tomu, že sú malé? Čítal som, že kôstkoviny z ponechaného minuloročného dreva nevyrašia (asi to neinterpretujem úplne správne???) a v prípade malých prírastkov je nutný opravný, hlbší rez. Keďže som po výsadbe skracoval na dva puky, rez do minuloročného dreva asi nie je možný.

To isté sa týka aj zelenej ringlóty. Tam som zakrátil kostrové konáre asi o 2/3. Stromček narozdiel od marhule nebol kvalitný, mal zničené množstvo pukov. Prírastky sú na môj vkus krátke a slabé.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 5.3.2012 12:48

Nepíšete, jak silně rostl terminál. Pokud vyrazil z terminálu bujný výhon, pak jste ho nechal oproti ramenům příliš dlouhý. Pakliže i terminál vytvořil stejně slabý přírůstek, byl nejspíš problém v ujmutí a zakořenění - slabé, porušené či namrzlé kořeny, chudá půda, nedostatek zálivky, plevel pod stromkem.
   Peckoviny z ponechaného minuloročného dřeva vyraší, ale zakraťte jen ty mladé. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 134.38 (?), 5.3.2012 18:33

Vďaka za odpoveď. Zakrátim mladé výhonky. Terminál vytvoril rovnako slabý výhonok. Stromček marhule bol kvalitný (kmeň), na korene si už nepamätám. Ale bol niekoľko krát podrytý krtkom, takže aj to je možno príčina. Okrem výhonkov na kostrových konároch sa vytvorilo množstvo slabých letorastov priamo na terminále. V lete som možno polovicu odstránil, zvyšok nechal kvôli listom. Možno keby som odstránil všetky, prírastky na kostrových konároch by boli väčšie. No nechcel som stromček zbaviť väčšinu zelenej plochy. Mám skúsenosti, že prvý rok po vysadení rastú stromčeky slabšie - pravdepodobne kvôli zničeným koreňom. Pri jadrovinách som v takýchto prípadoch nechával slabé výhonky nezakrátené. Pri kôstkovinách som si kvôli tomu, čo som čítal, nebol istý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Traverzy IPE2.6.2024
Traverzy IPE2.6.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?1.6.2024
Kouří do místnosti29.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.5.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika