Veecot (*Vineland, Ontário)
|
|
 |
 |
host - 40.135 (?) 2.12.2011 12:32
Zdravím,
vecotku pěstuji již delší dobu, a nemůžu říci, že by byla mezi nejlepšími. Nejvíc bych ji asi vytknul horší chuť, menší velikost, není tak štavnatá, ale co horší- často měla na jaře vysoký propad květních pupenů, což si nedovedu dobře objsanit, sice má vyšší nároky na chlad, ale sumu chladových teplot v našich podmínkách by měla vždy dostat, nemáme tu teplé zimy jako ve středomoří. Zkušenosti kolegů jsou různé, někomu se velice osvědčila, já ji pro výše uvedené vlastnosti již nesázím.david
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.216 (?), 1.12.2011 21:21, zobrazeno: 27637x
Na tuhle dnes už starší, klasickou odrůdu jsme trochu zapomněli. Já ji nemám dlouho a zatím mně ještě nerodila. Vsadil bych se, že bude mít aromatičtější chuť, než třeba Pinkcot. V této souvislosti se o ní nic zvláštního nepsalo. Spíše byla vyzdvihována mrazuodolnost, vlastnost, že zraje najednou a tudíž se dá rychle sklidit, velká vhodnost pro konzervárenský průmysl a údajně není citlivá k monilióze a gnomonióze. Až v publikaci p.Suse a kolektiv se poprvé uvádí její sice méně šťavnatá dužnina, ale v plné zralosti aromatická, typicky meruňková chuť. Tak co, objevíme znovu Veecotku? Vy, co jí máte, nám ji můžete buď doporučit, anebo od jejího pěstování odradit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.54 (?), 1.12.2011 21:26
Můj bratr ji měl - mladý stromek - odešla na gnomoniózu, plody byly suché, bez šťávy, vůbec mi nechutnaly :-((( Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 2.12.2011 12:32
Zdravím,
vecotku pěstuji již delší dobu, a nemůžu říci, že by byla mezi nejlepšími. Nejvíc bych ji asi vytknul horší chuť, menší velikost, není tak štavnatá, ale co horší- často měla na jaře vysoký propad květních pupenů, což si nedovedu dobře objsanit, sice má vyšší nároky na chlad, ale sumu chladových teplot v našich podmínkách by měla vždy dostat, nemáme tu teplé zimy jako ve středomoří. Zkušenosti kolegů jsou různé, někomu se velice osvědčila, já ji pro výše uvedené vlastnosti již nesázím.david
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 2.12.2011 12:33
jo, ještě jsem zapomněl-zdravotní stav byl vždy velmi dobrý, zdravý list, na monilii v květu středně citlivá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Maty - Zlatý Zahrádkář (976) - 92.43 (?), 2.12.2011 12:41
Už jsem to psal v jiném vláknu, je to má "nejstarší" meruňka, vytváří krásnou korunu, je relativně zdravá. Každým rokem krásně nakvétá, má ale obrovský propad květů a plůdků okolo 1cm (narozdíl od Pincotu nebo Dariny, kde co květ to plod - s trochou nadsázky...). Náchylnější na moniliu plodů, chuť velmi dobrá, ale v mém případě horší než Pincot. Dúležítá informace - krásně nasazuje plodonosné dřevo, nevyholuje. Pěstuji ji na jížní straně zahrady, severní morava 320mnm, jílovitá půda.
V mých podmínkách bych hodnotil Veccota jako druhou nejlepší meruňku po Pincotu. Letos dala 80 kg meruněk.
Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.6 (?), 4.7.2012 13:53
Mame merunku Veecot ve vysce 495 m, jizni svah, krasne kvete, ale zustal jeden plod, vynikajíci chut, barva, aromaticka duzina. Mlady strom, 3 lety, snad se dockame i vyssi urody. Zkusime ji vic prilepsit substratem, kompostem.
Daniela
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|