Prve merunky už dozrievaju
|
|
 |
 |
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?) 25.7.2012 11:26
Dakujem za uznanie, je to zatial najlepsia uroda, dnes som obral 8kg (pocitam ze ostalo este dva krat tolko), a musim povedat ze su sladucke a chutnaju skvele, len ich nemam s cim porovnat, lebo v mojej dedine neni nikto kto by mal strom marhule, a ja mam len tuto jednu odrodu. Prave preto som sa aj bal ci vobec niekedy poriadne zarodi, kedze sa niekde uvadza ze je iba ciastocne samoopeliva, no uz viem ze to nie je pravda, a je samoopeliva.
Paci sa mi aj doba kvitnutia u tejto odrody, lebo 4 roky po sebe kvitne spolu z ceresnami, ci ze ked budu ceresne, mali by byt aj marhule.
Uz mam zapestovany dalsi stromcek tejto odrody, a v jeseni ho vysadim, kedze marhule su podla toho co citam kratkoveke. Do buducna este planujem vysadit, tu vychvalovany Bergeron.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10546) - 100.21 (?), 4.7.2012 19:14
Leskora a Radka patří mezi nejkvalitnější rané meruňky. Proklamované jen střední plodnosti u Radky jsem si nevšiml. Obě dokáží zarodit velmi bohatě, další rok vynechávají, zaleží na Vás jak si s tím poradíte. Při bohaté plodnosti jsou zhruba stejně velké, při menší plodnosti jsou větší Radky. Co se týče vybarvení, tak zde byly lepší fotky, než ty moje, s výraznějším červeným líčkem. Chuť je trochu rozdílná, ale celkový dojem je stejný - výrazná, meruňková chuť. Leskora zůstává tužší. Mrazuodolnost květů nemám ověřenu. V minulém roce to byly vlastně nejkvalitnější meruňky před příchodem lijáků, jež pozdnější odrůdy zcela znehodnotily.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 4.7.2012 21:04
Letošní teplo a sucho uspíšily i Velkopavlovickou.Tu sklidím za dva dny. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10546) - 70.240 (?), 6.7.2012 23:29
Jelikož zde zatím nikdo nepřidal fotky nově zrajících meruněk, chtěl bych se ještě vrátit k LEMEDĚ. Na jejích plodech jsem si letos pochutnal. Přesně zde platí pravidlo pana Vysloužila: "Lepší něco, než-li nic". Ale já bych šel ještě výše. Plodů bylo sice jen 20, ale zaplať pánbů za ty dary. Oproti osvědčené standardě Leskoře jsou plody pouze světle oranžové, většinou bez červeného líčka nebo jen z velmi slabým červeným nádechem, se světle oranžovou dužninou (u Leskory sytě oranžová), s chutí jen slabě meruňkovou (Leskora výrazně meruňková), ovšem velmi příjemně nasládlou. Toto moje letošní hodnocení bylo ovlivněno tím, že to byly moje první meruňky (absence Leskory i Radky), a že jich bylo na stromě velmi málo. Ještě připomínám, že jsem je konzumoval už dost měkké, s rozplývavou, šťavnatou dužninou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10546) - 70.240 (?), 15.7.2012 13:07
Dozrálo mně pár plodů odrůdy LEROSA. Chtěl bych připomenout, že velmi hezké fotky Lerosy i jiných odrůd měl minulý rok v tématu: Leskora a Radka 29.6.2011, Libor, Honza a Martin, takže nahlédněte. Zbarvení mých Leros pokulhává. V chuti opravdu nevím. Pokud je plod jako "bačkora", tak se dostavuje meruňkové aróma, ale jiné měkčí plody, ještě nebačkorovité, jsou prakticky bez chuti. Přitom je jich na stromě málo a bylo teplo, takže opravdu nevím. Vyfocené plody byly už měkké. Jsou dost podobné Lemedě, ale Lemeda byla chuťově mnohem zajímavější.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10546) - 70.240 (?), 24.7.2012 14:30
Tak, já jsem zlikvidoval falešnou Maďarskou asi po třech úrodách, ale kdybych to udělal hned po první, nic by se nestalo. Rozhodně u mě nezvítězila trpělivost, ale pocit " vždyť to není přece možné, že mě zase takhle napálili", ale to je vlastně taky jistý druh trpělivosti. Samozřejmě, že u dvouletého stromku nebudu dělat závěry z jednoho, dvou plodů.
Až teď jsem si všiml VEHARDY, pan P.Z. Bravo, pane P.Z. Tvarově nádherné plody. Opravdu je na ně moc pěkný pohled. Že by zatím nejlepší foto zaplozeného meruněkového stromu? Doufám, že u svoji čerstvě zasazené Vehardy budou také, tak pěkné plody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 25.7.2012 11:26
Dakujem za uznanie, je to zatial najlepsia uroda, dnes som obral 8kg (pocitam ze ostalo este dva krat tolko), a musim povedat ze su sladucke a chutnaju skvele, len ich nemam s cim porovnat, lebo v mojej dedine neni nikto kto by mal strom marhule, a ja mam len tuto jednu odrodu. Prave preto som sa aj bal ci vobec niekedy poriadne zarodi, kedze sa niekde uvadza ze je iba ciastocne samoopeliva, no uz viem ze to nie je pravda, a je samoopeliva.
Paci sa mi aj doba kvitnutia u tejto odrody, lebo 4 roky po sebe kvitne spolu z ceresnami, ci ze ked budu ceresne, mali by byt aj marhule.
Uz mam zapestovany dalsi stromcek tejto odrody, a v jeseni ho vysadim, kedze marhule su podla toho co citam kratkoveke. Do buducna este planujem vysadit, tu vychvalovany Bergeron.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |