Opadání plodů meruňky

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 253.246 (?)
7.1.2014 12:34

První a poslední zvládnu - resp už zvládám :-) mám na zahradě dvě indické běžkyně (kachničky) a tak tam průběžně, v malých dávkách ten dusík dávají samy. Postřik roztokem kys. borité zní taky jako něco co zvládnu (asi večer aby to nespálilo slunko že?). Ale s tím draslíkem jsem úplně ztracená...?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 182.227 (?), 4.1.2014 19:52

Není to náhodou nějaký nahodilý semenáč meruňky?Toto se u semenáčů může vyskytovat.I to je jeden z důvodů vysazovat raději odrůdy se známými vlastnostmi.P

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 14.13 (?), 4.1.2014 20:22

Vůbec netuším co to je. Předchozí majitelé byli pro tu zahradu spíš pohroma a já se v odrůdách meruněk nevyznám, ani netuším podle čeho by se to poznalo...?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 4.1.2014 23:01

například tak, že přeroubujete jednu větev, ta se druhým rokem dostane možná do plodnosti a pokud plody udrží, tak je to odrůdou původního stromu.

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 14.13 (?), 5.1.2014 15:32

To je dobrý nápad, stejně budu trénovat roubování na dvou stromcích, tak ji mohu přibrat. Zkusím ale i to hnojení. Teď už jenom sehnat rouby a zvládnout to naroubovat :-)

Děkuju.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 56.69 (?), 5.1.2014 1:15

Pokiaľ Vaša marhula netrpí hubovými chorobami a plody vyzerajú zdravo, ako píšete p.Blážo, tipoval by som skôr na karenciu makro a mikroprvkov. Odporúčam prihnojiť rozumnou dávkou draslíka a bóru. Nedostatok bóru sa u marhúľ prejavuje oveľa častejšie ako u iných druhov kôstkovín.

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 14.13 (?), 5.1.2014 15:30

Děkuji. Loni měla v obrovské míře moniliový úžeh, dřív ale ne a stejně prý neplodila. Pokud se tedy z toho úžehu vzpamatuje (dnes jsem na ni v rychllosti koukala a zdá se mi v pořádku (po očku jsem viděla nejmíň polovinu větví v perfektním stavu) - na jaře postříkám). Ale ty plody které jí dozrály (i ty co opadaly) vypadaly perfektně. Jak bych tedy měla provést hnojení a v jakém množství?

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.66 (?), 6.1.2014 14:47

Dusík dajte, p.Blážo, najlepšie v organickej forme- napr. zarýľovaním zopár hrstí granuľovaného hnoja pod korunou marhule. Draslík je oveľa dôležitejší. Nasypať draseľné hnojivo na povrch pôdy nestačí. V marhuľových sadoch používajú pôdny injektor, kde sa roztok hnojív aplikuje ku koreňom pod tlakom. Draslík treba dopraviť do hĺbky 30 cm, v suchých lokalitách až do 60 cm. Dávajte pozor na prehnojenie draslíkom v zhľadom na jeho antagonizmus k horčíku. Množstvo je dané vekom rastliny a vyčerpanosťou pôdy. Presne by ste dávku vyrátala na základe listovej analýzy. Bór dodáte zaliatím pôdy pod korunou roztokom bóraxu alebo kyseliny boritej. Môžete ho aplikovať aj na list: jemný postrek hnojivom s obsahom bóru 4-5x počas vegetácie (Fytovit, Harmavit, Wuxal, Borosan, PREV-B2...)

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 253.246 (?), 7.1.2014 12:34

První a poslední zvládnu - resp už zvládám :-) mám na zahradě dvě indické běžkyně (kachničky) a tak tam průběžně, v malých dávkách ten dusík dávají samy. Postřik roztokem kys. borité zní taky jako něco co zvládnu (asi večer aby to nespálilo slunko že?). Ale s tím draslíkem jsem úplně ztracená...?

host - 65.144 (?), 7.1.2014 14:24

Zajdete do nejakeho zahradnictvi (zahradkarskych potreb, popr. hobbymarketu), kde prodavaji hnojiva a postriky na rostliny. Kupte si siran draselny (obsahuje draslik), nejake pevne komplexni hnojivo (Cererit, Hydrokomplex) a tekute hnojivo na list (Wuxal). Mozno tez objednat na nekterem e-shopu a nechat si zaslat. Prectete si navody a aplikujte. S kachničkama, pokud mozno, neotravujte, ani nespolehejte, ze Vam vhodne pohnoji zahradu, spis to bude naopak. J.R.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 236.74 (?), 8.1.2014 19:38

S prihnojením draslíkom si, paní Blážo, nerobte ťažkú hlavu. Rýchlejšie ako síran draseľný Vám zaberie rozpustnejší chlorid draseľný=draseľná soľ. Navyše chlór podľa moderných výskumov podporuje odolnosť k stresom vplyvom napr. hubových patogénov. Dobrým zdrojom draslíka je aj popol z dreva. Pokiaľ sa rozhodnete pre kombinované hnojivo, čítajte dobre zloženie na obale. Voľte radšej kombináciu dusíka a draslíka ako dusík+fosfor. Podľa Pavla Cifraniča na fosfor marhuľové stromy nie sú náročné. Náročnosť na vápnik je menšia ako na draslík. Potreba zinku, molybdénu, mangánu pre marhule nebola dokázaná...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz