Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 159.153 (?), 31.3.2017 19:30
Pripájam sa k názoru, že Šittov rez má význam pre tvarovanie stromčeka, kvôli posunu kvitnutia by som to nerobil. Minulý rok som tento rez vykonal na 3-ročných stromčekoch, krásne sa rozvetvili, ale kvety na vetvičkách vytvorených po Šittovom reze rozkvitli presne o 2 dni neskôr ako ostatné. Či to má nejaký význam si už každý musí posúdiť sám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18320) - 236.1 (?), 31.3.2017 20:43
kvety na vetvičkách vytvorených po Šittovom reze rozkvitli presne o 2 dni neskôr ako ostatné. Či to má nejaký význam si už každý musí posúdiť sám.
Rozdíly v nakvétání květů jsou výrazně ovlivněny okolní teplotou. Panuje-li teplo přes 20 st jako nyní, vykvetou všechny květy současně nebo jen s minimálním odstupem a taky rychle odkvetou. Když je zima, natáhne se nejen celá perioda kvetení ale i odstup nakvétání jednotlivých květů. Zkušenost z jednoho roku neplatí paušálně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 159.118 (?), 4.4.2017 22:28
Tatáž meruňka dnes, rozdíl v době kvetení je 4-5 dní. (Většina stromu "odkvetla" díky prudkému dešti opravdu rychle. Doufám, že alespoň část květů stihla být opylena.)
J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18320) - 236.1 (?), 9.4.2017 12:35
hodnotiť už teraz efekt na moniliózu je podľa mňa počítaním zajacov pred koncom poľovačky
Možná ještě před začátkem honu. V tuto dobu - aspoň u nás - ještě žádné příznaky úžehu nejsou a snad ani nemohou být vidět. Na meruňkách ani na višních. Nedělám si iluze, ony se ty zvadlé lístečky ještě objeví.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?), 9.4.2017 13:21
Tiez si myslim, ze na hodnotenie poskodenia m. laxa ja priskoro, az o 2-4 tyzdne sa ukaze pravy stav. Ja som tento rok pouzil thiovit 60g + Alginure 60 ml/10l minulu sobotu 1.4. Chcel som vediet, ci sira v koloidnej forme bude mat nejaky prebierkovy efekt, ale zda sa, ze ak, tak len velmi slaby (Leskora, Orangered) alebo nepreukazatelny (Madarska). Dnes skoro rano 9.4 som este pouzil Alginure 100ml /10l. Zatial som viditelne poskodenie m.laxa nepozoroval, ale uz skoro mesiac u nas poriadne neprsalo a navyse denne teploty su vysoko nad 7-8 st.C. Akurat vo stvrtok minuly tyzden namrholilo 3mm, ale to uz marhule boli takmer odkvitnute. Vysledky mojho pokusu teda budu ovplyvnene najma doterajsim charakterom pocasia, ktory jenepriaznivy pre infekciu a rozvoj m. laxa. Aspon si vsak overim fytotoxicitu pouzitych postrekov. Okolie Trnavy, 140 mnm.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|