Moniliový úžeh a moniliová hniloba peckovin v roce 2015

host - 74.241 (?)
21.9.2016 19:12

... a pár větví ořešáku...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 28.212 (?), 9.5.2016 22:25

U mňa bolo doteraz všetko bez moniliózy. Ale na Bergerone začalo vädnúť zopár vevičiek pred pár dňami. Zaujímavé je, že vädnú iba vetvičky, na ktorých zostali zmrznuté plody (neopadali). Mám teda podozrenie, že mrazom poškodené plody predstavujú ďalšiu bránu pre vstup monilie do konárov mimo kvetov. Cievne zväzky na napadnutých konároch sú čierne. Nie som ale fytopatológ a možno sa mýlim a jedná sa o inú chorobu a nie o moniliózu. Nikdy som ale nič podobné nepozoroval. Objavilo sa to ešte na Pinkcote, ale v menšej miere. Goldrich a Harlayne sú čisté. Všimli ste si ešte niekto túto súvislosť so zmrznutými plodmi a vädnutím konárokov?

Martin

host - 9.134 (?), 15.5.2016 13:24

ano..mám to taky..letos poprvé nebudu mít ani meruňku... jinak 5let v pohodě

host - 74.241 (?), 18.6.2016 20:51

Já letos na jaře ošetřil Horizonem vše co šlo, višně, třešně, meruňku i nízkokmeny jabloní tím co zbylo atd.

Meruňka i přes postřik vypadala že to letos nerozchodí, i přes postřik některé větve zasychaly pupeny, listy zkroucené, prostě bídnej pohled, ale strom to rozchodil a olistil se, do začátku týdne vypadal normálně.

Na začátku týdne sem si ale všiml na višních, že cca 10cm části konce větviček jsou sežehlé, na meruňce jsou už povadlé i metrové letorosty, a dokonce se mi to projevuje i na jabloni, 10cm konce větviček sežhlé na tabák. Jsem si jist že strom nebyl nijak poškozen, jsou na něm i malá jablíčka.

Tak nevím, člověk to ošetří postříká a stejně to takhle dopadne. Jedna třešeň (bud je to VAN nebo RIVAN) je na tom od začátku roku taky bídně, takové zažloutlé listy, některé větve budu muset ustřihnout až u kmene... škoda mluvit.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10788) - 70.240 (?), 19.6.2016 19:37
Tady u mě je posun jen v rozšíření MÚP na slivoně, které jsem proti tomuto nikdy neošetřoval. U meruněk dva postřiky s velmi uspokojivým výsledkem. U broskvoní jsem rád, že jsem k poslednímu postřiku proti kadeřavosti (těsně před rozkvetením až počátek kvetení) přidal i Horizon, takže v pohodě. Suchá skvrnitost je sem tam vidět, ale k masivnímu vypadávání pletiva listů nikde nedochází.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10788) - 196.17 (?), 28.7.2016 23:32

Proč na stromech hnijí ještě zelené plody broskví? Možná právě proto, že jsou poškozovany všelijakým hmyzem, který se zřejmě nemůže dočkat a píchá do zelených plodů již teď.

Envoy
Envoy
Halehaven
Halehaven
Inka
Inka
Inka
Inka

host - 74.241 (?), 14.9.2016 12:37

U mě opět další vlna MUP, slivoně cca 10cm části větviček, směrem ze svahu kde je neošetřovaná zahrada ve které je zkomírající višeň, dále na meruňce jedna haluz odešla během 3 dnů a na duranci totéž, 10cm haluz v průměru asi 3 m dlouhá plná plodů sežehnutá, už je na ní i vidět vyrony klejotoku...

To snad budu muset stříkat celej rok nebo tu brzo místo stromů budu mít jen trávník...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10788) - 70.240 (?), 14.9.2016 13:59
Horší než MUP je teď MHP, ale hlavně špačci.

host - 74.241 (?), 17.9.2016 21:26

Já už hlavně začínám mít podezření že možná pláču na špatným hromě a mimo monilia laxa tu mám někde i PSDMSX. Zařadím asi postřik kuprikolem. MHP mám letos také hodně, prakticky všechna jablka, u švestek to není tak markantní.

host - 74.241 (?), 20.9.2016 21:02

Dnes sem si při sklizni lískáčů všiml že to postihlo i některé letorosty lísky :(

host - 74.241 (?), 21.9.2016 19:12

... a pár větví ořešáku...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty