Meruňky 2025
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.87 (?), 17.5.2025 18:39
Tady mají meruňky nasazeny naplno plody dokonce po mizerných 7 letech, buďto byly mrazy nebo moniliový úžeh. Přírustky teď skoro ani žádné nevidím, každý list je teď k dobru, všechna síla jde do plodů. Taky jsem pár větví přivázal projistotu. MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 18.5.2025 15:49
Nesázel bych pouze na to, že jediný důvod minimálních a nebo žádných přírustků je pouze velká násada plodů, a že síla jde jen do nich. Důsledek stresu po infekci moniliovou spálou a například rez, strupovitost a dokonce i hnědnutí listů se letos vyskytuje více než si pamatuju. Stromy jsou temito infekcemi oslabovány a proto nepřirůstají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10527) - 70.240 (?), 23.5.2025 10:52
Díky, MilošiK. Včera ve zprávách jsem zaregistroval nějakého velkopěstitele, který říkal, že třešně mu pomrzly, ale meruněk bude hodně (po třech letech). Možná, že to bylo letos o štěstí a ne každému meruňky vydržely. Tady je meruněk nebývale hodně, ale nejvíc se těším na plody, které jsem ještě nechutnal, jako Šalach, Ananaska (Jural), "Perle", Robada, Forum, Legolda, Harostar, Harmat, Muscat de Nancy, Sefora, Iziagat, Farely, Congat, Koolgat atd. Vanillacot toho moc nemá, ale něco přece.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10527) - 70.240 (?), 24.5.2025 10:15
Víte sám, pane Waltře, jak na tom jsem zdravotně, takže letos budu možná na všechno jen koukat. Meruněk tentokrát přežilo velké množství, snad prvně je k vidění obsypaný Early Orange, což je hodně kritizovaná odrůda. Nejvíce obsypaný je nepravý Thyrinthos, Orangered a Ledana. U jablek jsem měl konečně možnost ochutnal vlastní Dukáty. Nevím, jestli byly v optimální konzumní zralosti, ale na první kousnutí působily jako nějaká velmi kvalitní tržní odrůda, nicméně nedostavila se žádná příchuť Coxovy renety. Asi tam být ani nemá. Těším se na další plody, pokud budou. Co se týče Martina, tak si ho stále spojuji s odrůdami meruněk Perlecot, Magiccot a Sugar Pearls, asi proto, že o nich často psal. U sebe jsem hlavně zvědavý, jestli bude Candela opravdu Candela. Na tom starém roubu to byla snad po VP nejchutnější meruňka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |