Merunka na pálení

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (663) - 146.186 (?)
28.3.2016 21:33

Letos jsem měl na Bergeronu pěknou úrodu a tak jsem jeden sud založil z většiny z něho. Oproti meruňkovici čistě z VP nic moc. Bergeron je moc krasná meruňka, oproti VP je velice pěkně vybarvená. Ale chuťově je to naopak. Letos zkusím větší probírku plodů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

kema83 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 200.141 (?), 28.3.2016 20:13

Dobrý večer,

chtěl bych trošku oživit tuto diskuzi. Chtěl jsem se zeptat, které by jste doporučili odrůdy meruněk vhodných na pálení. Ale kromě Maďarské a VP. Zda máte zkušenosti i s jinými odrůdami. Děkuji za reakce :-)

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 28.3.2016 20:40

Vpodstatě se dá pálit téměř ze všech, ale nejlepší jsou ty aromatičtější s vyšší cukernatosti.Mimo VP a Maďarské by určitě nebyly špatné Veselské meruňky Vestar, Veharda, Velbora, Vesprima, výborná meruňkovice je i z Bergeronu, určitě by se daly použít i Harlayne, Leala a Rakovského.

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (663) - 146.186 (?), 28.3.2016 21:33

Letos jsem měl na Bergeronu pěknou úrodu a tak jsem jeden sud založil z většiny z něho. Oproti meruňkovici čistě z VP nic moc. Bergeron je moc krasná meruňka, oproti VP je velice pěkně vybarvená. Ale chuťově je to naopak. Letos zkusím větší probírku plodů.

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 29.3.2016 5:47

V mých podmínkách je to přesnně naopak, nebo nemáte ten správný BERGERON.wink

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (663) - 146.186 (?), 29.3.2016 22:14

Bergeron sadili rodiče, nemám jistotu odrůdy. Můj zraje tak týden po VP,  spíše kulaté plody s krásným červeným líčkem, přeplozuje. V porovnání s VP dužnina pevnější, sušší, chuť méně aromatická s výraznější kyselinkou. Nevím, co jiného mohly koupit. 

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 29.3.2016 22:37

Nemyslel jsem tím, že nemáte pravý Bergeron.Klonů Bergeronu koluje Několik, ten můj původní Francouzký má plody spíš větší, bez červeného líčka, je silně aromatický, vynikající srovnatelný s Maďarskou.Nikdy jsem ho nestříkal proti mon. úžehu, jedinonou nevýhodou je citlivost na strupovitost peckovin.

host - 234.62 (?), 10.9.2019 17:08

Pan Jiří 1968, ako by ste ohodnotili sladkosť a chuť Harlayne v porovnaní s Bergeronom? Rastie Harlayne bujnejšie?

host - 136.144 (?), 11.7.2025 19:58
"10-15 stromů, výnosy jsou podružné" Starat se o tak velký počet stromů a pak to dávat do bečky...? Proti gustu žádný dišputát, pokud chcete časem pálit více než tunu ovoce. Pro osobní potřebu vám bude stačit 5 stromů na myrobalánu, v opačném případě se v té pálence budete koupat. ;-) Za mne rozhodně ta koupel a ne prodej. Kdo chce pít měrunkovici at si koupí ovoce a nebo vysadí vlastní stromy. Je s tím tolik starostí od péče o stromy až po zakládání kvasu, že to žádný peníze drobnému pěstiteli nevyváží. Merunkovice opravdu neteče jako voda z kohoutku. "Dnes moderní velkoplodé a načervenalé odrůdy jsou významné pro přímou konzumaci, ale pro palírny se nedoporučují." Já jsem do kvasu dával vždy to, co nemělo z nějakého důvodu tržní charakter (nestříkám moniliovou hnilobu a některé odrůdy bez toho dopěstovat pro kvalitní konzum bez velkých ztrát je fakt někdy dílo hlavně třeba po krupobití a nebo poškození hmyzem), takže v mém kvasu převažoval dost často Pinkcot. A celkem ty produkty měly úspěch, protože zaznamenávám snahu, dokopat mě znovu k přípravě kvasu, ovšem Pinkcotové stromy byly letos poloprázdné. :-) "Je potřeba přezráté ovoce" V klimatických podmínkách jaké v posledních letech panují to není problém, není ale ani problém, aby se plody od pecky zapařily pod stromem i na stromě, některé odrůdy jsou na to háklivé i z těch starších, doporučuju rozlouskávat a dělat kontrolu. Já jsem tak jeden rok louskal všechny plody a vyřazoval ty špatné, asi i proto ten destilát byl takový jaký pak byl, než kdybych to tam nasypal všechno hlava nehlava. V mém kvasu ovšem taky někdy převládá ovoce trhané a neprodané. A jediný důsledek toho je asi menší cukernatost, ale na chuti destilátu bych to já odobně nepoznal. Tu menší cukernatost ale zase vyváží při trhání větší množství zachráněných plodů, protože opravdu byly někdy roky a odrůdy, že co bylo na zemi bylo úplně k ničemu. Ovšem nějaké to kg cukru do kvasu přidávám, ale to ne z důvodu abych toho měl moc, ale aby byl kvas stabilnější.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz