Merunka na pálení
|
|
|
|
|
 |
 |
|
kema83 - Stříbrný Zahrádkář (174) - 200.141 (?), 28.3.2016 20:13
Dobrý večer,
chtěl bych trošku oživit tuto diskuzi. Chtěl jsem se zeptat, které by jste doporučili odrůdy meruněk vhodných na pálení. Ale kromě Maďarské a VP. Zda máte zkušenosti i s jinými odrůdami. Děkuji za reakce :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.62 (?), 10.9.2019 17:08
Pan Jiří 1968, ako by ste ohodnotili sladkosť a chuť Harlayne v porovnaní s Bergeronom? Rastie Harlayne bujnejšie?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 11.7.2025 19:58
"10-15 stromů, výnosy jsou podružné" Starat se o tak velký počet stromů a pak to dávat do bečky...? Proti gustu žádný dišputát, pokud chcete časem pálit více než tunu ovoce. Pro osobní potřebu vám bude stačit 5 stromů na myrobalánu, v opačném případě se v té pálence budete koupat. ;-) Za mne rozhodně ta koupel a ne prodej. Kdo chce pít měrunkovici at si koupí ovoce a nebo vysadí vlastní stromy. Je s tím tolik starostí od péče o stromy až po zakládání kvasu, že to žádný peníze drobnému pěstiteli nevyváží. Merunkovice opravdu neteče jako voda z kohoutku. "Dnes moderní velkoplodé a načervenalé odrůdy jsou významné pro přímou konzumaci, ale pro palírny se nedoporučují." Já jsem do kvasu dával vždy to, co nemělo z nějakého důvodu tržní charakter (nestříkám moniliovou hnilobu a některé odrůdy bez toho dopěstovat pro kvalitní konzum bez velkých ztrát je fakt někdy dílo hlavně třeba po krupobití a nebo poškození hmyzem), takže v mém kvasu převažoval dost často Pinkcot. A celkem ty produkty měly úspěch, protože zaznamenávám snahu, dokopat mě znovu k přípravě kvasu, ovšem Pinkcotové stromy byly letos poloprázdné. :-) "Je potřeba přezráté ovoce" V klimatických podmínkách jaké v posledních letech panují to není problém, není ale ani problém, aby se plody od pecky zapařily pod stromem i na stromě, některé odrůdy jsou na to háklivé i z těch starších, doporučuju rozlouskávat a dělat kontrolu. Já jsem tak jeden rok louskal všechny plody a vyřazoval ty špatné, asi i proto ten destilát byl takový jaký pak byl, než kdybych to tam nasypal všechno hlava nehlava. V mém kvasu ovšem taky někdy převládá ovoce trhané a neprodané. A jediný důsledek toho je asi menší cukernatost, ale na chuti destilátu bych to já odobně nepoznal. Tu menší cukernatost ale zase vyváží při trhání větší množství zachráněných plodů, protože opravdu byly někdy roky a odrůdy, že co bylo na zemi bylo úplně k ničemu. Ovšem nějaké to kg cukru do kvasu přidávám, ale to ne z důvodu abych toho měl moc, ale aby byl kvas stabilnější.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|