Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vaše úvaha o pěstování meruněk ze semene, pane Ondro, je logická a zřejmě správná, pro většinu ale nebude plně akceptovatelná. Plody semenáčů - vnitrodruhových kříženců - budou mít nepředvídatelné, spíš horší, vlastnosti. Ne každý  pěstitel v okrajové poloze, kde je meruňky nutné sázet k jižní zdi, bude mít místo pro 50 semenáčů, z nichž možná některý po letech přinese odolnější plody. Pro opakované zkoušení je životní cyklus ovocného stromu, v poměru k délce aktivního věku zahrádkáře, přeci jen příliš dlouhý. Myslím, že sofistikovanější postup je šlechtění nových otužilých odrůd odborníky na profesionálních pracovištích k tomu určených. Vy sám však, vzhledem k Vašmu mládí, dostatku entuziazmu a odborné erudici, můžete mít úspěch.
   Na vliv  podnože na vitalitu meruňky mám ovšem poněkud jiný názor. Stromy na slivoňových podnožích nejsou podle mě odolnější vůči mrtvici (spíš naopak), mají jen o něco málo jiné - snad skromnější - nároky na půdu. Naštěpované v korunce  mohou být teoreticky ve dřevě  odolnější proti přízemním mrazům.
    Před mnoha lety jsem zkoušel štěpovat meruňky na keře plané trnky - Prunus spinosa. Naivně jsem předpokládal, že stromy budou mít kompaktkní růst (budou zákrsky!), jako trnky budou později rašit a kvést (uniknou mrazům!) a budou nenáročné na půdu (trnky přeci rostou všude!). Nic z toho se nevyplnilo, akorát jsem pár let bojoval s výmladky po celé zahradě.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika