Meruňka z pecky
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.11 (?), 21.11.2009 18:33
Broskev z pecky: máme dvě, obě jsou pozdní, plody menší, zelené, v jednom případě chuťově výborné, ve druhém nahořklé, nic moc. Takže náhodná úspěšnost 50% :) Obecně jsou broskve(na rozdíl od meruňěk) samosprašné, takže šance na poživatelné plody je vyšší, stejně je to ale loterie.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 7.50 (?), 22.11.2009 13:11
S broskvemi z pecky experimentoval převážně můj otec, dodnes mám na zahradě 3 semenáče (z čehož 2 odrůdy stojí za záchranu přeočkováním).
Vesměs to jsou silné, vitální stromy, z nichž některé mají i přes 30 let. Úspěšnost bych vyčíslil na více než 80% - fakticky byla na zahradě jediná broskvoň, jejíž plody bych označil za "nepříliš dobré". U většiny stromů - i když třeba plody nebyly velké - byly velmi dobré chuti a každoroční násada byla také velmi dobrá.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.180 (?), 17.5.2023 15:50
Zajímalo by mě jak dnes po cca 15 letech prosperují broskvoně vypěstované z pecky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.26 (?), 6.11.2011 17:54
V zásadě ano. Z pecky, přímo na místě, kde předtím meruňky nerostly. Bez přesazování. Semenáčky meruněk nebývají až tak špatné a docela slušně plodí. Meruňky jsou - všechny - ničeny zhoubným ochořením, apoplexií, mrtvicí meruněk. Jedná se o houbu, která se vyvíjí ve stromě a ucpává cévní systém. Při množení z pecky je šance, že semenáč nebude houbou hned kontaminován. Nemá smysl sít pecku na místo, kde už předtím zahynula jiná meruňka. Tam semenáček sice vzejde, ale zahyne už v prvním roce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.132 (?), 1.8.2013 17:37
U nás u silnice roste zrovna jedno takové "pláně", letos asi zaplodila poprvé, bylo tam tak 6 meruněk, ranější doba dozrávání. Všiml jsem si jí až letos. Rostla tak jaksi šikmo, jakoby jí něco pokřivilo, možná spadená větev z okolních stromů, nevím, ale normálně ani to ten stromek nevyvedlo z míry, vyhnal jeden krásný vlk, který je naprosto rovný a silný, takže si vytváří terminál. No teď ke kvalitě plodů. Na první pohled jsem si všiml, že je slupka mírně popraskaná u stopeční jamky, a také se na slupce projevuje nějaká choroba, vypadá to, jako nějaká strupovitost. Jinak jsou šťavnaté, cukernaté a nakyslé, avšak chuťje vyrovnaná a výborná. Takže opravdu tu šance je, jen asi vybrat pecky ze zdravého stromu nebo alespoň plodu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Sally - (10) - 155.167 (?), 20.4.2012 9:32
Já mám dvě meruňky vypěstované z pecky, staré 17 let. Je pravda, že začínají rodit pozdějí, ale jsou zdravější, než roubované. Plody jsou překvapivě velké a chuťově výborné. Pecky vysévám čerstvé, v létě na záhon.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 246.49 (?), 12.9.2012 20:20
Prosím, ako hlboko je potrebné zasadiť kôstku (pecku) marhule priamo do zeme a či je možné ju zasadiť aj teraz na jeseň. Ďakujem
|
|
 |
|
 |
 |
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 12.9.2012 20:35
Je to mozne, mam to odskusane, minuleho roku som takto do riadku zahrabal cca 20 kôstok, skoro vsetky na jar vypucali, a rastli dalej.
No ako presne hlboko neviem (niekde som to v clanku videl), no z môjho pokusu dedukujem, ze s toho netreba robit vedu, a kôstky dat do zeme cca 2cm.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.9 (?), 14.9.2012 14:40
Pecka venku od léta ležící vzejde i z povrchu země, když je ve vlhku a nedojde k vysušení, než zakoření, ovšem skutečnou hrozbou všech klíčících jader ovocných druhů dřevin jsou mnohonožky, kterých může místy být velké množství a jsou schopné zlikvidovat prakticky všechny klíčky probuzených pecek.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|