Meruňka z pecky

host - 60.26 (?)
6.11.2011 17:54
V zásadě ano. Z pecky, přímo na místě, kde předtím meruňky nerostly. Bez přesazování. Semenáčky meruněk nebývají až tak špatné a docela slušně plodí. Meruňky jsou - všechny - ničeny zhoubným ochořením, apoplexií, mrtvicí meruněk. Jedná se o houbu, která se vyvíjí ve stromě a ucpává cévní systém. Při množení z pecky je šance, že semenáč nebude houbou hned kontaminován. Nemá smysl sít pecku na místo, kde už předtím zahynula jiná meruňka. Tam semenáček sice vzejde, ale zahyne už v prvním roce.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 24.183 (?), 21.11.2009 21:35

Všechny pecky u nás házíme do záhonů a čas od času se něco povede, ale je to dost zdlouhavý způsob výběru ovocného stromku na zahradu. Většinou semenáčky používám jako podnože. Ale mám "jeden" semenáček, který se tak povedl, že ho roubuji sobě i známým jako vlastní odrůdu.

host - 82.11 (?), 21.11.2009 18:33

Broskev z pecky: máme dvě, obě jsou pozdní, plody menší, zelené, v jednom případě chuťově výborné, ve druhém nahořklé, nic moc. Takže náhodná úspěšnost 50% :) Obecně jsou broskve(na rozdíl od meruňěk) samosprašné, takže šance na poživatelné plody je vyšší, stejně je to ale loterie.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 7.50 (?), 22.11.2009 13:11

S broskvemi z pecky experimentoval převážně můj otec, dodnes mám na zahradě 3 semenáče (z čehož 2 odrůdy stojí za záchranu přeočkováním).

Vesměs to jsou silné, vitální stromy, z nichž některé mají i přes 30 let. Úspěšnost bych vyčíslil na více než 80% - fakticky byla na zahradě jediná broskvoň, jejíž plody bych označil za "nepříliš dobré".  U většiny stromů - i když třeba plody nebyly velké - byly velmi dobré chuti a každoroční násada byla také velmi dobrá.

host - 154.180 (?), 17.5.2023 15:50

Zajímalo by mě jak dnes po cca 15 letech prosperují broskvoně vypěstované z pecky.

host - 60.26 (?), 6.11.2011 17:54
V zásadě ano. Z pecky, přímo na místě, kde předtím meruňky nerostly. Bez přesazování. Semenáčky meruněk nebývají až tak špatné a docela slušně plodí. Meruňky jsou - všechny - ničeny zhoubným ochořením, apoplexií, mrtvicí meruněk. Jedná se o houbu, která se vyvíjí ve stromě a ucpává cévní systém. Při množení z pecky je šance, že semenáč nebude houbou hned kontaminován. Nemá smysl sít pecku na místo, kde už předtím zahynula jiná meruňka. Tam semenáček sice vzejde, ale zahyne už v prvním roce.

host - 220.132 (?), 1.8.2013 17:37

U nás u silnice roste zrovna jedno takové "pláně", letos asi zaplodila poprvé, bylo tam tak 6 meruněk, ranější doba dozrávání. Všiml jsem si jí až letos. Rostla tak jaksi šikmo, jakoby jí něco pokřivilo, možná spadená větev z okolních stromů, nevím, ale normálně ani to ten stromek nevyvedlo z míry, vyhnal jeden krásný vlk, který je naprosto rovný a silný, takže si vytváří terminál. No teď ke kvalitě plodů. Na první pohled jsem si všiml, že je slupka mírně popraskaná u stopeční jamky, a také se na slupce projevuje nějaká choroba, vypadá to, jako nějaká strupovitost. Jinak jsou šťavnaté, cukernaté a nakyslé, avšak chuťje vyrovnaná a výborná. Takže opravdu tu šance je, jen asi vybrat pecky ze zdravého stromu nebo alespoň plodu.

Sally - (10) - 155.167 (?), 20.4.2012 9:32

Já mám dvě meruňky vypěstované z pecky, staré 17 let. Je pravda, že začínají rodit pozdějí, ale jsou zdravější, než roubované. Plody jsou překvapivě velké a chuťově výborné. Pecky vysévám čerstvé, v létě na záhon.

host - 246.49 (?), 12.9.2012 20:20

Prosím, ako hlboko je potrebné zasadiť kôstku (pecku) marhule priamo do zeme a či je možné ju zasadiť aj teraz na jeseň. Ďakujem

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 12.9.2012 20:35

Je to mozne, mam to odskusane, minuleho roku som takto do riadku zahrabal cca 20 kôstok, skoro vsetky na jar vypucali, a rastli dalej.

No ako presne hlboko neviem (niekde som to v clanku videl), no z môjho pokusu dedukujem, ze s toho netreba robit vedu, a kôstky dat do zeme cca 2cm.

host - 59.9 (?), 14.9.2012 14:40

Pecka venku od léta ležící vzejde i z povrchu země, když je ve vlhku a nedojde k vysušení, než zakoření, ovšem skutečnou hrozbou všech klíčících jader ovocných druhů dřevin jsou mnohonožky, kterých může místy být velké množství a jsou schopné zlikvidovat prakticky všechny klíčky probuzených pecek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz