Cegledi Bíbor (Karmínová)



Stránky: 1,  2   
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?) 
7.4.2022 16:46, zobrazeno: 2810x

Vynikající velkoplodá meruňka maďarského typu.Pěstitelé jí považují za kvalitnější než V.P a Hungarian Best pro její zvláštní nenapodobitelnou chuť.Plody zrají cca 2 dny před V.P jsou z 50% překryté karmínovým líčkem.Odolnost na jarní mrazy je na úrovni V.P, Výhodou je pozdější a postupné kvení, tudíž v některých letech uniknou květy jarním mrazům.Odrůda je tolerantní k PPV.

Cegledi Bíbor (Karmínová)
Cegledi Bíbor (Karmínová)
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 213.137 (?), 7.4.2022 20:16

Jak se liší od Cegledi Orias? - ta taky zraje před VP a má velké plody, dá se říct že jedna je lepší jak druhá? MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 8.4.2022 5:51

Liší se "zvláštní nenapodobitelnou chutí"wink.Mám tříletý stromek, letos bude kvést poprvé.Zatímco většina meruněk je odkvetlá, tak Cegledi Bíbor má poupata ještě zatažažené.Jestli něco dozraje poreferuju později.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 213.137 (?), 8.4.2022 20:58

Pozdní kvetení je tu na severu výhodou dvojnásob. Po Bergeronu tak 2 dny mi rozkvétá už jen nová Farely (snad) a semenáč z VP rozkvétá ještě o cca den později. 

Si říkám, že to kouzlo semenáčů že plodí spolehlivěji je právě v tom pozdnějším kvetení oproti odrůdovým meruňkám. Jestli to platí vždy, že z každé pecky vyroste v převaze strom s pozdnějším kvetením to netuším. Muselo by se vyzkoušet aspoň několik semenáčů a porovnat. Odrůdové meruňky jsou oproti těm z pecek určitě kvalitnější, když mají dobré podmínky k pěstování - v tom je ten zádrhel.

U cegledi meruněk bylo podobně jako u VP uvedeno choulostivá na vše, mrazy, vlhko, houby. Tak přeju ať vám to letos vyjde, jsem zvědav taky. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 8.4.2022 22:00

Náhodou jsem narazil na odkaz, kde je tato odrůda také uvedena v souvislosti odolnosti proti mrazu.

Během zimy byla studována rychlost vývoje a mrazuvzdornost poupat u 20 odrůd meruněk. Na maticích těchto dat byla provedena shluková analýza, aby se stanovily různé typy adaptace. Odrůdy byly rozděleny do čtyř skupin. Do první skupiny s nejlepší zimovzdorností a nejdelší endodormancí patřily tři odrůdy 'Zard' středoasijského původu a dva mezidruhové hybridy 'Plumcot' a 'M 604'. Odrůdy ve druhých skupinách mají dobrou mrazuvzdornost během endodormance a jejich mrazuvzdornost klesá poměrně pomalu během časného jara. Do této skupiny patří 'Bergeron', 'Harlayne', 'Harglow', 'Hargrand' a 'Veecot'. Endodormance odrůd patřících do třetí skupiny byla poměrně krátká, poté jejich mrazuvzdornost rychle klesá. Do této skupiny patří „Gönci magyar kajszi“ s vynikající kvalitou ovoce. Odrůdy ve čtvrté skupině mají nejhorší zimní odolnost a velmi krátkou endodormanci. Do této skupiny patří 'Cafona' a 'Fracasso' středomořského původu, 'Ceglédi bíbor', 'Ceglédi óriás' a 'Harmat' z maďarských odrůd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 9.4.2022 10:55

Četl jsem podobnou studii, meruňky maďarského kontinentálního typu (Maďarská, V.P, Pannonia,Cegledi, Genci atd.) snesou v plné dormanci mráz až -34°C bez poškození dřeva i pupenů.Po teplém konci podzimu a začátku zimy je toto období velmi krátké a někdy končí už na přelomu prosince a ledna.Poté v období tzv. postdormance odolnost na mráz postupně klesá.Záleží na teplotách v průběhu zimy a v jakém vývojovém stádiu se meruňky nacházejí.Proto se odrůdy tohoto sortotypu nehodí do subtropického přímořského klimatu.V období před a po květu platí + - tabulka kterou zveřejnil M.H v jiném vlákně.Nízká odolnost na pozdní jarní mrazy v období květu u V.P. a spol. je známá věc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 9.4.2022 12:02

Ona tahle velká odolnost k mrazu v dormanci nám není nic platná, protože v prosinci tady nebývá -34°C. V té skupině neodolných na jarní zmrzání pupenů jako je Bibor je i Óriás a Harmat, které mám zase já. Výhodou je, že tady nemám otevřenou polohu, takže tady přece jen tolik nemrzne, jako někde na poli. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 10.4.2022 9:30

Pomyslných -34°C nebude v prosinci ani na Kvildě, natož v Maďarsku kde se tyto odrůdové zkoušky prováděly v uměle vytvořených laboratorních podmínkách.Problém posledních let je absence typických středoevropských zim.V zimě mrzne jen sporadicky a nejhorší škody mrazy napáchají až v jarním období viz. spálené květní pupeny, znetvořené květy bez okvětních plátku u některých pěstitelů.Při klasickém průběhu zimy (leden, únor mráz a sníh) by k takovým jevům nedocházelo nebo jen sporadicky u citlivějších odrůd (Radka, Velbora atd.).Odrůdy maďarského sortotypy za "normálního" průběhu zimy to vždy zvládaly "levou zadní" jedíným problémem byly mrazíky v období kvetení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.117 (?), 21.3.2023 21:43

 Ako hodnotíte Ceglédi Bíbor po roku Geronimo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 22.3.2023 5:54

Zatím není co hodnotit.Květní pupeny se nevysypaly jako u většiny odrůd, jenže ještě příjdou jarní mrazy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika