Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Obávám se, že to konkrétní zahradnictví není moc spolehlivý dodavatel pravých odrůd. "Průsvitné letní" od nich je červené jablko zrající v září a ve stejném roce můj děda kupoval také švestku pro přímý konzum, kompoty a pečení a prodali mu odrůdu Bryská, dle mého názoru jen proto aby se jí zbavili. Ta už není, odešla na šarku. Kulaté "ryngličky" měla sice chuťově dobré, ale od pecky nešly.

Leskora to jistě není, co se týče zralosti - teprve do ní vstupuje, zatím jsem sbíral jen pár popadaných plodů po bouřce a sklízím jednu nejvíce osluněnou větev. Obvyklá zralost je přelom června-července. Nejsem tak zkušený meruňkový pěstitel - bohužel znám víc lidí, kteří se bojí pěstovat meruňky (ale nevadí jim pěstovat fíky a kiwi).Takže bohužel nedokážu asi ideálně říct, v jaké fázi tvrdosti plodů již vstupují meruňky do ideální chuti. Tyto dva stromy jsou pro mě totiž nastaveným standardem, podle kterého bych mohl hodnotit další - kdybych měl něco lepšího než anonymní materiál z tržnice nebo marketu. Měkké padané jsou lepší, ale to se mi osobně zdá celkem normální.

Karola podle popisu odpovídá dobře. Pokud jde o mráz - pamatuju si zejména loňský rok- bylo to určitě nejméně týden, možná už dva po odkvětu. V tom kritickém dni padal mrznoucí déšť a v noci i sněžilo. Malé plody byly obaleny ledem, což Bergeron, Favorita Morettini, Catharina, Karešova, Erdi Börtemo - zvládli všichni bez ztráty, ale tato meruňka společně s Čačanskou najboljou, ořešákem (semenáč) a hrušní Clappovou přišli o všechny plody.  A loni byl nástup jara o mnoho rychlejší než letos díky dvacítkám v březnu.

Nevím tedy jestli mráz v květu / po odkvětu představuje nějaký rozdíl. Já to stromku za zlé nemám. Meruňka špatná není, ale při pohledu na Vaše fotky Leskory mám chuť sníst monitor.

Lokalita je Opavsko 255mnm, celkem otevřená lokalita (meruňky chrání ze severní strany dům). Letos se ranní mrazíky vyhnuly, zkušebně vysázená rajčata a okurky (hokus pokus) dne 12.4. přežila bez ochrany dodnes. Zejména ta okurka by pokles pod nulu asi vůbec nesnesla. Každopádně vím, že o pár km dál už bylo vše jinak a mrazík tam minimálně jednu noc řádil. Letošní rok o odolnosti a době zrání v mém případě mnoho nevypovídá.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika