Sekacka pro 63 letou matku



Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?)
16.4.2018 12:16

Každý jsme tak starý, jak se cítíme. Mě šedesátka nepřipadá stále tak hrozná. On má leckdy trable daleko mladší člověk, takže o věku to kolikrát vůbec není.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 250.122 (?), 16.4.2018 11:44

Mily Petre, ja po detech nic nechci. Zatim beham svizneji nez ony a u prace by kvuli neznalosti jen prekazely. Respektuji ze maji svuj zivot, ale pevne verim, kdyby tu zustala jejich matka sama, ze se o ni v ramci moznosti postaraji. Vsechny tri jsem si odstehoval 5 km od baraku do moji radovky a to neni ani blizko ani daleko, takze ideal.

Co se tyce travy nic neresim. Nehnojim, nepouzivam zadnou chemii a je mi jedno jak vypada. Posecu aby se po ni dalo chodit a to je vse. Nejvetsi poteseni mi pusobi nadherny jetel, jehoz ostruvky se pomalu uzaviraji do jedne plochy. Pusobi celozelenou plochu a kdyz kvete je to pastva pro spoustu cmelacku. Zajimava sekacka jsou i samotne slepice, napriklad vloni jsem jim sekal travu vsehovsudy dvakrat a z toho jednou vicemene jen kvuli kuratum.

Jedine hnojivo ktere pouzivam mi poskytuji slepice. A toho na travu moc nezbyde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 16.4.2018 12:29

Bezva, tak to se shodnem. Dělám to stejně - na zahradě dávám trávu na kompost a trávník stále zatím prosperuje, nicméně v sadu, který je výrazně větší, trávu samozřejmě nechám ležet. A i o tom byl původní příspěvek tazatele - šlo o poměrně velkou plochu 2800m2, kde je (dle mého názoru) nelogické hrabání a kompostování. Vidím ale, že spousta lidí k tomu "trávník" ještě speciálně upravuje (podloží, druh trávy,...), a pak jeho nepřirozenost a nedostatek živin řeší pouze sypáním umělých hnojiv a permanentní závlahou.

Spíš reaguji a jsem nabroušený na ty (a nejen z tohoto vlákna, pamatuji si jedno ostřejší), kteří kritizují své děti za to, že u nich na zahradě neotročí podle jejich pokynů, a nadávají jim do lemplů a neúctě k rodičům. Posledně to bylo o tom, že jim děti sice několikrát ročně posekali sad, ale opovážili se odmítnout trávu hrabat a odvážet do ekodvora. Nyní tady v mnohých příspěvcích registruji podobný vztah k dětem. Z pohledu potomka to je ale přesně naopak - čím víc dítě pomáhá a ustupuje zbytečným požadavkům starého rodiče, tím větší má rodič pocit, jak snadno se mu provozuje jeho koníček (zahrada, sad), a tím větší má další a další požadavky na své dítě. Bez ohledu na to, že dítě má svůj život, málo svého času, a je pro něj nepochopitelné, proč by mělo provozovat některé činnosti, které jsou naprosto nedůležité - součásti koníčka jeho rodiče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 250.122 (?), 16.4.2018 14:04

Porad bych ale rozlisoval, jestli jde o maminku solo, nebo ve vztahu. Pokud je maminka na to sama, jde tu do urcite miry o socialni aspekt, tedy jeji ziti s tim, ze v zadne situaci na ni neni sama. Tedy o tu zahradu primarne uplne nejde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
brusell - (6) - 1.27 (?), 17.4.2018 15:40

Tim komentarem "Porad bych ale rozlisoval, jestli jde o maminku solo, nebo ve vztahu. Pokud je maminka na to sama, jde tu do urcite miry o socialni aspekt" se snazite vnest nejakou hloubku do tech zatrpklych verbalnich poluci, jimiz jste tuhle debatu zaplevelil?

Otazka byla a je vznesena za ucelem doporuceni sekacky se kterou bude moci manipulovat pohodlne i starsi zena, ne na to, aby jste tady zvracel rado-by moralni ukrivdena moudra a snazil se posuzovat neco, do ceho Vam vlastne nic neni a nejste ani povolan bez detailni znalosti vsech aspektu posuzovat.

Pokud Vase decka, jak uvadite nejsou na manulani praci, hledejte problem v nich, respektive sam v sobe. Ono se ne zbytecne rika, ze si ma kazdy nejdriv zamest pred svym vlastnim prahem, respektive pokud jste je takhle podradne vychoval, nezatahujte do toho i mne a placte prosim nekde jinde.

Pokud mate pocit, ze je v mych moznostech kazdy vikend cestovat 1100 kilometru, abych posekal zahradu prectete si prosim muj komentar nize, vysvetlujici (verim, ze pro ostatni prispevatele i zcela logicky) proc shanim podobnou skacku.

To, ze Vase deti neopustili za cely zivot vesnici a Vasim vrcholnym cinem bylo jejich "vypakovani" celych pet kilometru od Vas neznamena, ze podobne omezenym zivotem netahave vesnicke lopaty zije zakonite kazdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 16.4.2018 11:40

No, já mám plochu ještě větší a posekanou trávu dávám do bioodpadu. Protože máme zahradu okrasnou, tak nechci ani kompost. Jo, je to pěkná fuška, ale zatím si jako stařenka nepřipadám, i když jistě to znáte "mládí pryč a stáří daleko¨"!.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 149.16 (?), 16.4.2018 12:04

Buďte ráda, že je ještě daleko, protože je to pěkná sviňa. Dokáže tak pěkně okořenit závěr života, že se jeden až diví.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 48.194 (?), 16.4.2018 12:16

Každý jsme tak starý, jak se cítíme. Mě šedesátka nepřipadá stále tak hrozná. On má leckdy trable daleko mladší člověk, takže o věku to kolikrát vůbec není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
brusell - (6) - 235.151 (?), 16.4.2018 19:44

Dekuji za opravdu hodnotnou radu i fundovany nazor. Jen bych rad upresnil, ze od svych rodicu bydlim 550 kilometru, jinak bych zahradu posekal mile rad kazdy vikend jejich soucasnou sekackou, kterou matka bohuzel ma problem utahnout.

Sekacku pro matku shanim proto, ze muj otec ma nove kardiostimulator a vibrace pri sekani se mu muzou stat osudnym, takze bohuzel ma matka je jediny kdo v soucasne dobe muze alespon castecne tuto praci zastat.

Verte mi ze skrt nejsem a ma rodina je posledni na kom bych zamyslel setrit, takze si podobne priblble komentare prosim nechte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.224 (?), 16.4.2018 14:57

Obecně platí, že starší člověk v důchodovém věku bude preferovat práci po delší dobu, která ale bude lehčí a bude umožňovat častější přestávky.  Naopak mladý muž bude požadovat, aby jej takováto práce nezdržovala. Proto babičce důchodového a lehce předdůchodového věku bude vyhovovat lehoučká accu tichá sekačka. Klidně může být s doporučenou plochou (tj plochou na jedno nabití accu) 2800/4= 700 m2. Mladý muž by to pojezdil traktůrkem za jedinou hodinu v sobotu odpoledne, ale důchodce si může ševelit sekačkou obden po 4 dny v týdnu (vždy kousek z toho neskutečně velkého pozemku).

Z vlastní zkušenosti - maminka manželky při sekání profisekačkou Dolmar má až 4× vyšší spotřebu času na posekání stejné plochy než já (nebo tabulková hodnota v TP) č naopak asi 3× vyšší spotřebu PHM, protože volí nejmenší pojezdovou rychlost ze 3 možných, na otočce ji manipulace se strojem tak zadýchá, že 3-7 minut stojí na místě s běžícím motorem (a to má elektrostart). Nakonec přešla na lehoučkou elektrickou Bosch Rotak a podle její zkušenosti pak v širší rodině je Rotak každá druhá sekačka (některé v Li-ION provedení, jinde levnější s ocáskem). Z konkurence pak nyní asi dává lepší poměr cena/výkon čínsko-česká VeGa.

Z hlediska kvality mulčování je pak nepřekonatelná sekačka robotická, protože s vyjímkou doby nabíjení seká neustále a čím dříve sekání opakujete, tím je výsledek kvalitnější.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
brusell - (6) - 1.27 (?), 17.4.2018 17:15

Dekuji za nazor. Premyslel jsem a nakonec jsem se rozhodl, ze pujdu do kombinace traktor + mensi plastova sekacka pro dosekani mist u zidek a pod stromy, kam se trakturek samotny nedostane.
Vyhodou bude, ze trakturkem muze byt vyresen i uklid snehu v zime, coz je dalsi problem, ktery nam s otcovym zdravotnim problemem vyvstaval.

Zatim jsem nasel dva adepty:
STIGA Alpina BT 84 HCB (44 990 Kč)
CUB CADET LT2 NR92 (49 000Kč)

Oba jsou srovnatelne stroje a u Stigy je to sazka na jistotu s motorem B&S. Ohledne motory CUB CADET jsem toho moc nenasel, ani jestli se jedna o nejaky licencne vyrabeny motor jine znacky, take jsem nasel nejakou stiznost ohledne kvality prevodovky. Mel by nekdo zkusenosti?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika