Sekačka na vysokou trávu



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 128.44 (?)
15.6.2009 21:27

Trefa. Punťa bylo myšlano puntičkář. JInak to vemou flexou a je to.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 65.210 (?), 15.6.2009 11:53, zobrazeno: 55507x

Přiznám se, že jsem dlohodobě neodzkoušel jinou než Terra, kterou mám od roku 1977. Nejdříve se ale musely vyměnit téměř všechny šrouby za pevnostní. Musíte se také naučit nabrousit kosu a nastavitji. Jinak perfektní, až na jejich současný fabrikový servis, který je opravdu špatrný. Tam by měl být člověk, který ve fabrice dělal a zná. Letos jsem si vyzkoušel traktůrek s rotační kosou. Je to ale spíš na krátkou trávu a navíc s malými předními kolečky. Je to nanic. Kdyby znovu ožilo, něco jako Agrostroj Prostějov, který dělal opravdu malé traktůrky s přední kosou, bylo by to výborné. Dá se říci, že na našem trhu na sečení vysoké trávy je pouze současná varianta VARI. Myslím na sečení větších pozemků. Bubnové nástavce při členitém terénu s vámi cvičí mnohem více, než sekačka lištová.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 3.83 (?), 15.6.2009 12:38

Máte samozřejmě naprostou pravdu. Je možné, že se zde za chvíli dozvíte, že buben má výhodu v minimální údržbě (dnešní borci brousí 2 až 4 nože na bubnu flexou),taky budete poučen o traktůrcích, které zvládají metrovou trávu levou zadní a pokud přeci ne, rider s předním sečením vše dokonale pomlátí a kdo by se s tím sbíral, že?  To víte, nová doba. Kdo by dnes ještě pracoval, když jídlo roste na regálech supermarketů :-). No a poptávce se samozřejmě přímo podřizuje sortiment výrobců, sušení sena není moderní, moderní je "anglický" trávník na celé ploše zahrady. Jen si tu občas přečtěte ty hysterické výkřiky typu: "poraďte mi okamžitě ihned účinný herbicid, objevila se mi v trávníku jedna či dvě sedmikrásky či jetel" 

Lišty (většinou bezprstové protiběžky) jsou stále vyráběny v Itálii a Rakousku, ale je to poměrně drahá legrace.V CS není vůle vyvinout kvalitní lištovou sekačku, zákazník si zvykl na buben a těch pár staromilců... je nezajímá a neuživí. Na ten Agrostroj zapomeňte, výrobci by se pro malou poptávku vývoj a výroba nevyplatila. Snad jednou, až doba pokročí i v Rumunsku a na Ukrajině k "vožení se na kvalitní odolné sekačce" a ne chození pěšky za sekačkou, díky většímu počtu potenciálních kupců bude urychleně podobný odolný levnější stroj "znovuvyvinut". A nebo se tam zatím zemědělská půda taky přemění na továrny a sklady...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 4.243 (?), 15.6.2009 13:04

Já myslím, že Vari má vůle až dost. Na trhu je bezprstá lišta 120. V kombinaci s převodovkou DSK 316.1 s hypoidním soukolím a možností volby motorů řady GCV a GSV od Hondy je z toho celkem slušný stroj. Samotná lišta není českým výrobkem, ale země původu určitě nikoho neurazí. 
Kvalita servisů, tedy smluvních firem provádějící servis strojů Vari je opravdu různorodá a je to hlavně o lidech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.83 (?), 15.6.2009 16:29

Dovolím si Vám oponovat tím, že Vari žádnou svoji vůli skutečně nemá.To jen neustálé otravné telefonáty prapůvodních zákazníků pamatujících "staré časy" snad rozhýbaly stojaté pohodlné vody.Minimálně 10 let se z této srdcové domácí firmy stává čím dál víc překupnická obchodní organizace, kde se na cizí kusy čehokoliv pouze lepí firemní samolepka, kšeft je kšeft, prostě se nechali unášet všeobecným proudem. Dříve byly ty díly převážně skutečně od českých a moravských dodavatelů.Řeč byla o vývoji CS výrobci, ne přímo o Vari. Jak obstojí Vámi zmíněná protiběžka se uvidí (má poměrně velmi husté prsty a nehodí se tedy na kdejakou trávu).  Hnací díly té původní protiběžky dodávané k Vari kdysi neměly dlouhou životnost, bohužel nebyl při nástupu bubnových sekaček dostatečný důvod prstovky dotáhnout k dokonalosti.

Tazateli šlo spíš o samochodný 4 kolový stroj s protiběžkou před předními koly. Agrostroj toto skutečně vyráběl jako horskou sekačku, mám pocit, jestli se to ještě nevyrábí někde na Slovensku.  Před několika lety proběhl takovýto pokus u firmy AGS Jičín.Na malém čtyřkolovém jednoválci (diesel 500ccm) je přední vývod s netradičním počtem otáček hřídele a prototyp měl podobu žací lišty. Nakonec se sériově dodává s dvojbubnem (JAMI). Je to ale maličký stroj bez pohonu přední nápravy a malá kola jsou na nerovnostech utrpení.Zvuk a vibrace motoru taky neohromí, ale alespoň nějaký pokus.Firma má ovšem majitele v Německu, a ten bude sledovat jiné trhy než ten náš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 70.100 (?), 15.6.2009 14:35

Problém u lišty ale opravdu je to seřízení a broušení. Potřebujete nářadí, spárové měrky a musíte to umět.  Nabrousit to sice lze leccčím, ale opravdu dobře to udělá jen bruska s hrncovým kotoučem. Když urazíte žabku, musíte mít nýty a umět ji zanýtovat. Prostě je toho na moderního kravaťáka moc. Kovozemědělec to zvládne, ale postupně vymírají. Je to popsané dál. U bubnovky, když chcete být punťa, tak vyndáte nože, nabrousíte, aby byly na pohled stejně velké a jde se na to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 250.89 (?), 15.6.2009 14:50

Pane PP, co znamená ve Vašem příspěvku "když chcete být punťa"? Znamená to puntičkář nebo trdlo? Nože od bubnovky by si tedy podle Vás měli lidé brousit sami nebo ne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.83 (?), 15.6.2009 16:37

Jestli tím PP neměl na mysli, že u přístupu dnešních "hospodářů" je už solidním postupem i to, že ty nože vůbec z bubnu při broušení vymontují. Je to taky práce a najdou se umělci, kteří si ten nůž přímo na bubnu přidrží kleštěmi a přímo tak jej přelíznou bruskou z ruky a hotovo .Doba je rychlá, nože bubnovek se rychle tupí a rychle ubývají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6461) - 128.44 (?), 15.6.2009 21:27

Trefa. Punťa bylo myšlano puntičkář. JInak to vemou flexou a je to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 218.129 (?), 15.6.2009 23:16

Zdravim vas. Na slovensku mame listovu kosu k malotraktoru agzat. Kosim nou travu na seno a som spokojny, ale ako bolo povedane treba vediet to spravne nastavit. No husta a povalena datelina jej, ale najme obsluhe da zabrat. Vhodna aj na svah ak je vybavena brzdou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 118.24 (?), 16.6.2009 7:33

sekačky na vysokou trávu dělá i Motor Jikov a jsou více české než ty z vari

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika