Lištová sekačka - zkušenosti



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
   
host - 159.163 (?) 
15.6.2015 14:12

Dobrý den, vzhledem k tomu, že právě řeším otázku modernizace "strojového parku",  nedalo mi to a připojuji se (možná snad opožděně) k této diskuzi. Myslím ale, že mám poměrně bohaté zkušenosti s jednoduchou a levlou lištovkou al-ko Bm 870 II. V roce 2008 jsme zakoupili starou chalupu v podhůří Beskyd se zcela zanedbanou a zarostlou zahradou o rozloze cca 2000m2. Zahrada byla z velké části zarostlá nejen kopřivami, ale i náletovými dřevinami do průměru cca 1.5 - 2 cm, křídlatkou a škumpou (porost přesahující výšku dospělého člověka). Musel jsem proto hledat stroj vhodný na posečení a následné udržování tohoto pozemku. Vzhledem k financím padla volba na tehdy nejlevnější sekačku na vysokou trávu - lištovku AL-KO. Sekačka si s prvním doslova "vyrubáním" pozemku poradila neuvěřitelně dobře. Následným pravidelným sečením se nám podařilo zlikvidoval nálety dřevin i křídlatky. Dnes (2015) máme čistý pozemek charakteru podhorské louky, který sečeme (s ohledem na vše živé) maximálně 2x ročně tzv. mozaikovým způsobem. Uzrálý travní porost vysoký "po prsa" zvládne sekačka bez vážných problémů. To, že se musím občas zastavit a odhodit z předku sekačky nahromaděnou trávu, nepovažuji za problém. Údržba sekačky je opravdu trochu složitější než u bubnovek. Po každém sešení musím vytáhnout horní nůž lišty, lištu vyčistit od zbytků trávy a zeminy (vyšťourat šroubovákem a pak vystříkat vodou), nechat uschnout a nastříkat konkorem. Jednou za 2 roky horní lištu přebrousím malou bruskou. To je vše. Jinak sekačka žádnou udržbu nepotřebovala. Parkuji ji ve starém zavlhlém chlívku. Po zimě ji prostě vytáhnu, na první "šup" nastartuju a jedu. Seřízení lišty není žádný velký problém. Lištu promažu olejem na pilové řetězy a pak utáhnu přítlačné patky horní lišty tak, aby s ní šlo ještě ručně pohybovat. To je vše. Nevýhoda sečení touto lištovkou je v tom, že po pošečení opravdy vysoké trávy zůstane louka poněkud "střapatá" a pokud chce člověk mít pěkný trávník, tak musí louku po usušení a odklizení sena přejet ještě jednou. Možná by tato starost s bubnovkou odpadla. Opravdu ale pochybuji, že by si bubnovka nebo diskovka poradila s tak divokým porostem jako lištová sekačka. Terén zahrady je velmi členitý. Sekačka kopíruje terén velmi dobře. Krtince a mraveniště nedělají sekačce vážný problém. Prostě je ustřihne. (Proto je taky nutné vyčištění lišty po sešení.) Pokud je překážka už moc velká, sekačka se zarazí a začne prokluzovat hnací řemen lišty. Pak už musím opravdu zacouvat. Není to ale moc často.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 15.6.2015 14:41

Věřím magické síle trhu. Když se kolem sebe podívám, kolik se používá (a prodává) bubnových sekaček a kolik lištových, je to docela jasné. O lištovky prostě přestává být zájem. Nemyslím si, že by všichni zákaznící byli pomýlení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 4.243 (?), 16.6.2015 14:34

Plně respaktuji názor pana Vysloužila a má vlastně pravu. Lidé dnes převážně sečou bubnem. Otázka je ale proč? Z pohodlnosti? Neumění seřítit a vůbec provozovat lištové sečení? Kdo ví, asi dílem tak a dílem onak. Pokud ale máte zkušenosti s lištovým sečením, nevadí vám a jste s ním srozuměn - neopouštěl bych ho. Dobrá, kvalitní a seřízená lišta musí být vždy lepší. Trávu opravdu stříhá, což má příznivý vliv na regeneraci rostlin, kdežto bubnovka travní stébla uráží noži. Lištovka na daný záběr nepotřebuje takový výkon jako bubnovka, proto se dá řádově se šesti koni síct 140cm. V takovém záběru bubnovky by motou nestacil dvojnásobný výkon.   Já bych se vzhledem k víše napsanému a ve vašem případě přikláněl zase k lištovce. Jenže teď kterou?

Taky chápu, že dnes člověk co umí seřídit a dokonce nabrousit kosu lištovky jako by nebyl a vlastně nic neuměl. Co s tím, když není daňový poradce - to jsou borci!!! A tak je to se vším. "Řemeslo"? Naco?!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 96.88 (?), 28.5.2013 7:38

Je mi jasné, že "krevní lištaři" budou hájit lištovku, ale bubnovka je rozhodně lepší.Lišta to je hodinářská práce na seřizování, krtičinec a konec,...Bubnová je praktičtější rozhodně. Jinak nejlepší sekačku považuji dnes diskovou což je ovšem darda, tedy je poněkud dražší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 133.190 (?), 28.5.2013 8:20

Jednoduchost bubnovky je vynikající věc. Ale strniště po posečení jednobubnovou seačkou vypadá jak po vypasení stádem bejků. V kvalitě sečení dobře seřízená a naostřená lišta jasně vede.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kutil.cz - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 149.2 (?), 2.6.2013 19:12

Já říkám jak vyžraný od ovcí yes. Už tolik nesečeme, rodiče přestali chovat velkej dobytek, ale po vyhodnoceni ceny údržby "na nízko" (Husqvarna ZTH), to vypadá, že se vrátíme k poctivé krásné louce s vysokou trávou a sušení sena třeba na prodej. MF 70 je fakt pro zdatné sekáče, ale dobře seřízená na velké ploše těžko najde konkurenci. Když vidím sousedy jak šmrdolí louku bubnovkou při záběru 30- 40 cm, tak si říkám, že asi neví co s časem... Navíc stroj z roku 1985 při standartním servisu šlape dodnes, a pravděpodobně mě přežije wink Ještě uvažuju o dokoupení obracečky, bo koňská dosluhuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika