Kultivátor MS 06.1 - Mountfield



Stránky: 1,  2   
host - 97.6 (?) 
1.3.2008 16:54, zobrazeno: 68233x

Máte někdo zkušenost s kultivátorem MS 06.1, který byl prodáván v Mountfieldu. Dnes je již prodávána jeho novější verze 07. Jaký je MS 06 stroj, je spolehlivý a je to držák? 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 179.2 (?), 2.3.2008 9:36

Dobrý den,

vlastním cca 9-10 let kultivátor MS 07 (ještě se starším SV typem motoru), k tomu vozík, obracecí pluh a jednobubnovou sekačku. Předloni jsem dokoupil i sněhovou radlici, kterou jsem z důvodů absence sněhu použil zatím jen jednou. S ničím jsem do servisu zatím nemusel. S pohonnou jednotkou a s kultivátorem (vyjma vyšší spotřeby zastaralého motoru) nebyly problémy žádné, nepočítám-li v to  občas vyměnit klínové řemeny a loni se olámalo kolečko navíjející startovací šňůru.  To mě přišlo jako komplet se šňůrou a pružinou na cca 700-800Kč a zdálo se mi to dosti předražené. Hnací jednotka dobře startuje, ale pokud si na ni něco chcete opravit, tak musíte mít klíče v palcových, nikoliv metrických,  mírách (alespoň u té mojí to tak je).

Pokud se týká sečení s jednobubnovu sekačkou, není dobře sladěná pojezdová rychlost a obvodová rychlost bubnu. Sekačka proto  spíše "žvýká" než seče. Později to řešili řemenovou redukcí ke snížení pojezdové rychlosti. Ta myslím že stála něco přes 2 tisíce. Já bubnovou sekačku téměř nevyužívám. S vozíkem problémy nebyly žádné, i když konstrukčně je to dosti slabé.

Na závěr: Pominu-li horší obslužný komfort řemenového převodu, zejména při potřebě  měnit rychlost pojezdu, pak  na nenáročné občasné používání je kultivátor spolu s přídavnými zařízeními většinou funkční a dostačující. Myslím si, že je-li stroj používán pouze jako kultivátor, tak je jeho využití právě asi nejlepší. Ale pokud bych se já osobně rozhodoval pro víceúčelové a univerzální zařízení dnes, asi bych právě z hlediska celkově lepšího obslužného komfortu volil zařízení jiné. 

S pozdravem           M.P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 2.3.2008 11:37

Mohu porovnávat, neboť jsem kupoval Vari sestavu téměř zaráz se známým. Motor mu drží a na zahradě stroj zvládá sečení, orbu a kultivaci - rotavátorování. Vozík nemá a jednou jej musel použít a nic moc. Je velmi šikovný na práci se železem a má k tomu i podmínky. Spoustu uchycení a vylepšení si dodělával a nakonec řekl, že podruhé by tento kultivátor nekoupil. Mě odradil řemenový převod, potom jsem viděl při vyorávání brambor prasklý řetěz , doprava, tažný výkon a univerzálnost stroje s Vari a podobnými malotraktory se nedá srovnávat.  Ale tehdy ušetřil proti mě kolem  12 000,- Kč. S odstupem času jsem rád, že jsem koupil Vari, ale je to i o požadavcích. On nejezdí do lesa, ani nic nevozí  a má MS pouze na zahradu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 149.145 (?), 23.5.2008 19:48

Mám možnost pracovat s Vari i s MS 16 a 07. Musím konstatovat 6e nejlepší je MS 07. Jediná nevýhoda typu MS je řazení řemeny, ovšem u Vari to také není ideální. Při práci je u Vari potřeba pomáhat daleko větší silou. Závěr: používání MS je příjemnější a méně náročné.V kvalitě materiálu a zpracování jsou srovnatelné

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 23.5.2008 20:01

To fakt myslíte vážně? Kdyby jste dělal stejnou práci s MS, co dělám s Vari, tak 100% mluvíte jinak. Jel jsem pro brambory 10 pytlů - 15 km, přijel tam s MS, než se vymotal a dostal ke složené hromadě pytlů, tak jsem už odjížděl. Měl naloženou polovičku a plazil se rychlostí, že ten den neměl nárok znova přijet. O dopravě v lese nebudu psát, tam jsem ani takový stroj v našich kopcích ještě neviděl. Vyorávání brambor - 3 řádky vyorané a praskl jim 2 řadý řetěz. Vše opravovat v brázdě a vůbec ten výkon. Kolikrát jsem použil převodovku DSK 317, orba, vyorávání brambor, doprava dřeva až na 10km a v lese nejtěžší terén, že jsem se měl co na stroji udržet a jenom měním olej v převodovce a řadím podle potřeby.  To jsou jen příklady, ale kdybych si mohl vybrat použitý Vari systém, nebo nový se zárukou MS, tak neváhám ani chvilku a beru Vari raději s Hondou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
allan - (12) - 4.242 (?), 24.3.2008 13:54

Dobrý den. Stal jsem se vlastníkem kultivátoru zn.Mountfield MSD-419, to označení si nejsem jistý zda je správně.Ale dle babičky je to jeden s prvních kultivátorů od jmenované firmi.Samotný stroj je ve vynikajícím stavu a je k němu veškeré příslušenství, které se kdy dalo koupit.Jelikož se chci usadil na vesnici mám zájem tento stroj nadále využívat, ale má to jeden háček.Není k tomu žádná dokumentace a já bohužel netuším jak a co se používá k určitým prácím.Zkoušel jsem onehda orat a málem jsem přišel o ruce, nemám ani páru jak se mění rychlosti atd.Proto bych byl velice vděčen, pokud někdo ví o nějakém odkazu na internetu kde se nachází návod, nebo pokud někdo vlastní obrázkovou dokumentaci a je ochoten ji zapůjčit k zkopírování.Samozřejmě veškeré výdaje jsem ochoten zaplatit. Děkuji A.M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 161.9 (?), 24.3.2008 16:33

Na webových stránkách www.mountfield.cz jsou nyní nabízeny kultivátory MS 16 a MS 07. Vy máte buď MS 19, případně MS 06, což jsou oba předchůdci jmenovaných strojů. Je tam také ke stažení návod k těmto verzím v*.pdf. Principielně se jedná o stejné stroje. Odbornou pomoc Vám poskytnou pracovníci servisu Mountfield. Zrovnaa tak prodávají příručku "Práce s kultivátorem", která se týká nových modelů, avšaak princip práce stroje i nářadí je nádále stejný. Co se týká nastavení rychlostí, vše se dočtete v návodu, co se týká opotřebovávání jednotlivých komponentů, zeptejte se spíše původního majitele a oststtní informace získáte praxí. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
allan - (12) - 4.242 (?), 24.3.2008 17:06

Díky moc, to co potřebuji vědět jsem bohužel na stránkách Mountfieldu nenašel.Prošel jsem to podrobně, lepší bude když zajdu přímo do Mountfieldu a seženu si tu příručku.Potřebuji jak se co kde připevňuje pro určitý typ práce.Kultivátor jsem zdědil po tchánovi, a bohužel jsem tento stroj nikdy neviděl při práci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 225.54 (?), 15.5.2013 0:08

Tak ten kdo tu srovnává Vari s kultivátorem z Mountfieldu, tak Varinu vživotě neviděl, nebo jen zdálky, jedině tak jsou si podobné.Já se nechal zlákat tou 7-letou zárukou a nižší pořizovací cenou a koupil si MS nevím co, ale ten nejsilnější, mám ho tři dny a chci ho vrátit...

Jsem odkojený na Vari-systému a to se nedá srovnat.Když pominu přeřazování, kdy se musí sundat kryt (podotýkám, že matičky a podložky hledáte pak v brázdě) a růčo přehazovat řemen, který se tam konstrukčně odírá o kus plechu, i to že se stroj celý klepe a vibrace jak známo nejsou zdravé pro tělo, soudruzi z mountfieldu ušetřili i na silikonu na matičkách, takže se tam všechno povoluje a musíte si to furt hlídat a dotahovat, jinak nedojete vcelku. Vše se nastavuje tak že se něco odšroubuje a pak teprve reguluje, opět máte plné ruce šroubků, matiček a podložek... a běda jak vám něco upadne.

Asi nepočítali že se s tím bude pracovat, takže z hlediska anatomiky je naprosto nevyhovující, řídítka mají polohy tak že tam jsou vyvrtané dírky a bohužel jedna je pro mě při obracáku moc nízko a druhá moc vysoko, opět se musí vše vyšroubovat, padají vám do brázdy podložky, matky... Rukojeti řídítek jsou OK, ale jak chcete přidat plyn tak to plastové madlo je přes celou rukojeť a už se to špatně drží...

Po orbě jsem přehodil cca za hodinu a snad se vším nářadím co mám na rotavátor a vyrazil rozmělňovat.Máme hlinito jílovitou půdu a začali se rozmělňovat nože rotavátoru, plavali tam jako když jsou z papíru a ohýbali se, to jsem opravdu u rotavátoru ještě neviděl, jdu jim to hodit na HLAVU... stačí :D

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 52.89 (?), 19.5.2013 17:36

Dobry den, take uvažuji o koupi MS 07 ale nemohu nikde sehnat zkušenosti uživatelu, chtel bych to hlavne k orbe a kultivaci, prosim pokud nekdo ma zkušenosti napište, diky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika