špenát

host - 76.122 (?)
25.7.2008 13:44

Cože? Napište to znovu. Napsal(a) jste že je riskantní sklidit to bez chemie, takže není jasné co tím mělo být myšleno.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 146.226 (?), 6.6.2006 14:01, zobrazeno: 19430x

Dobrý den,

jsem zahradník začátečník a asi vám moje otázka přijde banální. Ale přesto - letos jsem poprvé nasadila špenát. Zatím jsem ho viděla jenom mražený :-). Takže můj dotaz je - jak velké listy se sklízejí? Odtrhávají se postupně od největších a nechávají se ty menší dorůstat? Teď už některé listy jsou i se stonkem 20cm dlouhé, některé se kroutí.Jak je to pak s úpravou? Jenom omýt, nasekat a pak už běžně jako kupovaný? Děkuji, Helena

host - 1.103 (?), 6.6.2006 15:09
Dobrý den! Ta velikost 20 cm stačí ke sběru. Špenát během sběru stále dorůstá, je nejlepší trhat ty největší listy (nejlépe čepele bez řapíku), nebo ty, co se dostávají k hlíně. Obvykle to končí tak, že přijdou dlouhé dny a špenát vyběhne do květu. V tomto stádiu už začínají být listy nahořklé. Listy se dají skladovat podobně jako listy salátu navlhčené ve vrstvě v nějaké nádobě nebo plastovém šáčku v ledničce. Spařují se celé a spařené se teprve sekají. Zdeněk

host - 12.49 (?), 9.3.2008 11:19

Malé (mladé) listy by sis mohla omýt a přidat normálně do salátu, tyto listy mohou mýtvelikost klidně i jen 5cm, ale pokud chceš špenát k obědu, tak si jdi na záhon kde ho pěstuješ a přímo si natrhej, protože pokud ho necháš 24 hodin nebo jen 12 hodin leže na kuchyňské lince, prochu se vysuší a není tak dobrý. Pokud by sis ho chtěla uvařit takto čerství, tak si ho umyj a nasekej na malinké lístečky. Po nasekání jsi ho uvař, jako normální, ale pozor, je možné, že bude hotov rychlej, nežli mražený. Pokud je úplně zralý a nechceš ho sníst, tak ho dej do nějaké nádoby, která vydrží mráz. Nasekej si tyto lysty a dej je na těsto do nádoby, kterou uzavřeš a dáš do mražáku. Doporučuji ti, naplň si nádoby do jedné třetiny vodou.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 9.3.2008 12:10

Já tedy pravý špenát sklízím najednou a nenechávám jej dorůstat. K tomu účelu mi slouží jiné otrhávací špenáty a.mangold

host - 187.10 (?), 17.5.2008 0:44

Zdravím.

Chtěl bych přidat názor na úpravu listového špenátu.

Listy i se stonky omýt a povařit ve slané vodě do měkka (i stonků).  Tím je de facto veškerá úprava hotova. Je možno ještě do okapaných uvařených listů přidat například kysanou smetanu na zjemnění trošičku nahořklé chuti (která se k některým jídlům velmi hodí).

zkuste a přeji dobrou chuť.

Erik

Jarda H. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (64) - 215.26 (?), 4.6.2008 19:18

Když už jsme u špenátu. Máme špenát už pěkně velký, ale teď se nám vnitřní listy začaly svinovat dovnitř. Tak jsem na to mrknul a hle... plno mšic. Můžete mi poradit jak se jich zbavit? Možná by to šlo chemicky, ale... to mám každej list rozbalit a zevnitř ho vystříkat? A není už pozdě, když špenát je už skoro na sklizení?

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 4.6.2008 19:25

Je dosť vhodných preparátov s rozličnou ochrannou lehotou. Napr. pre Pirimor je OL= 7 dní. Teda 7 dní po postreku špenát nekonzumovať. Tribute Trigger má OL=3.

host - 143.205 (?), 25.7.2008 13:04

Snad vas nenapadlo jej sklidit a požívat? S chemie nebo bez ní, mocc riskantní. JITa

host - 76.122 (?), 25.7.2008 13:44

Cože? Napište to znovu. Napsal(a) jste že je riskantní sklidit to bez chemie, takže není jasné co tím mělo být myšleno.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 93.18 (?), 25.7.2008 15:11

Připojuji se k poznámce pana 76.122. Není mi vůbec jasné, co bylo v tom předchozím příspěvku myšleno. Proč by se nemohlo sklidit a požít bez chemie? A rovněž sklidit a požít s chemií při dodržení ochranných lhůt? V prvém případu nevím, zda by byly zavinuté mšice chutné, ale rožhodně by poživatela na životě či zdraví neohrozily. A v druhém případu, tedy bez mšic-úplně normální špenát. M.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz