Malé (mladé) listy by sis mohla omýt a přidat normálně do salátu, tyto listy mohou mýtvelikost klidně i jen 5cm, ale pokud chceš špenát k obědu, tak si jdi na záhon kde ho pěstuješ a přímo si natrhej, protože pokud ho necháš 24 hodin nebo jen 12 hodin leže na kuchyňské lince, prochu se vysuší a není tak dobrý. Pokud by sis ho chtěla uvařit takto čerství, tak si ho umyj a nasekej na malinké lístečky. Po nasekání jsi ho uvař, jako normální, ale pozor, je možné, že bude hotov rychlej, nežli mražený. Pokud je úplně zralý a nechceš ho sníst, tak ho dej do nějaké nádoby, která vydrží mráz. Nasekej si tyto lysty a dej je na těsto do nádoby, kterou uzavřeš a dáš do mražáku. Doporučuji ti, naplň si nádoby do jedné třetiny vodou.