Šestiletý smrček a zídka

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?)
23.2.2016 22:54

Ano, bod 8. Josefových rad je výborný kompromis.

Určete si úroveň, ve které budete odebírat vršek na vánoční výzdobu 2016. Pod touto úrovní (modrá čára) všechny větve zkraťe cca o 1/3 až o 1/2 tak, aby pata stromku už nyní nepřirůstala do šířky ale aby se zahušťovala (červené čárky a žluté naznačení zeštíhlení tvaru). Po odstranění vršku pak můžete pravidelným střihem udržovat třeba kouli (zeleně).

Osobně mám cca 40 letou jedli, kterou udržuji podobným způsobem. Jen rozměr je trochu větší (výška koule 3,4 m, šířka koule 4 m, množství ročně ostříhaného materiálu je cca 4 vánoční stromky (1,5 m výšky) a cca 0,5 m3 chvojí na adventní věnce, výška kmínku 2,1 m obvod kmínku ve výšce 1,3 m je 1,4 m (D=45 cm).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jana1978 - (12) - 104.26 (?), 21.2.2016 20:02

No ano jezírko půjde pryč, dům máme teprve půl roku, ještě jsme nestihli se zahradou kromě javoru nic udělat, ta část kde je jezírko se ještě víc rozšíří a půjde tam nový stromeček aby měl dost prostoru. Ten smrček je popravdě strašně pěkně stavěný a je mi líto ho říznout, možná jsem moc přecitlivělá, ale rok co rok válčím s tím mít nemít živý strom vánoční, protože je mi jich líto, zatím mě pokaždé přehlasovali, že uřízlý strom v obchodě už stejně nezachráním tak holt máme žívý... ale nechce se mi zbůhdarma zabít stromek. Pokusím se najít zahradníka co pomůže, protože na toto si sami netroufnem a tu pomoc budem potřebovat, možná vyhodím peníze, ale pokusím se ho přesadit. Už jen to, že to zkusím, budu vědět, že jsem udělala maximum...

host - 187.224 (?), 21.2.2016 20:15

Tak držím palce ať se dílo podaří      

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4619) - 38.136 (?), 21.2.2016 20:50

Přesadit o kousek dál? Smrk bych si teda na běžně velkou zahradu už nikdy nedal!

Jana1978 - (12) - 104.26 (?), 23.2.2016 10:35

My taky ten dům už se smrkem a obrovským šeříkem těsně u domu(ale ten naštěstí nic domu nedělá kromě stínu) a třema ovocnýma stromama co jsou blízko u sebe koupili před půl rokem, a nikdo z nás doma nerozumí zahrádkářskému myšlení původních majitelů i když za jedinný šeřík nemůžou, ten rostl už před nimi...

Jana1978 - (12) - 104.26 (?), 23.2.2016 10:39
A ty kořeny už jsem viděla u smrčku:(bude to zase hrabošení rukama jako u javoru dlanitolistého:(ten jsme hrabali 8 hodin a odcházeli nám nervy, ale zadařilo se myslíme... podle pupenů... poroste dál.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 244.99 (?), 23.2.2016 11:56

Smrk na zahradu běžné velikosi nepatří a v blízkosti staveb již vůbec ne. Jeho pod povrchem rostoucí kořeny postupně nazvednou základy staveb v okolí. Před vánocemi popíliť a nový nesázet.

host - 35.93 (?), 23.2.2016 17:41

Pokud mate zahradu, tak je dobre si zvyknout, ze se dreviny obmenuji, casem Vam to ani neprijde a nebudete ani mit cas 8 hodin si hrat na hrabose.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 136.205 (?), 23.2.2016 22:03

I já připojím pár poznámek k tématu.

1. Souhlasím s tím, že je to hezký stromeček a trochu i s tím, že by ho byla škoda.
  2. Přesazovat ho je velká práce s nejistým výsledkem. Do ní bych se asi nepouštěl.
  3. Máte vyhlédnutý smrček Wills Zwerg (uvádí se, že v 10 letech je asi metrový, ve 30 letech dvoumetrový). Ano, to je moc hezká pomalu rostoucí odrůda.
  4. Vedle Vašeho smrčku (na fotce v pravém spodním rohu) máte koniku - (Picea glauca Conica) podobně vzrůstný kuželovitý smrček; ten je ještě podstatně pravidelněji rostoucí.
  5. Ani Váš smrk nemusí ohrožovat sousední zídku a přitom by mohl zůstat na svém místě; bez problémů byste ho mohli udržovat v malých rozměrech pravidelným stříháním. Když nebude mít mnoho zelené hmoty, nebude tvořit ani silný kmen a kořeny. (Vezměte si bonsaje: dají se pěstovat i z velmi vzrůstných stromů a přitom i stoleté mohou být třeba jen 20-30 cm vysoké.)
  6. Smrk je ještě mladý a zelený je v podstatě i na kosterních větvích blízko kmene. Je nejvýš pravděpodobné, že i při veleradikálním ořezání/ostříhání, pokud mu zůstane alespoň něco zeleného, obrazí a mohli byste jej stříhat, tvarovat, zastřihovat (nejméně jednou ročně, raději dvakrát či třikrát) až "do aleluja" a nemusí růst rychleji, než sousední konika.
  7. Jen trošičku odbočín: za nejhezčí živé ploty považuji právě ty, které jsou tvořeny "obyčejnými" smrky. Má to ovšem pár podmínek: každoroční stříhání a alespoň trochu vhodné podmínky, hlavně vlhkostní (např. na jižní Moravě by to asi pro ně nebylo "to pravé ořechové").
  8. Nepřísluší mi Vám cokoli radit ale byla by tu i možnost smrček mít tento smrk na příští Vánoce a z ponechané části pěstovat a tvarovat smrček "skalkový".

V úvahách by se dalo pokračovat, ale už jsem toho "nasmolil" :-) dost.

Jano, ať se Vám daří Vám přeje

Josef.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 23.2.2016 22:54

Ano, bod 8. Josefových rad je výborný kompromis.

Určete si úroveň, ve které budete odebírat vršek na vánoční výzdobu 2016. Pod touto úrovní (modrá čára) všechny větve zkraťe cca o 1/3 až o 1/2 tak, aby pata stromku už nyní nepřirůstala do šířky ale aby se zahušťovala (červené čárky a žluté naznačení zeštíhlení tvaru). Po odstranění vršku pak můžete pravidelným střihem udržovat třeba kouli (zeleně).

Osobně mám cca 40 letou jedli, kterou udržuji podobným způsobem. Jen rozměr je trochu větší (výška koule 3,4 m, šířka koule 4 m, množství ročně ostříhaného materiálu je cca 4 vánoční stromky (1,5 m výšky) a cca 0,5 m3 chvojí na adventní věnce, výška kmínku 2,1 m obvod kmínku ve výšce 1,3 m je 1,4 m (D=45 cm).

Jana1978 - (12) - 104.26 (?), 24.2.2016 15:22

Děkuji panu Standovi a panu Josefovi za rady, ten stromek vedle smrčku jsem slíbila původnímu majiteli a ačkoliv ho nemůžu vystát kvůli zamlčeným vadám v domě tak ten mu nechám, je jeho dcery a ta za nic nemůže, jen si ho nebyl schopný ještě vyndat na podzim. Pravda ani jsem nevěděla co to je za stromek. Ten smrček promyslíme podle rad, možná by to nebylo vůbec marné, ale nejsem zahradnice i tak to bude zajímavé... Nene morava naštěstí nejsme, spíš nám tady vedle pořád tunelují hrad(slasti otce vlasti)...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz