ahoj, mám takú skúsenopsť, že gaštany po zbere čo najskôr uvarím a čistím (tak do dvoch týždňov - celý čas boli v igelitovej taške, kde sa udržiavala prirodzená vlhkosť). Zabralo to dosť času, treba očistiť nielen vrchnú ale aj spodnú - mäkkú šupku, potom očistené gaštany pomlela na mäsovom mlynčeku, pridala práškový a vanilínový cukor, rum, premiešala a plnila do menších umelohmotných nádob, napr. od vlašského, či rybacieho šalátu, a uzavreté som odložila do mrazničky. Na cca 2,5 kg očistených gaštanov som pridala len 200 g cukru a 100 ml rumu. Potom ich spracovávam na včelie úliky, gaštanovú roládu, guľky, gaštanky, prípadne len tak rozmrazené so šľahačkou a čokoládovou ryžou. Keď som gaštany nechala cez 5 mesiacov na balkóne v krabici, vyschli mi a bolo ich spracovávanie oveľa zložitejšie a zdĺhavejšie. Erika