Jaký strom pro účel stinného koutu?

host - 16.190 (?)
21.8.2009 7:48

S tím lze určitě souhlasit. Jen dotaz, jak řešíte období, kdy špendlíky padají. Na zemi bývá pod špendlíky poseto./Křesílko stolek kávička špendlík hup do kávičky a je pohroma./

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 151.241 (?), 20.8.2009 18:54, zobrazeno: 10851x

Poradíte mi, prosím,jaký strom bych mohla vysadit, aby mi vytvořil co nejdříve stín pro dětský koutek, romantické posezení v zahrádce,...?Chci jen tak jeden nebo dva stromy.Zemina je samá opuka a celodenní slunce.Přemýšlela jsem o třešni, ale nevím jak které odrůdy rychle vyrostou.Nejedná se mi o úrodu, ale hlavně o stinný koutek.

Mnohokrát děkuji za vaše rady a tipy.Adéla.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 20.8.2009 22:49

Milá Adélo, třebaže chápu, že Vám nejde o úrodu, mám naprosto skvělou zkušenost se špendlíkem - získal jsem ho spolu s domem při jeho koupi. Špendlík má rozložitou krásnou korunu, velmi bohatě olistěnou. Pod větvemi je místo pro stolky a křesílka. V létě dává koruna stín a krásně zpříjemňuje vzduch. V létě se pod ní krásně spí:-)) Špendlíky - plody jsou milý benefit, ale to není to hlavní.  Strom roste neuvěřitelnou rychlostí, opravdu jako šílený, občas ho prořežu..:-))

Na jaře má jako první květy, krásně voní.

Pokud bych strom "nekoupil"  s pozemkem, nikdy by mne nenapadlo, jak skvělý je obyčejný špendlík strom.  Tvoří právě to milé a romantické zákoutí...

host - 16.190 (?), 21.8.2009 7:48

S tím lze určitě souhlasit. Jen dotaz, jak řešíte období, kdy špendlíky padají. Na zemi bývá pod špendlíky poseto./Křesílko stolek kávička špendlík hup do kávičky a je pohroma./

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 21.8.2009 9:17

Nám naprosto svěle slouží stará hruška a jabloň, vše vysokokmeny. není to pravda zcela bezúdržbové a 5-6m vysoký strom taky nevyroste za rok, ale na selské zahradě je to rozhodně stylovější nežli slunečník.

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 21.8.2009 23:50

á dva dny špedlíky posbírám, někdy je sníme, někdy vyhodíme,  není to tak zlé... Do kávy nám kupodivu nikdy špedlík nespadl. Plody ze stromu skutečně neprší..

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 250.138 (?), 22.8.2009 13:09

Nám podobně sloužil ořech, jeho výhoda byla v tom, že plody, ořechy, padají až na podzim a to už se venku tolik nevysedává a když tak nehledáte zastínění, ale sluníčko. A tak nemusíte sedět pod stromem. Ovšem problém je v tom, že na strom, který vytvoří stín, který už stojí za to, čekáte po vysazení tak 15 let a to ještě není ten pravý stín. A je asi celkem jedno jestli zasadíte třešeň nebo ořech. A jestli to chcete pro své děti... tak to nevím, to spíš pro vnuky. 

host - 49.39 (?), 21.8.2009 12:20

Myslím, že třešeň je velmi dobrá volba jak funkčně - zastínění..., tak po stránce jejích nároků i rychlosti růstu. A navíc může mít i tu zmíněnou úrodu; to by však byla nejlepší kombinace několika postupně zrajících odrůd.

A děti po ní mohou lézt...

Josef.

host - 178.25 (?), 21.8.2009 21:48

Taky jsem řešila tento problém, protože máme před domem nesnesitelné horko a po nastudování mnoha encyklopedií jsme koupili Katalpu. Má velké listy pro opravdu kvalitní stín a velké přírůstky. Ale pozor musí to být ta obyčejná, ne odrůda Nana - ta nekvete a má menší přírůstky a kulovitou korunu. Původně jsem chtěla Trnovník chloupkatý - krásně kvete růžově a má také velké přírůstky a hlavně je na půdu nenáročný a potřebuje spíše sucho. Já osobně bych třešeň nedoporučovala - vosy a děti to nejde dohromady.

s pozdravem Petra

host - 90.168 (?), 21.8.2009 23:46

Náhodou třešeň je super (mňam :) Pokud nejsou alergici, tak vosy nevadí - např. mě když uštkne vosa, tak to jen chvíli svědí a to je všechno. Od komára mi to oteče a svědí víc... Navíc vosy přitahuje spíš broskev na talíři než třešeň...

Na sezení ve stínu máme ořech. Akorát moc rychle neroste, rozumné posezení bylo tak po 15 letech...   Gl.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 22.8.2009 7:45

Dlouho jsem užíval stínu turecké lísky a ještě lepší a hmyz odpuzující je ořech. Má velké listy ale špatně hnijí někde v kompostu. U ovocného stromu a nebo i lípy hrozí přemnožení mšic a to se tam sedět nedá, jste celý "pomedovaný".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz