Francouzský a ruský estragon - rozdíl



host - 242.61 (?) 
30.5.2018 17:49, zobrazeno: 2789x

Zdravím všechny, mohli byste mi, prosím, poradit jak opravdu poznám, jestli mám francouzský nebo ruský estragon? Případně i kde lze francouzský estragon koupit? Čtu všechny možné články, ale nejsem z toho chytrý. Mám pocit, že si občas tyto články i vzájemně odporují. Mohl bych přidat i fotku, ale myslím, že ničemu nepomůže. Děkuji za případné vysvětlení. Michal

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 30.5.2018 22:11
Já jsem ho pěstoval ze semene a na 90 % to byl ruský (uvedeno na sáčku). Naprosto k ničemu, chuť a vůně nijaká. Nedovedu si představit, že bych s ním aromatizoval ocet. Třetím rokem jsem ho zlikvidoval. Takže ruský téměř nevoní a nechutná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.233 (?), 31.5.2018 0:07

Mám dojem, že důležitější je správná doba sklizně a dobré stanoviště. Původní arménké druhy Estragonu od těch selektovaných nepoznáte, prostě ta rostlina vypadá stejně jak ve své domovině, tak i ve francouzských zahrádkách. Pokud chcete ale rostlinu množenou dělením trsu (nebo řízkováním) je dobré si pohlídat, aby dotyčný klon netrpěl padlím a nebyl příliš jemný.

Jako každá bylinka je vděčná za humózní půdu v třetí trati. Jen tak má dostatek draslíku a fosforu při relativním deficitu přístupného dusíku. Jako hořká bylinka taky potřebuje v půdě vyšší podíl hořčíku a nižší podíl vápníku. Tedy optimální je, pokud smícháme starý kompost s drceným dolomitem, dřevěným uhlím, popelem ze dřeva (i organiky jako seno či sláma), "maltovým" pískem (nebo starou omítkou), případně i listovkou na vzdušnou sypkou směs kterou nasypeme do rýhy u jižní až jihovýchodní fasády domu, kde je dostatek sluníčka a srážkový stín (v době sucha můžeme zalít podmokem ke kořenům).

Sklizeň provádíme nejlépe v době, kdy první poupátka na stoncích začínají rozkvétat (ale 90% zůstane nerozvitých) a v době nejvyšších odpoledních teplot. Nejhorší je způsob sklizně "postupným oždibováním", kdy stříháme mladé nevyvinuté snítky bez poupátek. Naopak nejostřejší je způsob, kdy sklízíme jen poupátka a dáváme je sušit na plech posypaný vrstvou soli. Optimální je, pokud sůl je buď natolik jemná nebo natolik hrubá, že poupátka a krystalky oddělíme prosátím na sítech.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika