Uzení klobás studeným kouřem



host - 211.37 (?) 
20.3.2012 21:17, zobrazeno: 147204x

Dobrý den

Tak tady pročítám všechny příspěvky za poslední tři roky a mám pocit jako by nikdo neudil studeným kouřem?Já se na to chystám teď o víkendu, ale potřeboval bych trošku poradit jak to kdo děláte?Maso a klobásy teplým kouřem už mám celkem zvládnutý, tak bych chtěl postoupit na vyšší úroveň.Může mi někdo poradit?Teorii mám už v malíku, ale chybí mi ta praxe Děkuji David

  
   
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 20.3.2012 21:28

zdravím, studeným kouřem nikdo neudí, něco jsem napsal ve vláknu A až Z o uzení, je tam něco málo o studeném uzení.ať se dílo podaří

      
host - 211.37 (?), 21.3.2012 12:57

No musím trošku oponovat! Před pár lety jsem jedl domácí čabajky podle jednoho rumunského receptu a řekl bych že jsem lepší klobásy v životě nejedl.A když se nechají ještě měsíc nebo dva dosušit(pokud to člověk vydrží) tak to je naprostá delikatesa...

      
host - 4.7 (?), 21.3.2012 15:30

Domaca sunka, udeniny madarske... klobasky aj salamy, tajomstvo nie je len v kvalitnom mase a koreni, ale aj v kvalitnom, pomalom a HLAVNE studenom udeni. Takto sme udievali s mojim otcom a nemalo to chybu. Vyssia teplota... ak sa tato nehoda stala, udeniny len pokazila. Ale niekto ma rad klobasky s uvarenym ci pripecenym masom a odkvapkavajucou mastou. 

   
host - 4.7 (?), 21.3.2012 15:35

Tazko radit, pretoze na to treba dobru udiaren, kde mozno udrzat teplotu nizku. Nemalo by vela fukat, aby nebol tah a maly ohnik. Ja som sa nachodil ako magor ale strazil som malinky ohnik, aby to moc nehorelo. A udilo sa dlho, niekolko dni. My sme mali osvedcene slivkove drevo, plus nejake bukove a aj ine ovocne, myslim ze marhulove....ak sa dalo zohnat.

   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 21.3.2012 17:03

O teorii nic nevím, ale udívám studeným kouřem. A sice ne klobásy, ale jen maso nebo ryby. Mám dřevěnou udírnu, ta moc teplo nedrží. Topím tak, že v ohništi doutná jeden velký špalek, průměr tak aspoň 20 cm. To se pak udírna nevyhřeje, je tam jen čmoud.

      
host - 164.4 (?), 21.3.2012 17:06

a jaká tam je teplota?studené uzení je kolem 20 st.C

         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 21.3.2012 18:03

Nevím jestli jsem to někdy měřil, jen to tak odhaduji, záleží i na tom jak je venku teplo, ale pokud je venku mrazík tak tam podle odhadu nebývá víc jak 30°C, když tam strčím ruku.

      
host - 211.37 (?), 21.3.2012 21:55

No to právě moc nechápu jak zapálit velký špalek, aniž by mi nevyletěla teplota na 70'? Když dělám maso tak to nevadí, ale u studeného kouře?Udírnu mám zděnou, ta drží teplo, což se mi v tomto případě moc nehodí...

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 67.66 (?), 21.3.2012 22:14

K uzení studeným kouřem potřebujete ohniště od udírny vzdálené několik metrů. S topeništěm kousek od uďáku nelze studený kouř vyrobit.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika