Postřehy z prvního uzení



host - 65.199 (?)
26.2.2012 17:40

Zpracování bedny je pěkná, čistá práce. Zdá se mi delší délka kouřovodu. Nemáte v promrzlé zemi problem s vytopením udírny?? děkuji   j.c.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Stránky: 1,  2   
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:25, zobrazeno: 19844x

1) Na teploměru 80st. Když jsem dal ruku do udírny, pocitově 40st.

2) Množství soli na 23kg: v 5 litrech vody 840g kuchyňské soli. Což mě vychází na 3%. Bůčky tvořily 66% masa, zbytek kýta-ořech a krkovice. Maso je dostatečně slané, osobně bych zkusil příště 2,5%. Bylo naloženo jen 14 dní a jen v kuchyňské soli.

3) Dřevo švestka, částečně s kůrou. A navíc byla uvnitř rázu na dešti asi 2 roky. Topil jsem i akát, jasan- ale ne moc, tak 25%.

4) Příště budu dělat jen kýty a krkovice. Povedly se víc než bůčky. A jí to i manželka a děti.

5) Průběh uzení: Prvně na 80 asi 2 hodiny. Pak na 60 asi 8 hodin. A pak už nebyl čas, tak na 100 asi hodinu. Co bylo na kouřovodem se přieklo, ostatní bylo pěkné.


Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:29

6) Udírna byla úplně nová a nic nezhořklo, maso jsem v ní nechal přes noc, a pohoda.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:31

Šiplberk


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:37

7) Na těch 23kg masa jsem dal 270g čínského česneku z Globusu. Příšte zkusím bez česneku. Přijde mi, že přebijí tu chuť masa, která je úžasná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 26.2.2012 18:43

Ten česnek bych úplně nezatracoval. Jistě poměr 270 g česneku k 800 g soli je velká dávka. 20 kg masa jsem už neudil dlouho, ale stačilo by nějakých 5 -9 stroužků rozlisovat a promíchat se solí když se solí nasucho. Přece jen stopa česneku v uzeném je ten pravý šmrnc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.199 (?), 26.2.2012 17:40

Zpracování bedny je pěkná, čistá práce. Zdá se mi delší délka kouřovodu. Nemáte v promrzlé zemi problem s vytopením udírny?? děkuji   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:45

Právě naopak. Keramická roura průměr 15cm. Zpočátku jsem myslel že budu rád za 60st. Po hodině v tom šlehlo, jak se to vyhřalo a při 1 polénku v topěništi jsem dosáhl 60st, jen když bylo topeniště zcela uzavřené a dvířka napůl otevřená. Udil jsem s otevřenými dvířky.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 65.199 (?), 26.2.2012 17:49

Hópl bych na vzorek, mám to z Kohótek šalinó kósek.laugh   Ať chutná     j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:53

Měl jsem strach co si počnu s 23kg. Po 1 dni mám ve sklepě 6 kusků. Zbytek rozdáno.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 234.162 (?), 26.2.2012 17:50

Nad topeništěm jsem to upekl až spálil

Trochu jsem to ořízl a super.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika