Nahořklé maso z nové udírny

host - 185.107 (?)
11.11.2011 0:08

Mám podobné problémy a to s udírnou dřevěnou. Celý problém je, a je to můj pocit hraničící s jistotou, že topeniště je neúměrně velké vzhledem k udírně. Aby vám to hořelo a nevyhaslo;, musí se to naládovat dřevem. Jeho velké množství pak způsobuje vysokou teplotu kterou logicky regulijete přivřením sání a to je dle mého ten průšvih. Dehtuje to či sazí. Správně by to mělo byt asi tak, že přívodu vzduchu nebudete takřka nijak bránit,  prostě to musí svižně hořet a teplotu regulovat jen množstvím dřeva. Problém je, že de facto musíte být nepřetržitě u topeniště a každou chvilku aq to doslova, přikládat nicotná množství dřeva. Nevýhodu ve vašem případě je, že nevidíte na kouř, teda pokud nechcete pořád lítat před barák a koukat na komín. Mám zkušenost, že udírna vlastně kouřit vůbec nemá, což je zcela v protikladu s mými původními představami.

Petr 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 185.107 (?), 11.11.2011 0:08

Mám podobné problémy a to s udírnou dřevěnou. Celý problém je, a je to můj pocit hraničící s jistotou, že topeniště je neúměrně velké vzhledem k udírně. Aby vám to hořelo a nevyhaslo;, musí se to naládovat dřevem. Jeho velké množství pak způsobuje vysokou teplotu kterou logicky regulijete přivřením sání a to je dle mého ten průšvih. Dehtuje to či sazí. Správně by to mělo byt asi tak, že přívodu vzduchu nebudete takřka nijak bránit,  prostě to musí svižně hořet a teplotu regulovat jen množstvím dřeva. Problém je, že de facto musíte být nepřetržitě u topeniště a každou chvilku aq to doslova, přikládat nicotná množství dřeva. Nevýhodu ve vašem případě je, že nevidíte na kouř, teda pokud nechcete pořád lítat před barák a koukat na komín. Mám zkušenost, že udírna vlastně kouřit vůbec nemá, což je zcela v protikladu s mými původními představami.

Petr 

host - 64.142 (?), 25.11.2008 7:24

Skoro celý život jsem udil maso a další výr. z dom. zabijačky.Měl jsem dřevěnou bednu80x80x60cm. na nohách, spodem přívod kouře plech. rourou 132mm délky asi 150cm. z topeniště.Dřevo suché,-olše, buk, jabloň, bez kůry. Nikdy dub, bříza nebo jehlič.dřeviny.Nikdy nebyly problémy ;vždy byly šunky jak višničky.S topením se musí opatrně.Teploty jsou už popsány.

host - 64.142 (?), 25.11.2008 7:36

Jo a staří praktici říkali že uzené hořkne po švestce.

host - 9.166 (?), 2.1.2009 18:55

Neudit dubovým dřevem.Přičichněte k němu, voní kysele a i tak se chová když se s ním udí.Z dubu se ani nedělají prkénka na krájení z téhož důvodu.

host - 180.32 (?), 11.2.2010 14:26

V každém případě změňte topeniště, oheň a teplotu regulovat jen množstvím přiložení, případně pilinami.Nejlépe mi vyhovuje topeniště na zemi bez roštu.Dřevo musí hořet, ne dehtovat.Raději mezi ohniště a udírnu přidávám klapku, pro případné utlumení přístupu ohně do udírny.Dřevo je vhodné, buk, dub pouze bez kůry, a jiné tvrdé, vše kvalitní bez hniloby, z ovocných stromů švestka, třešeň a jiné , mimo ořech, po něm je to hořké.Dřevo musí být suché, v případě mokrého dřeva je maso také nahořklé, nevábné chuti.Dřevo vyschlé a namoklé už tak nevadí.

host - 224.12 (?), 13.11.2010 19:30
tak to se pletete. Jako Řezník uzenář vám mohu říci že dub je aseptický a dělají se zněj bourárenské stoly. Jinak na uzení musí min.5let schnout pod střechou. A k uzení. Douzovat již vychladlé uzeniny, je špatné, není to ono. Věřím, že když si naložíte 1kg masa na 2,5% do pragandy na zkoušku, a budete udit okapané a suché kousky,30min. Na 60C, pak 1,5h na 90C a poté 1h na 75C, tak se vám dílo podaří. Topit zkuste třeba suchou břízou a hlavně bez kůry..

host - 168.135 (?), 7.4.2009 19:37

Zdravím, není to tou těsnící hmotou u dvířek?  Jinak měřím teplotu mezi masem (přes dvířka), třeba je velký rozdíl v teplotě, kouř je příliš studený? Dvířka se mi osvědčila opláštěná, tolik to nekondenzuje.   Hodně štěstí Zdenek

host - 115.6 (?), 16.11.2010 21:19
Pokud jste nechal na vyřazeném konvektomatu gumové těsnění - jak se domnívám z fotky- určitě Vám to na chuti masa nepřidá, takový materiál nemá v udírně co dělat.Podle mého názoru je však hlavní činitel hořkosti nevhodné dřevo (kůra na něm, jeho velká vlhkost, houby, či jiní škůdci na něm, špatný druh) a jeho nesprávné spalování - velké výkyvy teplot, vychladnutí udírny a po té rychlé znovuroztopení apod.Ale těch důvodů může být samozřejmě víc.Hodně štěstí při odstranění problému a super uzení i uzený!!! Libor

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 15.11.2008 12:44

Ještě je tu taková možnost vzniku nahořklosti uzenin, že neudíte maso, ale přeuzujete nějaké uzeniny už hotové. Zrovna dnes jsem se při nákupech zaujal složením uzenin v obchodu a překvapilo mne, že i uzeniny v ceně nad 150 Kč za kilo měli jen 55 procent masa a zbytek byl třeba nějaká sójová bílkovina, želatina atd. Takže je otázka co takové příměsy dělají při přeuzování.

host - 131.51 (?), 15.11.2008 13:11

Já jsem se právě s nahořklým masem setkal, když jsem udil v nedostatečně zateplené uďárně, kde se v odvodní plechové rouře srážela vlhkost s dehtem a ten kapal na maso. Pokud se ale uďárna s takhle pokapaným masem pořádně prohřála a maso se před koncem uzení ošetřilo vyšší teplotou, takže ty kapky se zase víceméně vypařily, hořkost masa zmizela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz