Kolik soli na lák na uzené?



host - 210.254 (?)
7.4.2012 13:57

ja maso obalím solí a vetřuji do masa, zbytek oklepnu a nechám 3 dni ležet v lednici při 4 st, po třech dnech maso opláchnu studenou vodou a zaliju 8 procentním lákem solící směsi a za 14dní nejvíc 3týdny maso opláchnu a vrazím do udírny, udím studeným kouřem asi 4 hod. potom dovařuju při 75! st asi hodinu nechám okapat a spátky do udírny tak 5hod.pozor při vaření na teplotu nesmí být víc jak 80st.tak udím několik let a vždy ok. používám bukovou a olšovou štěpku a topím el.spirálou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 25.2.2012 21:05

...a hlavně, vypadá to Vaše uzené velmi dobře...

                     
host - 72.3 (?), 5.3.2012 18:43

Dobrý den.

Od Arakain77

Přišel jsem pozdě z jiné poradny, ale přesto mi to nedá a také se podělím.Maso nakládám v zimě když je kolem nuly a nebo mrzne, na 10.kg masa 25,-35deka soli, česnek od oka podle chuti asi půl kila.Může být i víc.Soli by nemělo být méně, než těch 25.deka.První dva dny po naložení do soli s česnekem nechám na sucho, pak zaleju převařenou studenou vodou, aby bylo ponořené a zatížím deklem a nahoru žulovou kostku.Když bude soli půl kila(jak píšete)to taky nevadí, ale já jsem ho měl pak přesolené.V mrazu nechávám maso naložené i 4,až 5.týdnů.Pokud je nad nulou, tak hlídám lák a udím i po 14,dnech.To je pak méně nasáklé solí uvnitř.Udím bukovým a švestkovým dřevem maso cca10.hodin, bokovinu cca12,-14.hodin.Ze začátku 4,hodiny na vysokou teplotu kolem 85.-95,stupňů, pak kolem 65.-75.až do konce.

                     
host - 234.162 (?), 7.3.2012 18:36

Tolik česneku? Já dal na 23kg masa 270g a bylo to moc.

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 7.3.2012 19:50

Každému podle chuti, aneb není česnek jako česnek. Já na maso dávám podle oka, odhaduji na 30 Kg masa cca 0,5 kg česneku a chutná.

                     
host - 115.206 (?), 9.4.2018 23:22

ještě tě čeká dlouhá cesta :D, přeji hodně úspěchů a kvalitního suchého dřeva- to je základ, dobře osušit maso, neexperimentovat a netlačit na pilu :D.

                     
host - 191.12 (?), 13.3.2012 11:37

Jinak pozor, každá sůl solí jinak laugh

         
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 30.200 (?), 9.5.2018 9:27

Ahoj já to dělám jinak neřeším váhu masa a uzené luxus. Maso nasolím se všech stran (nevažím sul)nechám 2 -3 dny na sucho v lednicu. Pak udělám lák převařená voda a rychlo sůl a dávám 80g soli na litr a udělám tolik láku abych zalil maso nechám 5 dnu. Pak maso přerovnám a dám nový lák a čekám dalších 5 dnů. Pak maso omeju osuším a vyudím :)

   
host - 210.254 (?), 7.4.2012 13:57

ja maso obalím solí a vetřuji do masa, zbytek oklepnu a nechám 3 dni ležet v lednici při 4 st, po třech dnech maso opláchnu studenou vodou a zaliju 8 procentním lákem solící směsi a za 14dní nejvíc 3týdny maso opláchnu a vrazím do udírny, udím studeným kouřem asi 4 hod. potom dovařuju při 75! st asi hodinu nechám okapat a spátky do udírny tak 5hod.pozor při vaření na teplotu nesmí být víc jak 80st.tak udím několik let a vždy ok. používám bukovou a olšovou štěpku a topím el.spirálou.

   
host - 227.2 (?), 12.4.2013 20:22

Maso obalim v bezne soli, necham v hrnci v chladnu, nejmene 48h, vyndan,operu, vymyji hrnek, narovnam zpatky, zaliji nalevem vychladlim, tak,aby bylo maso ponorene.Nalev-na kazdy litr vody dam 5dkg Podravky,15-20minut povarim, necham vychladnout, maso zaliji, za 14-dni vydelam, rovnam do udirny a udim cca 70-75C, davam tvrde drevo, kazde druhe polinko beru z kyble s vodou.Vzdy, jedno polinko suche, druhe mokre, tak to stridam.A musi to byti tip top..At se dari.

      
host - 96.186 (?), 25.3.2014 19:47

15kg masa, obaleno v 320g rychlosoli-Pragana, v lednici na 2,3 dny. Poté zaliju převařenou vodou. Nechám celkem 10dní naloženo. Moje 2. uzení. Foto z 1. uzení jsou výše. Už jsou to 2 roky. Tentokrát zkouším Pagandu. Minule jsem měl jen NaCl. V Pragandě je 0,3% NaNO2, to mě nepřijde jako dramatická dávka.

Nakládání masa na uzení
Nakládání masa na uzení
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika