Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

A nebyl vedle uďárny dříve nějaký komín k nějakému peci? My jsme kdysi udili normálně uďákem na půdě přistaveným ke komínu, dole v uďáku byl taky do komína otvor na jednu cihlu, kterou přicházel kouř a nahoře stejným otvorem zase odcházel do komína. Udilo se studeným kouřem.

Jinak co jsem viděl uďáky v chodu, bylo ohniště mimo uďák a kouř a spaliny odcházely do uďáku půl metru až dva metry dlouhým průchodem, který sloužil jako pojistka pro případ, kdy se oheň moc rozhořel, aby maso nechytlo. Udilo se tak, že se cca jednou za hodinu, dvě zkontroloval ohen a přiložilo se.  Pokud bude oheň hořet pod masem, bude to vyžadovat prakticky neustálý dohled, aby oheň nedosáhl k masu a to nechytlo. Na úhelnících mohly být nějaké rošty nebo krycí plechy s průduchy, které rozptylovaly kouř z ohně, aby šel na všechny kousky masa stejnoměrně. Průduchy v bocích mohly být jako regulace ohně, když se naplno otevřely, uďák přes ně přisával falešný tah mimo ohen, ten tím dostával málo vzduchu, skomíral a vytvářel hodně kouře. Když se uzavřely, vzduch se přisával jenom zespodu přes dvířka a šel přes oheň, takže ten hořel jasně plným plamenem bez kouře.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika