Chov divokého králíka



host - 8.11 (?) 
24.6.2012 9:51, zobrazeno: 31399x

Máte prosím někdo zkušenosti s chovem - výhody, odlišnosti od chovu králíka dom., skryté problémy etc? Děkuji za každou informaci.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 106.78 (?), 29.9.2013 16:28

Zdravím.Sám králíky chovám a jednoho si zrovna peču.V mezičase si listuju v chovatelských stránkách a narazil jsem tady na tyhle debaty.Tenhle příspěvek je sice už hodně starý, ale přesto na něj rád zareaguji.Řešil jsem to totiž taky.Kamarád našel mladýho divočáka a chtěl mi ho donýst, jenomže mu prý utekl.Když mi to vyprávěl, začal jsem o tom přemýšlet.Tak jsem se stejně tak pídil po informacích.Dostala se mi jedna, která mi stačila k tomu, abych se na to vykašlal.Druhý kamarád má tátu myslivce a taky si donesl domů nalezence, v dobrý naději vylepšení genetiky chovu.Jenomže.Králík vyváděl, jak pominutej, chodili ho krmit v rukavicích, páč lítal po kotci, jak pominutej a všecky doškrábal, stejně tak to dopadlo, když k němu hodili samici, ta když viděla, jak jančil, tak si to asi rozmyslela :-)) Prostě nakonec ho stejnak rochli a bylo po naději.Přeci jen je to divočina a příroda sama.Možná to odchovat od mrňouse, pak by to snad šlo nějak domestikovat, ale dospěláka zřejmě logicky nikdo neukočíruje :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 10.2 (?), 29.6.2016 11:07

Dají se koupit mláďata divokých králíků z mysliveckého chovu například firma Klatovské rybářství. Divoký králík se dá křížit s domácím králíkem. Divoký králík je chytřejší než domácí králík - má větší kapacitu mozku a také má větší srdce a lepší svaly než domácí králík. Přetrvávají u něj instinkty - je divočejší, hrabe, schovává se. Výhoda je, že je odolnější a chytřejší. S pozdravem Eva Mrázová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 145.27 (?), 11.7.2016 8:52

Dobrý deň, 

chcela by som sa s Vami poradiť: máme nájdené mláďa divého králika, uvažujeme, čo s ním, či sa ešte bude dať vypustiť do prírody, bolo asi týždeň v klietke, v občasnom kontakte s človekom (v prírode ho chytil pes a moja rodina ho miesto toho, aby ho hneď pustila, vzala na dom..). Pre nevyhovujúce podmienky musel byť teraz premiestený do paneláku na balkón a po týždni pôjde dočasne na záhradu. Myslíte si, že takýto jedinec ešte v prírode prežije, alebo už bude priveľmi krotký? Momentálne sa mu nevenujeme, len čo sa týka výmeny podstielky a kŕmenia. 

Prípadne som sa chcela opýtať, či je možné takéhoto králika chovať ako domáceho maznáčika alebo to bude pre neho zbytočné trápenie? Chceli by sme mu ideálne nájsť domov so záhradou, ale ak to nevyjde, budeme ho musieť mať v paneláku, samozrejme s možnosťou pohybu po byte, ale bojím sa, že mu to bude málo. 

Mláďa má asi mesiac až dva, je zvedavé a ľudí sa nebojí..

Ďakujem za každú radu, pretože si naozaj neviem poradiť, čo bude najlepšie. 

Lucia G.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 127.175 (?), 4.12.2017 17:42

Príspevok starší, ale rád naň zareagujem.
Králiky divé chovám už asi 3 roky, začalo to jedným chovným párom, momentálne už chovné páry 4 - ponechané na zimu. Každú sezónu od skorej jari sa množia geometrickým radom. Po roku dorast na jar posúvam ďalej (záujemcom), a samozrejme jatočné čo nevyužijem ďalej v chove.
Začnem nevýhodami, aby si každý hneď nemyslel, aká to je len sranda a brnkačka: treba väčší pozemok, lebo potrebujú priestor a pohyb. Tiež vhodné ohradenie, chovám ich v takých oválnych "koráloch" (z praktických dôvodov, lepšie sa mi to stavalo), s búdkou nad zemou vystlanou slamou pre samicu a jej hniezdo, či len ako útočište v mraze a zlom počasí. Samozrejme hrabú a zo svojho terotória urobia časom ementál. Komu toto vadí, nech sa do toho radšej vôbec nepúšťa.
Výhody - sú oveľa svalnatejší, králičie chrbty sú úplne o niečom inom, ako u sušienok z Tesca. Jatočné zviera pripravené na kuchynskú prípravu je naozajstný kus poriadneho mäska a netreba ničím domasťovať ani pechovať slaninou a pod. Sú oveľa odolnejší po všetkých stránkach, pravda, pokiaľ nie je v okolí veľa chovateľov (hlavne vo veľkom) domácich králikov, na ktorých sa lepia klasické kokcidióza+ myxom. a král. mor -  to keď príde náhle a ako epidémia, rovnako skosí aj divúcha.

Kto si chov divého králika obľúbi a má na to možnosti, tak ho to len tak ľahko nepustí. Nie je pravda že sú "diví, nezvládnuteľní, vyvádzajú" a pod. (pán v príspevku hore si asi doniesol domov zajaca poľného), keď prídem v zime s krmivom a senom, tak sa kŕmia radi aj z ruky, od mala sa dajú aj vychovávať a niektorí aj mazliť (nie každý, ale v každom vrhu sa nejaký "mazlík" s takými sklonmi nájde).

Chovu zdar!

WW
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika