Předpěstování košťálovin
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 208.138 (?), 18.6.2025 9:44
Mých několik sporadických pokusů o vypěstování slušného květáku dopadlo fiaskem. Zato brokolici se u mne celkem daří a navíc Steel F1 mi dokáže dávat druhotné růžice až do zámrazu. Takže jsem se rozhodl pro ni. Květák je majstrštyk, a ten Tvůj, i když Ty nejsi spokojen, by pro mne byl veleúspěch.
A hlavička zelí kolem kilča je ideální na spotřebu. Stačí na 3 várky salátu, takže zelí nemusí být týdny v lednici. Zvlášť u raného zelí je běžné, že konzumujeme i menší hlavy, abychom předběhli škůdce. U Murdoca mám obvykle větší, ale tam pak nastává i problém s praskáním hlav.
Ten dřepčík je ale dost zásadní problém. Je nějaká možnost se ho zbavit, případně alespoň redukovat jeho počty? Zatím jsem si nevšiml, že by mi působil nějaké větší škody, ale jak vidno, může se to rychle změnit.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 208.138 (?), 21.6.2025 21:58
Waltře, Ty ty košťálovin pěstuješ hlavně u domu nebo u řeky? A ještě: Tvoje podzimní zelí vždycky vypadalo víc než dobře, byl tam loni už podobný problém? Jestli třeba by se nedal použít nějaký fígl s načasováním. Tady fakt chemie nemá asi šanci, i když redukci napadení by asi zvládla. A co takhle vyvýšený záhon s úplně novou půdou? Jasně, počty půjdou rapidně dolů, ale jistou solidní naději by to dávalo. Tak jako u toho mého česneku, a to ani není vyvýšený záhon. Včera jsem jeden kontrolní vytáhl: 102 gramů, zdravý jako ryba. A to nať vypadala dost mizerně. Nepočítám s tím, že by ostatní byly podobně velké, ale to není zase tak důležité.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.157 (?), 21.6.2025 23:49
Ta olejková potvora je schopná poškozovat i brambory. K použití jsou běžné postřiky, ale já jsem pěstování věcí, které napadá, musela vzdát. Charakteristické jsou larvy s nožičkami. Seznam postřiků https://extension.usu.edu/planthealth/research/flea-beetles-vegetables Biologická ochrana jsou nematody rodu Steinernema.
Způsobuje také "červavost" ředkviček. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|