Předpěstování košťálovin

host - 141.157 (?)
21.6.2025 23:49

Ta olejková potvora je schopná poškozovat i brambory. K použití jsou běžné postřiky, ale já jsem pěstování věcí, které napadá, musela vzdát. Charakteristické jsou larvy s nožičkami. Seznam postřiků https://extension.usu.edu/planthealth/research/flea-beetles-vegetables Biologická ochrana jsou nematody rodu Steinernema.

Způsobuje také "červavost" ředkviček. Jitka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 18.6.2025 9:44

Mých několik sporadických pokusů o vypěstování slušného květáku dopadlo fiaskem. Zato brokolici se u mne celkem daří a navíc Steel F1 mi dokáže dávat druhotné růžice až do zámrazu. Takže jsem se rozhodl pro ni. Květák je majstrštyk, a ten Tvůj, i když Ty nejsi spokojen, by pro mne byl veleúspěch.wink

A hlavička zelí kolem kilča je ideální na spotřebu. Stačí na 3 várky salátu, takže zelí nemusí být týdny v lednici. Zvlášť u raného zelí je běžné, že konzumujeme i menší hlavy, abychom předběhli škůdce. U Murdoca mám obvykle větší, ale tam pak nastává i problém s praskáním hlav.

Ten dřepčík je ale dost zásadní problém. Je nějaká možnost se ho zbavit, případně alespoň redukovat jeho počty? Zatím jsem si nevšiml, že by mi působil nějaké větší škody, ale jak vidno, může se to rychle změnit.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 18.6.2025 10:02

v podstatě jsem se chtěl zeptat na názor Vás, ostatních pěstitelů košťálovin, zda jde opravdu o dřepčíka nebo zda jde o jiného škůdce. Prohlížel jsem rostlinolékařský portál a žádný jiný škůdce se mi nezdál. Květilka zelná má sice stejně velké a stejně zbarvené larvy, ta ale cizopasí u kořenového krčku a v kořenech. Jak se ubránit škůdci bez použití chemie, no asi to není možné. Jedině pěstovat v jiné lokalitě, to ale půjde těžko. Dále nekompostovat rostlinné zbytky nebo je zakopat do země, aby se larvy nedostaly na povrch. Stejně jich už ale spousta mezitím v řapících dospěla, opustila hostitelské prostředí a zavrtala se do země. Přidám ještě fotku seřízlé části řapíku listu mladěho zelí, kde jsou vidět vpichy škůdce.

škůdce
škůdce
květáky
květáky

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (418) - 210.156 (?), 18.6.2025 14:54

To netusim, ale na oplatku bych se rad zeptal, proc jsou nektere ruzice ridke, jakoby sly do kvetu. Predpokladam ze je to prilisnym teplem a rannou odrudou, pozdni odrudy to asi nedelaji v lete, je to tak,

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 26.28 (?), 18.6.2025 16:00
ano, je to příliš vysokými teplotami, možná i nedostatečnou zálivkou. Nemůžu ale do toho prát vodu co je třeba, když mi pak v důsledku napadení škůdcem vzniká větší nebezpečí hniloby.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 208.138 (?), 21.6.2025 21:58

Waltře, Ty ty košťálovin pěstuješ hlavně u domu nebo u řeky? A ještě: Tvoje podzimní zelí vždycky vypadalo víc než dobře, byl tam loni už podobný problém? Jestli třeba by se nedal použít nějaký fígl s načasováním. Tady fakt chemie nemá asi šanci, i když redukci napadení by asi zvládla. A co takhle vyvýšený záhon s úplně novou půdou? Jasně, počty půjdou rapidně dolů, ale jistou solidní naději by to dávalo. Tak jako u toho mého česneku, a to ani není vyvýšený záhon. Včera jsem jeden kontrolní vytáhl: 102 gramů, zdravý jako ryba. A to nať vypadala dost mizerně. Nepočítám s tím, že by ostatní byly podobně velké, ale to není zase tak důležité.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 22.6.2025 12:17
Milane, pěstuju košťáloviny u domu.Minulý rok jsem dal nějaké saláty a zelí na zahradu u řeky a sklidili mi všechno plzáci, bylo jich tolik, že ani moluskocid jim nestačil. Ze salátů nezbylo skoro nic, zelí taky nic moc. Na Murdocu v pozdním létě jsem zatím škody neměl, asi je to tím, že je od výsadby až po sklizeň uschované pod záclonou a před výsadbou rostou na té části záhonu od jara až do začátku července rané brambory.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 22.6.2025 12:32
Celkově ale nakonec i tuto sezónu raného pěstování hodnotím dobře. Pravda, květák byl poloviční, ale hniloba nezničila žádný, u zelí jsem vyhodil hned na počátku rústu 4 rostliny kvůli vyslepnutí hlávky, dalších 5 rostlin s menšími hlávkami jsem sklidil předčasně kvůli začínající hnilobě, ale dalších 15 hlávek k radosti bohatě postačilo. Moc jsem rád za chladnici, co mám na jablka přes zimu. teď je plná květáku a zelí, při +3st. v ní zelenina pár týdnů vydrží.

host - 141.157 (?), 21.6.2025 23:49

Ta olejková potvora je schopná poškozovat i brambory. K použití jsou běžné postřiky, ale já jsem pěstování věcí, které napadá, musela vzdát. Charakteristické jsou larvy s nožičkami. Seznam postřiků https://extension.usu.edu/planthealth/research/flea-beetles-vegetables Biologická ochrana jsou nematody rodu Steinernema.

Způsobuje také "červavost" ředkviček. Jitka

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 22.6.2025 13:06

Taky jsem ještě pátral, jakého škůdce mám a možná jsem se trefil. Škůdce zřejmě bude Krytonosec čtyřzubý. Na agromanuálu je popis napadení rostlin v podstatě shodný s mým a brouka stejné velikosti a zbarvení jsem několikrát přistihl v tvořících se růžicích květáku, kde se schovával.www.agromanual.cz/cz/atlas/skudci/skudce/krytonosec-ctyrzuby

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 22.6.2025 13:17

Na agromanuálu je i zajímavý článek, proč je zrovna krytonosec čtyřzubý přemnožený a jak je jeho vývoj ovlivněný změnami klimatu. viz. www.agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/skudci/krytonosec-ctyrzuby-repky-v-ohrozeni-jiz-od-unora.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz