Tohle je i můj problém. Co je včas a co brzy, případně pozdě? Protože o tom nerozhoduje tak moc kalendář, ale vývoj počasí, a ten je specifický každý rok. Při řešení téhle kvadratury kruhu ale uvažuji asi takto: pokud je to brzy, řešení najdu spíš než když je to pozdě. Ty's to řešení také našel, a bylo úspěšné. Ne ideální, ale fungovalo. Když ale vyseju pozdě, bycha nedohoním a budu mít úrodu později. U některých plodin mi to nevadí, ale některé naopak chci mít co nejdřív. A tak opakovaně volím dřívější výsev s tím, že už počítám s tím, že ty sazenice můžou zkejsnout v kartónech či kelímcích o mnoho déle, než je běžné. Proto jim dávám větší kartony a víc zeminy, tedy životního prostoru.
Letos mám vlastně 3 generace rajčat: výsev 28.2., 15.3. a pak jednoho opozdilce, Vyklíčeného tak kolem 10.4. Odhad. Toho mi bylo líto vyhodit. A porovnám je. Stejně tak je to s výsadbou ven pod netkanku: 17.4., 27.4. a pak postupně už v květnu, tam pak už i rostliny vyseté v březnu. Zatím si rozhodně vedou nejlíp ty nejdřív vyseté a i nejdřív vysazené. Pravda, manipulace s přerostlíky při výsadbě nebyla úplně jednoduchá, ale to se zvládlo (mám v tom praxi
). Jinými slovy, nepochybná předčasnost výsevu nebyla na škodu, naopak. Kdyby mi ale namrzly, ta výhoda by byla fuč anebo ještě hůř.
No a takhle volím každý rok. Nakonec to dopadá tak, že rozum říká něco jiného než emoce, tedy netrpělivost. No a ty druhé velkou většinou vítězí. Po zimě není ani divu.
Milan