Předpěstování košťálovin

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.156 (?)
26.5.2025 7:18

ano, nekdy po pulce unora, pak byly v krechtu, protoze doma nebylo misto, tam se nastesti trochu zastavili v rustu, kelimek jim byl maly a mel jsem obavy. Priste je vyseju az v breznu asi, ale zacatkem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2219) - 168.103 (?), 22.5.2025 22:07
Po 2 měsících je sklizeno všech 72 hlávkových salátů a sklízíme 28 modrých kedlubnů v meziřádcích. Během pár týdnů by měl přijít na řadu Dynamic a květák. Ale nebude to stoprocentní sklizeň, už 3. rokem mi řapíky spodních listů napadají larvy dřepčíka které pak druhotně napadá hniloba a vznikají ztráty.
rané košťáloviny 22.5.
rané košťáloviny 22.5.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3187) - 208.138 (?), 23.5.2025 9:35

Jsi ďábel.laughyes Vidím, že ten skleník opravdu není k zahození.

Já dopadl se zelím a brokolicí dost bídně. Doma za oknem vypěstované sazenice mi na záhonech popálilo slunce. Z raného zelí mi zbyla tak půlka, brokolice snad přežijí téměř všechny, ale budu sklízet obojí buhví kdy. Ale sazenice Murdoca a jiných košťálovin ve vyvýšeném záhoně jsou nejlepší, co jsem za ty roky měl, takže do nich vkládám své naděje. Ovšem sklizeň zelí nejdřív v srpnu.

V neděli vysadím pórky a cibulku Ishikuru, ale může nastat podobný problém se sluncem. Měl jsem všechny sadby vyhodit na balkón. Poučení pro příště. Dřív jsem to dělával.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 158.138 (?), 25.5.2025 20:07
Vypadá to že jsem vyřešil problém s vkládáním obrázku v prohlížeči v mobilu, tedy přikládám 12 dní Starou fotku kostalovin. Pylon, ranná žlutá a Bora. -5 jim po výsadbě v dubnu vůbec nevadilo.jo a dnes jsem vysel semínka murdoc a ranné žluté pro pozdní sadbu. Dřepčíci zatím ok, to je super, asi je jim zima.
Pylon
Pylon

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2219) - 168.103 (?), 25.5.2025 20:14
Opravdu pěkné a silné rostliny máte, Miloši.👍

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 158.138 (?), 25.5.2025 20:32
Díky, však vy také.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2219) - 168.103 (?), 25.5.2025 20:38
taky díky, včera mi má paní připravila kapustové řízky z čerstvé kapusty ze záhonu.
napadený řapík listu
napadený řapík listu
larvy uvnitř
larvy uvnitř

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 158.138 (?), 25.5.2025 20:56
Mňam, ty řízky, ne ten hmyz. Už se nemůžu dočkat.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3187) - 208.138 (?), 25.5.2025 22:32

Miloši, za chvíli budež mít zelný salát.yes Ale předpěstoval's je ve skleníku, že?

Jo, ťuk, ťuk, ťuk na dřevo. Hmyz zatím venku není problém. Všechno je bez obvyklých děr a okusů. Ale jásat je asi brzo. Ale i tak je to fajn, protože pak, když už jsou rostliny vyspělé, mnohem snáž se s tím hmyzem vyrovnají.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.156 (?), 26.5.2025 7:18

ano, nekdy po pulce unora, pak byly v krechtu, protoze doma nebylo misto, tam se nastesti trochu zastavili v rustu, kelimek jim byl maly a mel jsem obavy. Priste je vyseju az v breznu asi, ale zacatkem.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3187) - 208.138 (?), 27.5.2025 1:08

Tohle je i můj problém. Co je včas a co brzy, případně pozdě? Protože o tom nerozhoduje tak moc kalendář, ale vývoj počasí, a ten je specifický každý rok. Při řešení téhle kvadratury kruhu ale uvažuji asi takto: pokud je to brzy, řešení najdu spíš než když je to pozdě. Ty's to řešení také našel, a bylo úspěšné. Ne ideální, ale fungovalo. Když ale vyseju pozdě, bycha nedohoním a budu mít úrodu později. U některých plodin mi to nevadí, ale některé naopak chci mít co nejdřív. A tak opakovaně volím dřívější výsev s tím, že už počítám s tím, že ty sazenice můžou zkejsnout v kartónech či kelímcích o mnoho déle, než je běžné. Proto jim dávám větší kartony a víc zeminy, tedy životního prostoru.

Letos mám vlastně 3 generace rajčat: výsev 28.2., 15.3. a pak jednoho opozdilce, Vyklíčeného tak kolem 10.4. Odhad. Toho mi bylo líto vyhodit. A porovnám je. Stejně tak je to s výsadbou ven pod netkanku: 17.4., 27.4. a pak postupně už v květnu, tam pak už i rostliny vyseté v březnu. Zatím si rozhodně vedou nejlíp ty nejdřív vyseté a i nejdřív vysazené. Pravda, manipulace s přerostlíky při výsadbě nebyla úplně jednoduchá, ale to se zvládlo (mám v tom praxi laugh). Jinými slovy, nepochybná předčasnost výsevu nebyla na škodu, naopak. Kdyby mi ale namrzly, ta výhoda by byla fuč anebo ještě hůř.

No a takhle volím každý rok. Nakonec to dopadá tak, že rozum říká něco jiného než emoce, tedy netrpělivost. No a ty druhé velkou většinou vítězí. Po zimě není ani divu.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025