Přesazení borovice

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.66 (?)
22.1.2018 12:21

Pokud máte kultivar borovice, který za sezónu přiroste 0,5 m, tak je na pováženou, jestli nekoupit novou a tuto nepoužít o nejbližších vhodných vánocích jako vánoční stromek. Obecně totiž borovice tvoří jeden (či několik) svislý kotvící kořen a tak je obtížné až nemožné vytvořit vhodně velký kořenový bal pro přesazování.

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Tom28 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (118) - 26.134 (?), 22.1.2018 10:33, zobrazeno: 13660x
Dobrý den chtěl bych se zeptat kdy je lepší přesadit borovici. Před jarem nebo má podzim. Když jsem ji před 4 roky zasadil neuvědomil jsem si že není dostatečně daleko od smrků které měřili asi 3 metry. Teď je vidět z během několika let by narostly tak že by vadili borovici ve vzpřímeném růstu. Borovice má teď asi 1.5 metru z toho minulý rok vyrostla u půl metru. Když budu přesazovat na jaře nevím zda nějak zásadně nezpomalim její růst v tomto roce. Proto mě zajímá jestli z hlediska přírůstku je lepší počkat do podzimu kdy bude mít borovice už po růstové fázi. Ale o to zase větší kořenový systém... Díky

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.99 (?), 22.1.2018 11:00

Na přesazení čím menší, tím lepší. Radši hned na jaře.

host - 35.64 (?), 22.1.2018 12:18

Také souhlasím s tím, že čím dříve, tím lépe. Jenže borovice má snahu kořenit do hloubky - tak bych jí po obvodu koruny obryl, pokusil se ji přetnout pár větších kořenů pod kmenem.  Pak ukotvit a pilně zalévat, aby se vytvořiuly náhradní jemné kořínky. Na podzim přesadil a stále zaléval i přes zimu, když nebudou mrazy.  Takhle jsem přesadil pětiletou meruňku a plodila prakticky beze změny (i když jsem násadu plodů v následném roce po přesazení silně zredukoval). Totéž s asi desetiletou broskvoní, ale ty se dobře ujímají obecně. Samozřejmě jsem také zkrátil větve. Jirka

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.66 (?), 22.1.2018 12:21

Pokud máte kultivar borovice, který za sezónu přiroste 0,5 m, tak je na pováženou, jestli nekoupit novou a tuto nepoužít o nejbližších vhodných vánocích jako vánoční stromek. Obecně totiž borovice tvoří jeden (či několik) svislý kotvící kořen a tak je obtížné až nemožné vytvořit vhodně velký kořenový bal pro přesazování.

SfK.

host - 182.227 (?), 22.1.2018 17:54

Jehličnany borovice, smrky, je nejlepší přesazovat až v době rašení, tedy asi v polovině května, kdy na přesazování opadavých listnáčů je už velmi pozdě. Opadavé stromky taky můžete vyrýt a sázet jen s holým kořenem. Počítejte však, že jehličnany musíte přesazovat se zemním balem. Jestli je vyryjete bez původní zeminy, prostokořené, nebo bal se Vám celý rozsype, je to jehličnan na vyhození.P

host - 34.210 (?), 22.1.2018 19:21
No právě řeším jak to udělat. Protož je jasné že bal by měl být co největší. Půlmetrový přírůstek měla až teď poslední rok. Jinak chvíli to dalo než ty vylezli z trávy. Právě proti řeším přesazení protože na podobný výsledek bych čekal opět 4roky. Trochu nerozumím tomu přesazení v období kdy už raší. Mohl by jeste mi to vysvětlil? Vím že strom stahujte veškeré své vlastní zásoby na zimu do kořenů a na jaře to pumpuje nahoru aby podpořil růst. Takže přetnutí kořenů před jarem je podle mě ztráta velké části zásob v kořenech. Ale v létě má strom zase velký požadavek na vláhu a to bez dostatečného kořenového systému může být problém ne?

host - 182.227 (?), 22.1.2018 19:50

U jehličnanů, na rozdíl od listnáčů nejsou rozhodující zásobní látky v kořenech. Těch má jehličnan míň než opadavý listnáč, který je potřebuje na obnovu listů. U jehličnanů jsou důležité "růstové hormony" a dostatek je jich v průběhu rašení. Vypdá to nelogicky, přesazovat v době růstu, ale je to tak.P

host - 182.227 (?), 22.1.2018 19:52

Zapomněl jsem dodat, předpoklad je jehličnan v dobré kondici. Chcípáček, to je škoda práce.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz