Kdy zkrátit douglasku tisolistou
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 154.145 (?), 3.12.2014 2:09, zobrazeno: 10824x
Douglaska, sázená v roce 1928,potřebuje zhruba o 6 metrů zkrátit, kdy je to vhodné provést, vzhledem k tomu, že jehličnany mají mírně odlišný biorytmus, než opadavé stromy a keře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 3.12.2014 8:25
Přiznejte si, že ta vaše douglaska zkrátit nepotřebuje, ona by si místo zkracování raději nerušeně rostla dál. Zkrátit ji potřebujete vy. Nejvhodnější termín je těsně před začátkem jarní vegetace, čili přibližně v polovině dubna. Ovšem 6 metrů u skoro 100 let starého stromu, to je hodně. Nemám s tím zkušenosti, ale myslím si, že se z toho také nemusí vzpamatovat. Viděl jsem kdysi přibližně padesátiletý smrk, který po zkrácení o 1/3 své výšky celý velmi rychle uschnul. Nechci vás strašit, že se totéž stane u vás, ale jisté riziko podniku bych si připouštěl...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.145 (?), 4.12.2014 22:51
Douglaska již prakticky do vyšky neroste, ale sousedi se bojí, že by mohla spadnou.Letos v květnu.při bouřce, do ni udeřil blesk, asi jen jeho postranní výboj, který pod špičkou udělal v kůře zhruba 7 metů dlouhý a asi 30cm široký šrám, respektive sloupl kůru.Následkem indukčního proudu,"odešla" elektronika, vše co bylo v zásuvkách i nezapnuté.Naštěstí to bylo za její život poprvé, přečkala i různé vychřice a větrné víry.Ale vysvětlujte to sousedům.Znám osobně Václava Větvičku, bydlí ode mne nedaleko a podle něj by zkrácení neměl být problém.Mám i známé, kteří se zabývají profesionálně zkracováním vysokých jehličnanů, takže ani tady by neměl být problém.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 4.12.2014 22:58
Měl jsem ořešák, který za svůj život prokazatelně přežil 3 takovéto "škrábnutí". Poslední 4té asi také, pokud by měl lepší ovoce (křapáč) a méně trpěl černou skvrnitostí (stříkejte si strom co má 3 m kmen a 14 m celkovou výšku).
Nechte tady termín i rozsah zkrácení na profesionálech. Mně také zdravotní stav ořešáku ze změ připadal úplně jiný než pak z plošiny najaté na jeho rozebrání odvrchu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.145 (?), 11.12.2014 13:47
Po konzultaci s panem Větvičkou, mi bylo doporučeno to provést někdy koncem března.
Teplota by neměla klesnout pod 10˙C
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |