Co to je?
|
|
 |
 |
host - 223.69 (?) 3.3.2020 22:41
Jak už tu padlo, jdete na to obráceně, od konce, pletete následek a příčinu.
Vaše borovice jsou z nějakých důvodů (sucho, nevhodné pomínky stanoviště, nemoce,...) oslabené a nemocné, což z nich dělá lákavý a snadný cíl pro hmyzí škůdce (sice jim říkáme škůdci, ale to jen příroda odstraňuje a odklízí to slabé a nemocné), jimiž se pak živí šplhaví ptáci (strakapoud, datel,...).
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
A.Popelková - (38) - 74.214 (?), 2.3.2020 17:24, zobrazeno: 2777x
Dobrý den, ráda bych požádala o radu. Již několit let mi schnou a odcházejí jak mladší, tak i staré borovice. Pořád jsem nevěděla čím to je. Až včera jeden známý, který mi jednu pokácel, řekl, že na to kápl. Prý je to datel, který zničil mé stromy. Myslíte, že je to možné?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 2.3.2020 17:33
Tak nevím, jestli si z nás děláte legraci, nebo to myslíte vážně. Na fotce č.1 jsou vidět pod kůrou chodbičky nějakého škůdce. To opravdu datel neudělal. Ten se chtěl jen naobědvat a snažil se larvy vyklovat. IvaP.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
A.Popelková - (38) - 74.214 (?), 2.3.2020 18:21
Dobrý den, přiložila jsem druhou fotku a na ní je jasně vidět, že strom proklofal ten datel. Máte snad jiný názor?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 2.3.2020 18:38
Já vidím na fotkách jasné napadení dřevokazným škůdcem, podle mého larvami Lýkohuba menšího (k dohledání v Atlasu poškození dřevin). Datel se oproti tomu živí hmyzem a jeho zobák je uzpůsobený k vyklování hmyzu zavrtaného v lýku. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
A.Popelková - (38) - 74.214 (?), 2.3.2020 17:53
Dobrý den, omlouvám se za to, že jsem nevložila včas fotku č. 2. Na té je jasně vidět, že to musel být onen datel. Možná máte pravdu a chtěl obědvat, ale proč ničí stromy? Nebo kdo to dělá? Podle Vás? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 2.3.2020 18:34
Ale já jsem tu druhou fotku viděla . Pokud by tam ti škůdci nebyli, tak si datel těch stromů nevšimne. To neznáte, říkalo se, že datel je lékař stromů...
IvaP.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.69 (?), 3.3.2020 22:41
Jak už tu padlo, jdete na to obráceně, od konce, pletete následek a příčinu.
Vaše borovice jsou z nějakých důvodů (sucho, nevhodné pomínky stanoviště, nemoce,...) oslabené a nemocné, což z nich dělá lákavý a snadný cíl pro hmyzí škůdce (sice jim říkáme škůdci, ale to jen příroda odstraňuje a odklízí to slabé a nemocné), jimiž se pak živí šplhaví ptáci (strakapoud, datel,...).
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|